Vodič-za-brendiranje-malih-biznisa-pc-01
Vodič-za-brendiranje-malih-biznisa-mobilni-01

Logotip i ime brenda i firme je putokaz i pomoć svima onima koji žele da pokrenu nešto sopstveno. Kada odlučite da je vreme za pokretanje sopstvenog biznisa, mnogo je elemenata o kojima treba da vodite računa kako bi se dobro i pravilno pozicionirali na tržištu. Takođe tu su i dva potencijalna puta kojima možete krenuti.

Kojim putem ići?

Iako svi uglavnom odmah pomisle na logo, kada razmišljaju o prvom koraku u ovom procesu, trebalo bi da se vrate jedan korak pre i promisle prvo o imenu brenda, imenu internet domena koji će ih predstavljati na internetu, zatim imenima naloga na društvenim mrežama a tek onda da sve to povežu i prenesu iz verbalne i pisane sfere u vizuelnu.

No, niko ne kaže da se pravila moraju strogo poštovati i da brend zasnovan na logou nije dovoljno jak ili u obrnutom slučaju brend koncipiran na imenu. To je više stvar vaše inspiracije u trenutku i šta vam više leži. Ukoliko nemate puno vremena, a smišljanje imena budućeg brenda vam nije jača strana, onda se možete okrenuti i dizajniranju, odnosno crtanju, na osnovu čega će kasnije nastati i ime.

Osmišljavanje izgleda logoa na osnovu određenih smernica ili skica, drugi je način da pokrenete proces izgradnje svih potrebih elemenata za brendiranje. Kada je logo spreman, možda će iz slike doći i reči a onda će vaš budući brend dobiti i svoje ime.

Ako ste krenuli prvo prvim putem, odnosno prvo ste izabrali ime budućeg brenda a zatim ste  odlučili kako će izgledati vaš logo, sledeći korak je da u širem kontekstu razmislite o vizuelnom identitetu vašeg biznisa. Ovaj korak sledi i svima onima koji su izabrali drugi put kao najlogičniji, sem što će za njih on biti možda još lakši jer su se već pokazali kao ‘vizuelni tipovi’ birajući logo pre imena.

O vizuelnom identitetu smo već pisali i ponovo ćemo obraditi tu temu iz različitih uglova, no za sada želimo da se fokusiramo na prva dva najvažnija stuba, kada je brendiranje u pitanju, a to su ime brenda i logotip.

Povezanost imena brenda i logotipa

Ukoliko želite da se brendirate na prvi način, posebno kada je nastup na internetu u pitanju, važno je da odaberete logo koji će vaši kupci povezivati sa vama i koji će biti široko prepoznat u vašoj ciljnoj grupi.

Kako se tu uklapa ime brenda, a kako logo? Najbolji primer za to je ‘Apple’, koji je kreirao logo dosta neobičan i nekonvencionalan, kada su tehnološke kompanije u pitanju. Jednostavnost i  prepoznatljivost kao imperativi, koji su kasnije će se pokazati, bili odličan primer u kom pravcu treba razmišljati. Njima su minimalizam i zagriznuta jabuka doneli prepoznatljivost na svetskom nivou, što može biti inspiracija i za sve mlade preduzetnike koji ulaze u svet brendiranja.

Kao što smo već pomenuli na početku, dva su pristupa – ili prvo birate ime pa na osnovu toga pravite logo ili prvo dizajnirate logo a onda bazirate ime brenda na logou. Koji god put da izaberete, važno je shvatite kako ljudski mozak funkcioniše i šta brže i bolje pamti. Slike, vizuale i sve što možemo videti svojim očima, ostaće nam mnogo duže u pamćenju, nego naziv nekog brenda. No, ako je i ime upečatljivo, kombinacija ova dva će stvoriti uspešan i prepoznatljiv brend.

Logotip i ime brenda – kako biramo

Ime brenda je uvek bilo važno ali posebno danas u internet okruženju, gde je količina informacija prevelika da bismo zapamtili bilo šta osim čiste autentičnosti, dobro osmišljene i upakovane u kratak i pamtljiv naziv. Dobro osmišljeno ime može značiti uspeh za vaš brend ili potpunu propast. Ili će svi spominjati ime vašeg brenda kao nešto što im je stalno na pameti, ili ćete biti osuđeni na zaborav jer je naziv previše dosadan ili generički. Naravno, postoji i najgori scenario, a to je da vas osude jer je naziv neprimeren ili na drugom jeziku znači nešto veoma uvredljivo.

Zašto je ime tako važno? Ono kupcima prenosi vrednosti brenda, značaj koji želi da ima ali i poverenje koje kupci treba da steknu dok ga izgovaraju. Baš zato treba obratiti pažnju na ime i kako će ono glasiti, jer je to odluka za duži vremenski period (da ne kažemo zauvek) i određuje sudbinu ne samo brenda, već i same firme.

Šta možete da uradite kako biste došli to te magične reči? Pre svega morate da razmišljate, mnogo i analitično, kako biste došli do pravog rezultata. Fokusirajte se na suštinu vašeg brenda i razmislite da li i kakvu budućnost imate u vidu za njega. Zatim, stavite na papir nekoliko ključnih reči koje su relevantne za vašu industriju. Kombinujte, vrtite reči i pojmove po mislima i apsolutnu svaku, čak možda i onu reč, za koju mislite da je najgluplja – zapišite. U nekom trenutku, reči će se same spojiti u vašim mislima i dobićete idealan naziv za vaš brend.

Dok razmišljate o imenu, ne budite lenji pa bacite pogled i na konkurenciju. Odredite pet konkurenata čija ćete imena uzeti kao primer i analizirajte koje ključne reči koriste, da li su izmišljena ili možda opisuju doživljaj korišćena samog proizvoda. I to vam takođe može dati ideju.

Na kraju, birajte ime koje će vam pomoći da se dobro pozicionirate i u onlajn svetu. Proverite da li je ime već zauzeto a ako jeste pokušajte da otkupite domen, jer postoji mogućnost da ga neko ne koristi. Više o tome kako izabrati ime za domen, pisaćemo u nekom od narednih blogova.

5 stvari koje treba znati pre nego što naručite logo

Ovo ponavljamo iznova i iznova u svim blogovima, ali nije na odmet još jednom napisati. Prilagodite logo svojoj ciljnoj grupi. Prilagođavanje tačno određenoj niši je najvažnije jer ćete sve promašiti ako to ne uzmete u obzir. Od toga zavisi i tip logoa koji ćete tražiti da vam dizajner isporuči, zato posvetite dovoljno pažnje ovom koraku.

Sledeće što treba da uradite je da se posvetite istraživanju velikih igrača u industriji. Kako i šta oni rade, kako njihov logo izgleda i šta je aktuelno u vašoj niši. Kada to znate, biće vam lakše da zamislite koje i kakve elemente želite na svom logou. Ovaj korak je takođe veoma važan, jer iako postoji redizajn kao mogućnost, treba misliti na prepoznatljivost od samog početka.

Potrudite se da vaš logo bude u skladu sa vrednostima vašeg brenda. Ako to znači da vam je ekologija važna, da vodite računa o životnoj sredini, onda neka zelena boja bude deo vašeg logoa jer će tako i vaši kupci već na prvi pogled shvatiti vašu poruku.

Pažljivo razmislite o fontovima i bojama, koje želite da se nađu u logou vašeg brenda. Svakako nećete izabrati Comic stilove fontova ukoliko se bavite konsultantskim poslom, jer nećete delovati dovoljno ozbiljno i respektabilno. Takođe, guglajte značenje boja i saznajte koja su njihova značenja.

Kada sve ovo istražite, izaberete boje, fontove, elemente itd. vreme je da razgovarate sa dizajnerom i da mu prenesete jednu i jedinu ali najvažniju poruku – želite logo koji je jedinstven i koji izaziva pažnju. Nećete prihvatiti ništa manje od toga, jer vaš brend zaslužuje samo najbolje.

I na kraju… zapitajte se, koja je svrha vašeg logoa?

O dizajniranju logotipa ćemo pisati i u narednim blogovima a ukoliko smatrate ovaj vodič korisnim, pošaljite link svojim prijateljima koji ulaze u preduzetničku avanturu.