Dizajn plakata

Prvi cilj svakog plakata je da privuce paznju prolaznika i odmah prenese planiranu poruku. Kako svet postaje pretrpan svetlima, znakovima, bilbordima i lecima, postaje sve teze kreirati dinamicke postere koji ce se izdvojiti u vizuelnoj guzvi i uspostaviti vezu sa posmatracima. Zbog toga su za snazan vizuelni koncept, za koji je potrebno malo ili nimalo teksta, najvaznije komunikacija i jasna hijerarhija.

Grafički dizajn plakata – postera

Pri dizajniranju plakata – postera, uzima se u obzir gde će poster biti postavljen. Da li će se nalaziti u zgradi, biti dobro osvetljen, medju brojnim drugim posterima na prometnom mestu ili će biti presavijen i poslat poštom? Odlučite da li će posmatrači imati vremena da zastanu i pogledaju poster ili je potrebno da im se privuče pažnja I prenese poruka u nekoliko sekundi pomoću snažne i pojednostavljene kompozicije. Za svaki scenario potrebna je različita strategija u dizajnu da bi se postigao uspeh.

Veliki plakati efikasniji su u privlačenju pažnje posmatrača. Jedina ograničenja tiču se mesta postavljanja postera, dimenzije štamparske prese i budžeta klijenta.