Kako se budućnost ecommerca menja: Lekcije koje smo naučili iz Barbenheimera
Kako se budućnost ecommerca menja: Lekcije koje smo naučili iz Barbenheimera

Prašina koju su podigla ova dva filma (Barbie i Oppenheimer) se još uvek nije slegla i kampanje koje su pokrenuli tvorci filmova ostaće kao lekcija za mnoge marketinške stručnjake. Analizirajući pristup koji su timovi oba filma primenili, možemo naučiti mnogo. Barbenheimer je postao nova, magična reč na društvenim mrežama i upravo nas je to podstaklo da dublje zavirimo u ovaj fenomen.

U prošlom blogu smo se osvrnuli na to kako je Barbie film redefinisao brend marketing a sada menjamo ugao posmatranja i okrećemo se internet prodaji. Zanima vas kako ova dva filma mogu da utiču na budućnost ecommerca? I nas, zato smo i istražili ovu temu i u nastavku bloga vam donosimo naše zaključke.

Lekcije koje ecommerce industrija može da nauči od Barbenheimera

Povezali smo najvažnije tačke između Barbie i Oppenheimer filmova, kao i veliku pažnju koju su privukli i dobili smo odgovore na pitanje: Gde je budućnost ecommerca? Lekcije koje svaki vlasnik internet prodavnice može da nauči iz ovog fenomena, čekaju vas u daljem tekstu.

Prezentacija i dekoracija su bitni
Prezentacija i dekoracija su bitni

1. Prezentacija i dekoracija su bitni

Uspeh Barbie filma se delom zasniva i na tome koliko je novca uloženo u kreiranje specifičnog ambijenta u kome lutka živi. Bez roze nameštaja, odeće, automobila i sl. ništa ne bi bilo isto i ne bismo lako mogli da zamislimo Barbieland.

Možda će vas začuditi ono što ćemo napisati, ali morate shvatiti da budućnost ecommerca ne zavisi samo od kvaliteta. Mnogo zavisi i od toga kako je proizvod predstavljen, ali i kako je upakovan. Ne radi se samo o tome šta prodajte, već o kako je proizvod spakovan i predstavljen svetu.

Budućnost interent prodaje će biti „pogođen“ ovim trendom. Dakle, „lepo pakovanje“ nije važno samo za Barbie film, već i za vaše proizvode. Vizuelno dopadljiv proizvod i sveopšte iskustvo prezentacije proizvoda igraće najvažniju ulogu u prodaji.

A sada je vreme da analizirate vaš veb-sajt. Postavite sebi ova pitanja i pronađite odgovore o tome da li su vam neophodne promene na sajtu u odnosu na najnovije trendove.

  1. Da li je vaš sajt atraktivan dovoljno? Baš kao Barbie film?
  2. Da li imate fotografije najvišeg kvaliteta kojima predstavljate vaše proizvode?
  3. Da li je vaš proizvod upakovan u najlepše pakovanje?
  4. Da li koristite odgovarajuće boje koje kod vaših kupaca izazivaju pozitivne emocije?
  5. Da li kupovina vaših proizvoda zabavna i laka?

Ako nemate mnogo DA odgovora, onda je vreme za promene. Nas možete kontaktirati ako ste spremni za te promene. Mi smo tu da uradimo kompletan rebranding za vas i pružimo sveže i aktuelno lice vašem ecommerce veb-sajtu i brendu.

2. Konkurencija donosi benefite o kojima ne biste inače razmišljali

Zamislite da su ova dva filma imala premijeru u različitim terminima. Tada ih niko ne bi poredio i potpuno bi bila propuštena šansa korišćenja ove tehnike za pridobijanje pažnje javnosti. Suprotstavljena mišljenja, žestoke diskusije, kao i talasi uzbuđenja sigurno se nikada ne bi desili na društvenim mrežama da su filmovi pušteni u različito vreme.

Iskra koja je podstakla debate, kreiranje mimova i iznedrila kovanicu „Barbenheimer“ mogla je jedino nastati među konkurencijom. I ovo je odličan primer kako konkurencija može sarađivati iako imaju naizgled suprotne interese.

Pokušajte da izvučete benefite za sebe iz kampanje konkurencije, tako što ćete se fokusirati na pozitivna a ne na negativna osećanja. Kreirajte izazove, koji će i jednima i drugima doneti nešto dobro. Ovo se posebno odnosi na male biznise, koji nemaju dovoljno sredstava da se bave konkurencijom, već treba sa njom da se udruži kako bi zajedno napredovali.

Verujte u magiju User Generated Contenta
Verujte u magiju User Generated Contenta

3. Verujte u magiju User Generated Contenta (UGC)

Ovog leta, svi praktično živimo u Barbie svetu. Možete satima da skrolujete kroz sadržaj na društvenim mrežama (reels, fotografije, pa čak i AI generisan sadržaj) i primetićete da je sve to inspirisano ovom lutkom. Pink žurka je svuda oko nas i to ne možete prevideti.

Marketinški stručnjaci u timu Barbie filma su znali šta rade. Oni su podsticali uzbuđenje kod gledalaca i zato su naši feedovi preplavljeni roze sadržajem. Svi su obučeni u roze, spremaju roze hranu, piju pića iste boje i pretvaraju se polako, ali sigurno u Barbie. Sve to ukazuje na vrlo dobro promišljenu strategiju, koja je u sebi sigurno imala stavku koja se fokusirala na UGC.

Sećate se onih selfija uokvirenih u Barbie okvir? Oni su sigurno doprineli iščekivanju i predstavljaju jednostavan a vrlo efektan način da se publika uključi u kreiranje sadržaja koji je povezan sa filmom.

I iako većina nas nema budžet koji je imao Barbie film, to ne znači da nešto od toga ne može da se primeni. Morate razumeti da ljudi vole da budu deo nekog pozitivnog trenda, osećanja i iskustva. Zato sledeći put kada budete kreirali kampanju za vaš online shop, obavezno razmišljate u sličnom pravcu kao marketinški tim filma Barbie.

Stvaranje iskustva u kom će kupci želeti da učestvuju je siguran put do uspeha
Stvaranje iskustva u kom će kupci želeti da učestvuju je siguran put do uspeha

Stvaranje iskustva u kom će kupci želeti da učestvuju je siguran put do uspeha

Ako iz celog ovog bloga treba da zapamtite samo jednu stvar, neka to bude sledeće. UGC vam je potreban kako biste zabeležili eksponencijalni rast. Pored toga, ako želite da imate opipljiv dokaz kako vaš marketing utiče na kupce, onda je ponovo UGC odgovor. Ovakav sadržaj će vam pomoći da brže i lakše dođete do ROI-a.

Motivišite ciljnu grupu da stvara sadržaj koji se poklapa sa vašim biznis ciljevima a da oni to shvate kao zabavu i ispunjavajuće iskustvo. To je cilj svega a da li je lako postići? Pitajte marketinški tim filma Barbie. Oni znaju odgovor.

P.S. Ako vam treba pomoć u vezi sa kreiranjem marketinške strategije koja donosi rezultate, tu smo. Javite nam se.