Elegantno crno pakovanje sa sirom na slici
Elegantno crno pakovanje sa sirom na slici

Kako se godina bliži kraju, mi nastavljamo sa vama da delimo predviđanja o trendovima, koji će biti aktuelni u narednoj godini i ovog puta je na redu naš omiljeni dizajn ambalaže. Početkom ove godine smo pisali o trendovima u 2020. a ovog puta smo odlučili da nešto ranije napišemo tekst o ovoj temi i spremni sačekamo Novu godinu. Na prvi pogled trendovi izgledaju prilično različito – geometrijski prave linije, pored super detaljnih crteža i artističkih elemenata, jedni vrište ‘komercijalno’, dok drugi izgledaju baš kao prava mala umetnost i jednostavno poželite da ih sačuvate.

Ono što će svakako imati veliki uticaj na dizajn ambalaže je način na koji se roba kupuje, pakuje i isporučuje kupcima. Kupovina preko interneta se pokazala kao pravi spas u mnogim situacijama ove godine, to se neće promeniti ni u sledećoj i ecommerce će samo beležiti rast. Kada kupujemo online gubi se onaj osećaj koji svi volimo (šetanje kroz prodavnicu, biranje proizvoda, zagledanje nekih novih koji nas privuku zanimljivim pakovanjem) i deo brendinga zauvek nestaje iz naše perspektive. Zbog toga se brendovi trude da kada paket stigne na vašu adresu, to bude nešto posebno. U tome naročito prednjače mali porodični biznisi.

Suština nije u tome da se jedinstveno iskustvo kupovine u prodavnicama i tržnim centrima pošto-poto zameni online kupovinom, već da se osmisle novi načini brendiranja i da se izađe u susret potrebama kupaca ma gde se oni nalazili.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko najzanimljivijih trendova u dizajnu ambalaže za 2021.

Bela papirna kesa sa žutim kokicama
Bela papirna kesa sa žutim kokicama

1. Male ilustracije na pakovanju koje otkrivaju šta se nalazi unutra

Šabloni i ilustracije mogu biti mnogo više od ukrasa na ambalaži. U 2021. oni će poslužiti da se otkrije šta je to zapravo unutar pakovanja na kome stoje. Sledeće godine ćemo viđati ilustracije i različite šablone na pakovanjima, čiji će zadatak biti da nam da nagoveštaj o proizvodu koji se nalazi u ambalaži.

Ove ilustracije su često vrlo simplifikovane ili apstraktne, pa nam zaista i donose neki simbolički prikaz onoga što se nalazi unutra, a ne pravi i nedvosmisleni prikaz proizvoda. Hajde da to ilustrujemo primerom – umesto da se na proizvodu nalazi obrađena fotografija proizvoda (tortilja čips npr.) dizajneri će se poigrati simbolima i staviti nekoliko trouglova na pakovanje, koji će nas podsetiti na oblik ovog čipsa. Mi smo odabrali kokice da vam ilustrujemo ovaj trend.

Plava kocka kojoj se vide tri strane
Plava kocka kojoj se vide tri strane

2. Hiper-simplifikovana geometrija

Ako bismo želeli da opišemo ovaj trend u svega par reči to bi glasilo ovako: jednostavan, ali ipak smeo koncept. Viđaćemo odvažne geometrijske elemente sa urednim i jasnim linijama, oštre uglove i bogate boje i sve to sa ciljem da dobijemo edgy look. Kao i kod prethodnog trenda i ovde možemo naslutiti čemu proizvod služi, ali je koncept previše apstraktan da bi nam otkrio do kraja kako izgleda proizvod ispod ambalaže. Iako nam se, na prvi pogled možda čini previše jednostavnim, ustvari predstavlja veoma moćan način da se brend istakne i ostavi jak utisak.

Crna flaša oslikana šarama
Crna flaša oslikana šarama

3. Lepe umetnosti na ambalaži

Izgleda da je konačno došao trenutak u kome će sama ambalaža biti umetničko delo za sebe. Kao i obično kada je sofisticirani dizajnerski trend u pitanju, obično se vezuje za luksuzne proizvode, no nećemo isključiti mogućnost da se desi neka umetničko-komercijalna saradnja brenda koji je srednje cenovne kategorije i nekog mladog umetnika čija kreativnost donosi svežinu i nove ideje.

Koristeći ovaj trend, dizajneri pronazale inspiraciju u slikama velikih majstora i strukturi koje one donose na platnu. Umetnička dela ih inspirišu tako da ih ili integrišu u svoj dizajn ili ona postaju ključni element kompozicije. Ono što se želi postići ovim trendom je da se izbrišu jasne linije između dizajna i lepih umetnosti, kako bi se kupcima sugerisala ideja da čak i flaša vina lepa i unikatna u svojoj lepoti.

Iako neki dizajneri pronalaze inspiraciju u delima velikih majstora, većina ipak najviše koristi apstraktno slikarsto kao inspiraciju, kao i tehnike fluidnog slikanja i prelivanja boja. Teksture su ovde ključ svega pa se ide na to da se sa jedne strane, stvori efekat koji možemo videti kada posmatramo ulje na platnu, a sa druge strane efekat koji dobijamo kada pomešamo nekoliko sveže prolivenih boja.

Bočica sa zutim poklopcem i nalepnicom
Bočica sa zutim poklopcem i nalepnicom

4. Ime proizvoda u glavnom fokusu

Umesto da ilustracija ili logo budu u fokusu na pakovanju proizvoda, neki dizajneri biraju da ime proizvoda bude glavna zvezda ove kompozicije. Svako ime proizvoda na ambalaži izgleda kao malo umetničko delo i doprinosi da se proizvod bolje kotira na tržištu svojim jedinstvenim izgledom i ličnošću (koju dobija upravo kroz isticanje imena u prvi plan).

Kada napravimo ovakvo pakovanje proizvoda, onda nema sumnje kako se proizvod zove ili šta predstavlja, pa je tako ovo odličan izbor za sve one proizvode koji se prvi put pojavljuju na tržištu i za brand awareness. Ovakav dizajn se oslanja na jake tipografske elemente, koji mogu izneti celokupnu estetiku jednog brenda. Svi ostali elementi su tu da učine ime najvidljivijim i da svima bude jasno šta treba prvo da bude u fokusu. Nešto slično smo radili i mi u Titanu, pre izvesnog vremena za brend sokova O’cedi.

Žuta bočica i mirišljavi štapići
Žuta bočica i mirišljavi štapići

5. Jedna boja na celoj ambalaži

Za kraj smo ostavili trend koji donosi minimalizam u svom najboljem obliku. Iako smo do sada predložili trendove koji uključuju dosta boja, posebno onih jarkih, zatim mešanje boja i sl. rešili smo da ponudimo nešto i za ljubitelje svedenijeg dizajna (samo na prvu misao). Pakovanje proizvoda u samoj jednoj boji je trend koji ćemo rado viđati u 2021. godini. Istina je, paleta boja koja prati ovaj trend mnogo je manja nego što je to slučaj sa nekim drugim trendovima, što ne znači da je on manje zanimljiv ili da nosi manje osobenosti sa sobom. Baš suprotno.

Glavnu ulogu u ovom trendu igraju boje (njihov izbor je od presudnog značaja) kao i copy, pa oni zajedno ostavljaju snažan utisak na kupce. Kao što ćete i sami primetiti, kolor paleta je puna jarkih, upečatljivih boja, zbog čega ovaj trend i nosi svežinu novog i ne toliko viđenog do sada. Takođe razbija predrasude, prethodnih minimalističkih ambalaža koje su uglavnom bile bele i sa malo detalja. Ovaj dizajn je tu, pravo isped vas i nema šanse da ga ne uočite. Zato nam se i dopada.

Titani su spremni, a vi?

Možda planirate da lansirate novi proizvod 2021? Tragate za agencijom koja može da doprinese uspehu tog proizvoda kroz izradu upečatljivog dizajna ambalaže? Onda neka vaš izbor budu Titani. Zakažite sastanak sa nama i odaberite jedan od ovih trendova za svoj proizvod.

Ako vam se ovaj tekst dopao, podelite ga sa nekim kome može biti koristan i obavezno pročitajte i druge tekstove na našem blogu.

e (njihov izbor je od presudnog značaja) kao i copy, pa oni zajedno ostavljaju snažan utisak na kupce. Kao što ćete i sami primetiti, kolor paleta je puna jarkih, upečatljivih boja, zbog čega ovaj trend i nosi svežinu novog i ne toliko viđenog do sada. Takođe razbija predrasude, prethodnih minimalističkih ambalaža koje su uglavnom bile bele i sa malo detalja. Ovaj dizajn je tu, pravo isped vas i nema šanse da ga ne uočite. Zato nam se i dopada.