Kada je ubeđivanje kupaca u pitanju, ono na šta se fokusiramo i što nam je primarni cilj targetiranja su emocije. I ništa, ni fotografije ni reči, nemaju tako jak uticaj na emocije kupaca kao što to imaju boje. One snažno utiču na kupca pri formiranju njegovog pozitivnog ili negativnog iskustva na jednom sajtu.

Istraživanja u okviru grane marketinga, koja se zove ‘neuro marketing’ pokazuju da dobro odabrana boja podstiče prodaju, ali da adekvatno pogođena boja to radi još bolje.

Vrhunski brendovi, kompanije i pojedinci koji rade u njihovim marketing sektorima, konstantno unapređuju svoje znanje o kolor paletama i kako im one mogu pomoći kod prikupljanja što većeg broja ‘lidova’ i povećanja prodaje. Boja može biti jako važna kada je vežemo za određeno ‘call-to-action’ dugme, tekst ili čak pozadinu sajta.

Teorija boja može biti vrlo korisna za razvitak boljeg i drugačijeg sajta, koji će se istaći u odnosu na sve slične u istoj industriji i na taj način vam omogućiti da budete bolji od konkurencije. Tako ćete uspeti da prenesete poruku brenda na efikasniji i jasniji način, da još bolje izađete u susret potrebama vaše ciljne grupe ali i da dodatno razvijete sam brend.

1. Psihologija boja

Kada razumete psihologiju boja, onda to znanje možete da iskoristite za povećanje stope konverzija. Psihologija kolor palete (odabira odgovarajućih boja) vam omogućava da predvidite kako će vaši kupci reagovati na marketinške poruke, koje im upućujete, na osnovu boje koju koristite za tekst na sajtu, zatim ‘call-to-action’ polja i linkova.

Psihologija, kao nauka, proučava ljudski um, način na koji razmišlja i odlučuje. Neraskidivo je povezana sa marketingom, a posebno delom ove nauke koji se bavi internetom jer nam pomaže da predvidimo kako će pojedinci u okviru naše ciljne grupe reagovati na različite poruke, pre nego što načine poslednji korak i donesu odluku o kupovini.

Bilo da prodajete garderobu, zdravu hranu ili neku vrstu usluge, važno je da uklopite kolor paletu sa svojim brendom i njegovim mareking planom.

Psihologija nam govori da ako želimo da prenesemo određenu poruku brenda, onda lice koje predstavlja brend mora da se uklapa u taj koncept, a pored toga – boje takođe treba da prenesu atmosferu ili istaknu nešto važno.

Na ovoj našoj Instagram objavi za klijenta „Swisslion“, hteli smo da prenesemo poruku da mirno i opušteno jutro počinje sa „Takovo“ sokovima. Zbog toga smo koristili pastelne boje u pozadini, a i sam model je u beloj majici koja donosi svežinu. Na drugoj strani, ono što se ističe svojom bojom je upravo sok – energično žuto-narandžaste boje.

2. Važnost boja za brending

Boje se mogu koristiti za komuniciranje ključnih vrednosti brenda, ali i za prodaju proizvoda. Kada je Koka-Kola obeležavala 125 godina odlične usluge i vrhunskog brenda, oni su u kampanji koristili svoju prepoznatljivu jarko crvenu boju. Kako drugačije? Boja je, između ostalog, ono po čemu ovo piće, njegov logo, etiketu i ostale elemente brendinga prepoznajemo.

Prvi utisak – Samo jednu šansu imamo da privučemo pažnju kupca, kada po prvi put uđe na naš sajt. To je svakako najvažniji trenutak kojim on ili započinje kontakt sa brendom ili ga zauvek prekida. Izborom pravih boja za sajt, možete postići da vaši novi potencijalni kupci budu prijatno iznenađeni, ali istovremeno da se i vaši redovni kupci osećaju ugodno svaki put kada posete sajt. Prvi utisak je samo jedan i retko se zaboravlja.

3. Psihologija boja u službi ubeđivanja

Boje mogu da izazovu reakcije kod vaše ciljne grupe kada je ponuda nekog proizvoda u pitanju – da li će kupac reagovati pozitivno ili negativno, zavisi od njegovog doživljaja konkretne boje ali i od ličnih preferencija. Svakako je uvek najbolje testirati reakcije kupaca na određenu poruku i boju koja je prati, na osnovu čega ćemo jasno znati da li je to dobitna kombinacija za naš brend.

Kako na boje reaguju žene a kako muškarci? Istraživanje sociologa Filipa Koena, sa univerziteta Merilend u SAD, donelo nam je veoma zanimljive podatke na ovu temu. Naime, na jednostavno pitanje: koja je vaša omiljena boja? 2000 ispitanika (i ženskog i muškog pola) odgovorilo je da je to PLAVA. To je verovatno zato što ova boja kod nas izaziva osećaj sigurnosti i poverenja. S druge strane CRVENA podiže broj otkucaja srca, podstiče agresivnost i stvara osećaj hitnosti. To ipak ne znači da obe boje nisu omiljene pripadnicima oba pola.

Kako reagujemo na jarke boje? Apple je bio prvi, koji je na tržište doneo jarke boje i obojio u njih svoje iMac računare, davne 1998. godine. Prvi je koji je to uradio na tržištu računara i time izazvao mnogo pažnje, ne samo kupaca već i konkurenata. Kupci su se jednostavno zaljubili u ove računare, jer su pored modernih tehnologija, sadržali i sofisticiran dizajn u kombinaciji sa veselim bojama. Čini nam se da ovaj revolucionarni potez i danas inspiracija za mnoge.

4. Optimizacija stope konverzija

Uzimajući u obzir činjenicu da je manje od 5% stanovništva na našoj planeti u nemogućnosti da registruje boje, teorija o važnosti boja u ubeđivanju kupaca da kupe određeni proizvod, treba biti primenjljiva na veb sajtovima.

Svaki element, koji čini celinu na veb sajtu a može da doprinese povećanju broja konverzija, treba da bude unapređen. Boje su među ovim elementima, kao što smo do sada videli, veoma važne.

Prava boja za početnu stranicu – Iako eksperti godinama raspravljaju o značaju glavne stranice na veb sajtu i često se čuju mišljenja da ona nije tako važna, ipak je prevladalo mišljenje da je ona ključna i da njen izgled mora biti prijatan oku kupca.

Osim što veb sajt treba da bude prilagođen mobilnim uređajima, jer Google to posebno voli, naslovi, ‘call-to-action’ polje, linkovi i drugi elementi moraju biti vidljivi i dobro pozicionirani.

‘Call-to-action’ boje – konverzije će se povećati, ukoliko posetioci sajta mogu jasno da vide šta vi tražite od njih da urade na kraju teksta. Ako je to ‘PODELI’ ili ‘PRIJAVI SE’, važno je da bude jasno obojeno jednom od boja iz vaše palete, koja skreće pažnju. Plava ili crvena su uvek dobar izbor.

Crvena ima moć da probudi snažne emocije kod kupaca i da ih natera na akciju jer se to od njih očekuje, ako je ova boja u kombinaciji sa podjednako snažnom reči, kao što je npr. KUPI OVDE.

Za neke je možda ipak najbolje rešenje da koriste žutu boju, jer se ona ističe u odnosu na sve elemente na sajtu, ali ne izaziva kod kupaca taj osećaj koji izaziva crvena boja, koja nekada može biti okarakterisana kao ‘iritantna’.

Zelenu, ne viđamo dovoljno često kao poželjnu boju za ‘call-to-action’ iako ne postoji dobar razlog za to. Ona je smirujuća, naše oči dobro reaguju na nju a u umu se stvara osećaj prijatnog i pozitivnog poziva da se reaguje na nešto.

Zapamtite – ne postoji jedna boja koja je najbolja za sve. Vaša niša je ta koja određuje šta je najbolje da vaš brend koristi. U nekim industrijama crvena boja se odlično uklapa, jer od kupaca se traži da u trenutku reaguju. U drugim, pak, to nije slučaj, jer ako se npr. bavite držanjem časova joge, želite da na buduće vežbače ostavite utisak smirenosti i relaksiranosti – onda svakako crvena boja nije dobar izbor za vaš ‘call-to-action’.

Koja je omiljena boja Titanovih dizajnera?

Ako želite da saznate odgovor na ovo pitanje, pišite nam i zakažite sastanak. Naši dizajneri će vam odgovoriti na ovo, ali i na sva druga pitanja koja imate u vezi sa dizajnom veb sajtova, logoa i drugih elementa vizuelnog identiteta.

Podelite ovaj tekst sa kolegama i prijateljima i obavezno pročitajte i naše druge tekstove na blogu.