Tokom letnjih meseci se obim poslova za većinu marketera, koji rade u raznim industrijama, smanjuje. Kolege odlaze na odmor, tempo rada se usporava i oni onda imaju vremena za neke druge aktivnosti. Kada to kažemo, obično mislimo na čitanje edukativnih sadržaja, završavanje korisnih kurseva i sl.

Međutim, postoje i oni koji vole da iskoriste avgust za pripreme za jesen, tako što će raditi na kampanjama i kreativnom brainstormingu rasporeda objava na društvenim mrežama npr. Naš kolega je nedavno pisao o čuvenim back to school brifovima i kako je počeo celi taj buzz, pa obavezno bacite pogled i na taj blog. Znamo da već vredno radite na kreativnim kampanjama na ovu temu, pa će vas možda interesovati kako je sve započelo.

E, sad kao što već znamo priprema je pola posla, pa je ovaj period dobro iskoristiti za pametno planiranje. I dok se leto lagano bliži kraju, osvajanje simpatija kupaca i biti uvek korak ispred konkurencije- treba da budu prioriteti svih nas. Zato, u nastavku ovog bloga delimo 5 saveta koji će vam pomoći da se pravilno fokusirate, kada se stvari ponovo vrate u uobičajeni ritam, na jesen.

1.Suzite fokus i ciljajte ka zvezdama

Verovatno vam ovo zvuči previše pompezno, ali nije, samo je jednostavno. Uskoro ulazimo u poslednji kvartal 2022. godine (znamo, kada pre poslednji) i sada treba pogurati sve rezultate, kako bi ukupan rezultat bio još bolji na kraju godine. Zato, precizno i krajnje fokusirano targetiranje segmenata ciljne grupe, koji već daju rezultate ili imaju potencijal da ih donesu, nikada nije bilo važnije. Fokus stavite na ono što vam već donosi dobre rezultate, jer nemate vremena da se sada posvećujete novim ciljnim grupama. To ostavite za sledeću godinu. Sada, samo jasan fokus.

2.Odredite prioritetne ciljeve prvo

Prvo se posvetite preciznom definisanju prioritetnih ciljeva, poput povećanja broja upita za neki proizvod ili uslugu, zatim kakve su ukupne brojke kada je prodaja u pitanju i onda vidite koliko se one uklapaju sa ciljevima koje je klijent postavio. Da bi se dostigli godišnji ciljevi, potrebno je da u predstojećem jesenjem periodu, planovi budu precizno definisani do tančina.

Dakle, što više detalja i što preciznije određeni indikatori uspeha, kako biste znali da li neka strategija radi ili ne. Na taj način ćete lako znati šta treba promeniti i kako se prilagoditi. Možda je potrebna promena content plana, uvođenje vebinara, bolji engagement na društvenim mrežama i sl. Šta god da izaberete, potrudite se da budete što precizniji i očekujte dobre rezultate.

3.Budite u toku sa zahtevima kupaca

Ovo je posebno važno za sve one koji vode e-commerce veb-sajtove. Kako se prodaja na sajtu povećava, tako je i potražnja za određenim proizvodima veća i mora da se vodi računa o tome da ne dođe do nestašice. Važno da marketeri znaju šta je najtraženije na veb prodavnici, kako bi u to uklopili svoje kampanje i objave na mrežama. Za svaki biznis je važno da razume potrebe kupca i njegove zahteve. U skladu sa tim treba prilagoditi i kampanje, pa nuditi popuste za one manje tražene proizvode, a za proizvode koji su se već rasprodali, treba objasniti kada će ponovo biti moguće da ih kupci poruče.

4.Pratite sve, merite svaki potez

Uvek ponavljamo kako su metrike važne i kako ih uvek treba pratiti. Zato, ukoliko vam je Facebook važan kanal komunikacije sa ciljnom grupom, onda obavezno pratite Facebook metrike, kako biste znali šta treba menjati ili prilagoditi. Ovo važi i za sve ostale mreže na kojima se nalazi vaša ciljna grupa.

Takođe, u poslednje dve godine su se potrošačke navike kupaca dosta promenile, usled pandemije koronavirusa, pa je važno slušati njihove potrebe. One su uglavnom usmerene ka online kupovini, pa kupci žele sigurnu kupovinu na određenom sajtu, ali i prepoznavanje njihovih želja kada su određeni proizvodi u pitanju. Pored toga im je jako važna korisnička podrška, kako bi u svakom trenutku mogli da dobiju informacije koje su im važne.

5.Obavite ispitivanje kupaca o tome koliko im se dopada brend

Ovde je reč o istraživanju tzv. social proof-a, o kome smo pisali već u blogu o građenju autentičnog brenda u 2022. godini. Dakle, treba obaviti audit toga koliko se kupcima dopada određeni brend ili njegov proizvod, kao i koliko su im informacija na sajtu tokom kupovine korisne. Ovo se posebno odnosi na prodajni levak i svaki pojedinačni korak kroz koji prolazi kupac na tom putu.

Ukoliko na bilo kom delu tog puta nedostaju fotografije, informacije ili recenzije običnih ljudi (tu ubrajamo i influensere), onda mora da se poradi na tome pre nego što počnu kamapanje u jesenjem periodu. Najjednostavnije i najbrže rešenje je dodavanje UGC-a, odnosno sadržaja koji su napravili kupci brenda, na ključne stranice. Ovo, obično, donese povećanje od 10% ili 20% stope konverzije.

Iskoristite drugi deo avgusta za pripreme i u jesen ćete biti vrlo zahvalni sebi

Kada budete pisali završni izveštaj o ispunjenju ciljeva za 2022. godinu, vratićete se na ovaj period godine i samo ćete se zadovoljno nasmejati. Možda vam se u ovom trenutku ne bavi pripremama za jesen i sve vam to deluje daleko, ali ćete čim krenu kampanje i standardna gužva, vi ćete biti zahvalni sebi što ste ovo vreme posvetili detaljnom planiranju poslednjeg kvartala.