Grafički prikaz čoveka koji drži veliku olovku kojo piše
Grafički prikaz čoveka koji drži veliku olovku kojo piše

Ponovo je to doba godine, u Starbucksu možete kupiti predpraznična topla pića, popusti su svuda oko nas, novogodišnja čarolija se oseća u vazduhu, a za content menadžere je došao onaj deo godine kada vade svoje notese i kreću da zapisuju ideje za pisanje blogova i sadržaja u sledećoj godini. Šta nas čeka u sledećoj godini? – pitate se, Titani su tu da vam otkriju šta će obeležiti narednu godinu.

Sa ulaskom u 2021. mali biznisi bi trebalo da preispitaju način na koji funkcioniše njihova content strategija. Čini nam se da je ovo najvažniji zadatak za njih u sledećih nekoliko meseci, ukoliko žele da steknu dodatnu prednost u odnosu na konkurenciju. Najvažniji savet, koji vam mi iz Titana možemo dati, je da nikako ne smete da se ulenjite kada su pisanje i promocija sadržaja u pitanju. Stalno objavljivanje novog sadržaja i konstantna prisutnost na društvenim mrežama i dalje su najbolji način da se održi zainteresovanost kupaca.

Content writing trendovi u 2021.

Potrudili smo se da vam i ovaj put, nakon čitanja velikog broja tekstova i praćena stučnjaka iz oblasti content writinga, donesemo najvažnije trendove koji će dominirati u narednoj godini. Pre toga, ako već niste do sada, obavezno pročitajte osnovne i premium savete o pisanju za veb, o kojima smo već pisali na našem blogu.

Evo top 5 trendova koji će obeležiti 2021. godinu:

  1. Izgradnja content zajednica
  2. Poboljšanje iskustva koje korisnici imaju kada čitaju sadržaj
  3. Fokusiranje na proizvode i usluge
  4. SEO nikad važniji
  5. Reciklaža sadržaja na različitim kanalima

Hajde da počnemo!

Grafički prikaz čoveka koji sedi na stolici ispred velikog laptopa
Grafički prikaz čoveka koji sedi na stolici ispred velikog laptopa

1. Izgradnja content zajednica

Prvi u nizu trendova, koje treba probati u 2021. i nije neko iznenađenje imajući u vidu Slack zajednice, posebno rado korišćene u tech industriji, kao i fokusiranje na personalizaciju u marketingu tokom pandemije, što nas dovodi do zaključka da su zajednice i njihova izgradnja ili jačanje bili jedan od najvažnijih zadataka marketinških timova u ovoj godini. No izgradnja zajednica, koje će biti formirane oko sadržaja (njegovog kreiranja i deljenja), još više će pomoći ovim timovima da prošire vidljivost brenda.

Čini se da će limitirani resuri (ovde pre svega mislimo na broj ljudi u content timu) i visoki zahtevi tržišta (povećan obim posla) pomoći ovom trendu da se čvrsto pozicionira tokom sledeće 2021. U nekom trenutku svaki content tim će raditi punom parom, maksimalnom brzinom na što kvalitetnijem sadržaju, što će biti imperativ u narednom periodu.

U tom trenutku biće važno, ne samo ko proizvodi, već i ko i koliko deli sadržaj. Tada bi bilo korisno uključiti i najangažovanije članove zajednice u tim – time što će dati po neku ideju ili mišljanje o određenoj temi. Oni na taj način postaju kratkoročni ili dugoročni saradnici content tima i mogu dalje kroz svoje kanale da šire priču o brendu. Ovakav način uključivanja članova zajednice stvara osećaj pripadanja brendu i bliskosti sa drugom članovima, što svi volimo jer se tako osećamo cenjenim pojedincem u okviru veće grupe istomišljenika.

2. Poboljšanje korisničkog iskustva dok se čita sadržaj

Zamislite sledeću situaciju. Neko je na Google pretrazi pronašao određeni tekst i učinilo mu se da može biti koristan za njega, međutim kada je kliknuo na link i kada mu se otvorila stranica, počele su da ga zasipaju pop-ap reklame i sličan sadržaj. Nije mnogo razmišljao i pobegao je glavom bez obzira. Ipak, ta ista osoba uživa da klikće na sajtove kao što su I miss the Office, jer su zanimljivi. Sasvim slučajno ta osoba može biti bilo ko iz Titan dizajna.

Nego da se vratimo na suštinu, ponekad je način na koji uspostavljate interakciju sa sadržajem pojednako važan kao i sam sadržaj. Baš zbog toga će sledeće godine drugi važan trend u content marketingu biti – način na koji korisnik uspostavlja interakciju sa sadržajem.

To suštinski znači da želimo što duže da zadržimo posetioca na veb sajtu, da želimo da mu se dopadne tekst koji čita, da mu bude koristan i da ga odvede tačno do onoga što je i tražio ukucavanjem ključnih reči na Google pretraživaču. Na kraju, da postane kupac proizvoda ili usluge prolaskom kroz sve faze prodajnog levka.

Pink cipelice na nogama i suknja na tačke
Devojka u žutoj majici sa telefonom u rukama

3. Fokusiranje na proizvode i usluge

Sledeće na šta treba obratiti pažnju je fokus na dno prodajnog levka i ponude osnovnih proizvoda i usluga. Poslednje što sada treba raditi je proširenje osnovne ponude, eksperimentisanje i proširivanje horizonata. To treba ostaviti za neko drugo vreme, kada će ukupna stabilnost u društvu dati oslonac i omogućiti rast.

Ovo se svakako odnosi i na content marketing, jer će se kompanije strogo fokusirati na avatare potencijalnih kupaca i na osnovne teme koje su srž ponude i samog biznisa. To u praktičnom smislu znači da treba kreirati sadržaj koji će se fokusirati na lansiranje proizvoda i korist koju kupci imaju kada koriste jedan takav proizvod. Samo osnovno, praktično i korisno – ovo treba da budu tri osnovna kriterijuma za kreiranje sadržaja.

4. SEO nikad važniji

Neki trendovi nikada ne izlaze iz mode. Kada je modna industrija u pitanju to je mala crna haljina, kada je šminka u pitanju to je crveni karmin, a kada je sadržaj u pitanju onda je to SEO. Optimizacija je i dalje jako važna i neće izaći iz mode još jako dugo.

Očekuje se da će viskokvalitetni sadržaj biti još potrebniji u 2021. Oni koji nisu na vreme shvatili značaj optimizacije, pokušaće da se bore sa ključnim igračima na tržištu pronalaskom uskih niša, istraživanjem ključnih fraza koje se sastoje iz nekoliko reči i kreiranjem sadržaja koji će donositi više interakcije sa posetiocima. Dakle, za kreiranje solidne SEO strategije u sledećoj godini biće potrebno mnogo istraživanja i pronalaženja long-tail ključnih reči kao glavnih prilika za što bolju optimizaciju.

5. Reciklaža sadržaja na različitim kanalima

Već smo spominjali da će sledeća godina verovatno doneti manjak resursa, pre svega ljudskih, što znači da će sa onim postojećim morati da se racionalno postupa, pa će kreiranje sadržaja biti strateški drugačije postavljeno. Ovaj trend će zato biti odličan dodatak novim strategijama sadržaja u 2021.

Kada kreirate visoko-kvalitetan sadržaj, onda jednostavno želite da se on nađe na svim kanalima i da ga vidi što više ljudi. Najbolji način za to je da se taj sadržaj jednostavno reciklira i koristi što duže i što više, na što je moguće veći broj načina. Što kreativnije, to bolje.

Jako je uzbudljivo i kreativno raditi na osmišljavanju strategije za upotrebu sadržaja na različite načine. U 2020. su brendovi, nekako se čini, shvatili kako online događaji funkcionišu, pa će verovatno u sledećoj godini tražiti što efikasnije načine da iskoriste sadržaj sa vebinara, okruglih stolova, podkasta, konferencija i sl, kako bi pokrenuli vetromet različitih sadržaja.

Kada se organizuje panel diskusija, bar pet postova za društvene mreže mogu nastati na osnovu onoga što su učesnici govorili. Pored toga blog post o lekcijama naučenim iz te panel diskusije, uvek može da bude veoma dobro osmišljen i koristan za čitaoce. Na kraju sve se to može prepričati i kroz zanimljivu, kratku formu u vidu njuzletera. Nema potrebe izmišljati nove forme, potrebno je samo biti što brži u kreiranju i objavi sadržaja.

Bacite se na planiranje

Ako već niste, krajnje je vreme da isplanirate sadržaj za nerednu godinu. Dok to radite, obavezno uzmite u obzir ove trendove i imajte na umu da je krajnji cilj kreiranja sadržaja u sledećoj godini – visok kvalitet, koji doprinosi rastu kompanije, uz korišćenje resursa na što efikasniji način. Možda vam ipak sve ovo izgleda previše komplikovano, pa mislite da ne biste mogli sami. U tom slučaju zakažite sastanak sa nama i očekujte da kreiramo content strategiju po vašoj meri.

Pored ovog, na našem blogu vas čeka još mnogo korisnih tekstova, a ovim završavamo seriju trend članaka, u kojima smo vam pisali o novinama koje nas čekaju u digitalnom marketingu, grafičkom i dizajnu ambalaže  sledeće godine. Pročitajte ih sve i ukoliko mislite da bi mogli biti korisni i vašim kolegama ili prijateljima – obavezno ih podelite sa njima.