Last-minute ideas for holiday social media posts
Last-minute ideas for holiday social media posts

Nova godina i Božić samo što nisu stigli, a mi u agenciji imamo puno posla pred kraj godine kao i uvek. No, ipak smo izdvojili malo vremena da sa vama podelimo nekoliko last minute ideja, koje možete iskoristiti za vaše objave na društvenim mrežama. Svi ćemo se složiti da ova godina nije ni nalik onome čemu smo se nadali, pa nam sve deluje nepoznato, pravila se menjaju brzo i sve to utiče i na marketinške strategije. Dok su neki delovi sveta još uvek u lockdown-u, negde se mere ublažavaju, teško je sve to pratiti, a opet za nas marketere neophodno, jer moramo prilagoditi kampanje i postove trenutnoj situaciji. Društvene mreže su odličan kanal za deljenje pozitivnih emocija, okupljanje zajednice i širenje prazničnog raspoloženja. Pitanje je samo kako se vaša kompanija prilagođava „novom normalnom“ i kako se vaša strategija menja u odnosu na to?

Holiday strategy on social media
Holiday strategy on social media

Praznična strategija na društvenim mrežama

Praznici su naporan period za mnoge industrije, između sastanaka, rasprodaja, posebnih promocija i postizanja zacrtanih ciljeva – zna da bude vrlo užurbano. Strategije se obično planiraju mesecima unapred, no ove godine je sve drugačije pa se tako i planovi prave za mnogo kraće vremenske rokove, kreativnost i inventivnost su na ceni, kao i snalažljivost i prilagođavanje.

I dok je nekima teško, drugima je ova godina donela procvat. To je posebno slučaj sa e-commerce biznisima, jer je online kupovina porasla do neslućenih visina. Pored toga svi događaji, koji bi se inače održali tokom ovog prazničnog perioda, sada su prešli u online format, pa se čini da je takav sadržaj na internetu postao prihvatljiv većem broju ljudi i svakako mnogo cenjeniji nego pre.

Baš tu negde dolazimo i do konstatacije da će se kupovina prazničnih poklona, uglavnom odvijati online, zbog čega i strategija na društvenim mrežama treba da uključi pominjanje ovakvog vida kupovine. Promocije posebnih prazničnih proizvoda, limitiranih serija ili ambalaža – za sve ove prilike društvene mreže su najbolje mesto na kome će ovakav sadržaj doći do kupaca i ušetati u njihov feed baš u pravom trenutku, dok skroluju kroz Instagram.

Strategija za društvene mreže, treba da se uklopi u praznične ciljeve koje ste postavili pred sobom, ali isto tako kupcima treba da izgleda kao logičan nastavak svih vaših prethodnih kampanja i mora da prati prethodnu brend strategiju.

Najbolji način da to ostvarite je da pratite trendove u digitalnom marketingu za sledeću godinu, ali i trendove na društvenim mrežama, gde možete videti na koji način se ponašaju kupci i šta im je važno. Tako ćete znati i šta vi možete ponuditi kao rešenje nekog od njihovih problema.

Važno je da koncept novogodišnje kampanje bude jasno osmišljen, a precizno definisani ciljevi će svakako pomoći u ostvarenju planova. Relevantni heštegovi, jasne poruke i odlično osmišljen content kalendar će takođe pomoći. Pored toga obavezno pratite parametre koji nam ukazuju na promenu ponašanja i reagovanja kupaca na sadržaj i ako post postiže manje impresija nego što ste se nadali – menjate copy, probajte nekoliko varijanti i stalno ekperimentišite.

3 ideje za praznične postove na društvenim mrežama

Let your followers and buyers be the stars of your posts
Let your followers and buyers be the stars of your posts

1. Neka vaši foloveri i kupci budu zvezde objava

Suština praznika je osećaj bliskosti, povezanosti i zajedništva. Svi volimo da za praznike budemo sa porodicom i našim najbližima, no nažalost ove godine to neće biti uvek moguće. To ipak ne znači da brendovi neće imati priliku da promovišu ideju zajedništva i povezivanja.

Najbolji način da se to postigne je stara ali nikada prevaziđena ideja – user-generated sadržaj. Ništa novo, inovativno ali ipak odlično postiže cilj, a to je da foloveri osete bliskost sa brendom, da se izgradi odnos poverenja i lojalnosti i da se generiše veliki broj interakcija.

Nadalje, ako podstaknete pratioce da kreiraju sadržaj sa prazničnom temom, dobićete vrlo kvalitetan sadržaj, koji ćete moći da koristite za objave na društvenim mrežama.

Starbucks ovo radi maestralno svake godine. Oragnizuju takmičenje na kome njihovi pratioci pokazuju svoju kreativnost, a u glavnoj ulozi ovog foto takmičenja je njihova crvena praznična čaša.

Pinning is still an evergreen!
Pinning is still an evergreen!

2. Pinovanje nikad nije izašlo iz mode!

Kupci istražuju i otkrivaju proizvode na različitim platformama i kanalima, pre nego što konačno naprave poslednji korak i kupe proizvod. Ovo je posebno slučaj sa proizvodima viših cenovnih kategorija. Ovo znači da bi vaša strategija trebalo da bude usmerena ka većem broju kanala, kako bi uspela da pokrije što više ciljnih grupacija.

Pinterest je recimo jedna od tih platformi, na koju svi zaboravljaju uprkos činjenici da je čak 47% korisnika tu kako bi kupovalo ili pretraživalo sadržaj u potrazi za novim proizvodima. 83% korsnika Pinteresta se izjasnilo da čim vide nešto na ovoj platformi, odmah isti proizvod potraže i na sajtu brenda, pa ga zatim i kupe.

Svi oni koji prodaju praznične poklone, mogu da iskoriste Pinterest, ako ne za plaćenu promociju proizvoda, onda svakako za kreiranje table koja će doneti inspirativan sadržaj za predprazničnu kupovinu kreativnih, zanimljivih ili drugačijih poklona. Ovo je organski način za promociju sadržaja, ništa ne košta, a može doneti neke nove kupce na vaš sajt ili druge društvene mreže.

Promote the art of giving presents during holidays
Promote the art of giving presents during holidays

3. Promovišite umetnost poklanjanja tokom praznika

Mnogo je naših sugrađana kojima nije lako tokom praznika, jer je ova godina bila previše surova prema svima, a posebno prema onima koji su i inače bili u teškoj materijalnoj situaciji. Umetnost darivanja, jer to zaista jeste umetnost i vrlina, uči se od malena i znači samo jedno – omogućiti onima koji su manje srećni od nas da što spokojnije provedu praznike.

Postovi na društvenim mrežama koji pozivaju na dobrotvorne akcije su odlična ideja za promociju i najbolji način da brend pokaže u koje vrednosti veruje i po čemu želi da bude prepoznatljiv. Započnite kampanju jedinstvenim heštegom i podstaknite folovere da dele vaš post sa svojim prijateljima, jer svaki share vredi određenu sumu novca. Ako je kompanija još pored toga u mogućnosti da i sama odvoji određenu sumu novca, koju će donirati u humanitarne svrhe, ili duplira ono što su foloveri šerovanjem prikupili– onda će mnogo dobrote i humanosti preplaviti društvene mreže i praznični duh će zaista zavladati.

Odličan primer za ovo je domaća kompanija Extreme intimo, koja je svojom kampanjom #stvarnoželim pomerila granice i prikupila novac za porodilišta širom Srbije.

Titani vam žele srećne praznike i uspešne praznične kampanje

Sigurni smo da ste već pripremili mnogo zanimljivih postova za poslednje predpraznične akcije, ali ako ste istrošili sve ideje i inspiracija vam baš i ne dolazi tek tako, onda će vam naš blog post verovatno biti od koristi.

Ako mislite da će i drugima biti zanimljiv, onda ga podelite sa prijateljima i kolegama. Preporučujemo vam da pročitate i ostale tekstove na našem blogu, posebno poslednjih nekoliko u kojima ćete pronaći trendove za 2021. u nekim od oblasti kojima se Titan aktivno bavi: grafički i dizajn ambalaže, kao i druge teme kao što su saveti za pisanje na vebu i sl.