Šta vlasnike kućnih ljubimaca čini srećnim? To je prvo pitanje koje smo postavili sebi kada smo počeli rad na ovom katalogu. Kojom idejom započeti kreativni proces i kako predstaviti mačije i pseće suplemente iz ponude DR VET grupe? Dugo smo razmišljali o ovome i shvatili da je vlasnicima najvažnije da su njihovi ljubimci srećni i veseli ali pre svega toga ZDRAVI.

Primarna ideja i postavljanje okvira

Baš zato smo odlučili da nam to bude polazna tačka za razvijanje dizajna ovog kataloga, u kome ćemo na dvadeset strana predstaviti proizvode za unapređenje zdravstvenog stanja mačaka i pasa. U brifu je pored broja strana kataloga, klijent naveo i da bi sam izgled ove publikacije trebalo da bude povezan sa izgledom ambalaže. Dakle, okviri su postavljeni a polazna ideja osmišljena i stvoreni su svi uslovi da se krene sa kreiranjem konkretnih rešenja.

Pored vizuelne komponente, kojoj smo odlučili da posvetimo najviše pažnje pri kreiranju kataloga, još jedna komponenta je zauzela važan deo sadržaja u njemu – edukativna. Odnosno, tekstovi, koji objašnjavaju svaki suplemet pojedinačno i detaljno, pažljivo su pripremani u saradnji sa klijentom.

Tako smo dobili savršenu kombinaciju lepog i edukativnog kataloga, koji je uspeo da privuče pažnju vlasnika mačaka i pasa. U prethodnom blogu smo pričali o našim najboljim savetima za dizajniranje brošura i kataloga, među kojima se našao i taj da kada dizajniramo katalog, treba da se trudimo da on bude vredan čuvanja za duži vremenski period. DR VET katalog je sigurno nešto, što će vlasnici mačaka i pasa rado čuvati i redovno mu se vraćati da prelistaju i podsete se zašto je važno davati suplemente kućnim ljubimcima.

Nešto više o klijentu

DR VET tim stručnjaka, zajedno broji preko 30 godina iskustva u oblastima kao što su: veterinarske nauke, odgoj izložbenih pasa, suđenje na međunarodnim izložbama i nega pasa. Ovome posebno dodajemo i 20 godina iskustva u proizvodnji hrane za životinje, što je njihovom timu pomoglo da kroz praksu sagleda na koji način je potrebno hraniti pse i mačke da bi njihovo zdravlje bilo na najvišem nivou.

Iz godina prakse i učenja o suplementima, kao i kombinovanja različitih preparata dostupnih na tržištu, stvorila se potreba i ideja da se do sada stečeno znanje pretoči u realizaciju samostalnog projekta. Bogato iskustvo utkano je u razvijanje DR VET proizvoda, koji su kreirani uz nadzor i stručnu pomoć Katedre za ishranu životinja Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Kao rezultat ove poslovne inicijative nastalo je šest suplemenata.

Ciljevi koje smo postavili i ciljne javnosti kojima se obraćamo

Cilj koji smo želeli da postignemo kreiranjem ovog kataloga je jasan i edukativan sadržaj sa jedne i moderan i atraktivan dizajn vizuala, sa druge strane. Spajanjem ove dve komponente, mogao je biti postignut i drugi cilj, a to je da katalog ima vrednost i da bude sadržaj koji će dugo trajati i postaviti standard za sve buduće slične kataloge ovog klijenta.

Ciljne javnosti kojima se ovaj katalog obraća uključuju vlasnike kućnih ljubimaca, koji se profesionalno bave odgojem rasnih primeraka pasa i mačaka i žele da njihovi ljubimci imaju vrhunsko zdravstveno stanje. Pored njih, ovaj katalog se obraća i svim vlasnicima pasa i mačaka, koji shvataju vrednost pravilne ishrane ljubimaca ili žele da njihovi psi i mačke, dobiju dodatnu negu u osetljivim životnim dobima ili reše probleme sa dlakom i kožom, kada su oni prisutni zbog alergija ili iritacija.

Taskovi za Titanov tim

Mi volimo timski rad i zato uvek svaki projekat osmišljavamo zajedno i delimo na nekoliko taskova. Posvećeni smo ispunjenu ciljeva, koje smo sebi postavili a koje ostvarujemo deleći celokupan zadatak na nekoliko manjih.

  1. Odabir sadržaja i pisanje tekstova – ovaj deo posla smo prepustili delu našeg tima koji se bavi pisanjem ili da upotrebimo staru ‘srpsku’ reč Kako smo već pre ovoga, sa klijentom sarađivali na izradi njihovog veb sajta, nekoliko plakata koji su promovisali upravo ove suplemente, onda je zadatak pisanja tekstova za katalog bio lak, jer smo već poznavali proizvod i zahteve klijenta.

Tekst je napisan, tako da donosi najvažnija objašnjenja o samom proizvodu ali i o njegovim sastojcima i načinu kako oni utiču na organizam psa ili mačke. Kako je katalog dvojezičan (na srpskom i engleskom) bilo je potrebno prevesti sve tekstove i na engleski jezik.

Što se tiče drugih vrsta sadržaja, koje je trebalo plasirati u ovom katalogu odlučili smo da ubacimo određene vizuelne elemente sa najvažnijim informacijama i benefitima konzumiranja ovih suplemenata.

  1. Osmišljavanje modernog i atraktivnog dizajna – ovim delom zadatka se bavio naš dizajnerski tim, koji je u odnosu na već postavljene okvire i prethodno iskustvo izrade vizuala za veb sajt i plakate, doneo određene novine kroz način na koji je ređao elemente.

Najvažniji cilj je bio da kreiramo katalog koji će imati jednostavan dizajn, bez suvišnih elemenata, kako bi bio čitljiv i pregledan a istovremeno moderan.

Korice kataloga su u crnoj boji, koja svojom strukturom podseća na dlaku psa ili mačke. Tekstualni deo, logo i siluete psa i mačke su izrađeni u srebrotisku. Ispod njih se nalaze tri linije (narandžasta, zelena i roze) koje predstavljaju proizvode iz linije suplemenata.

Na prvoj strani kataloga (leva strana) nalazi se fotografija psa ili mačke, pored nje u krajnjem levom delu su vizuelni prikazi benefita proizvoda. Na desnoj strani se nalazi fotografija ambalaže suplemenata, koskice i brojke ispod toga i u desnom (preovladajućem delu) nalazi se tekst na srpskom i engleskom.

Zadnju stranu korica krasi fotografija srećne porodice sa svojim ljubimcem, čime smo želeli da u ovaj katalog utkamo početnu ideju da je vlasnicima pasa ili mačaka, najvažnije da je njihov čupavi član porodice veseo i ZDRAV.

Odlučili smo da koristimo elemente, koje smo već upotrebljavali i na sajtu i na plakatima – koskice u bojama proizvoda, u kojima smo stavljali najvažnije brojke i informacije o proizvodu. Ovaj deo vizuala trebalo je da podseti na infografike, gde se informacije predstavljaju na što sažetiji i jednostavniji način, sa što manje teksta i uz upotrebu brojki.

Titanova rešenja za ‘DR VET Group’

Kao i do sada, na kraju ovog blog posta sa vama delimo finalna rešenja ovog projekta i nadamo se da će vam se dopasti naš dizajn za DR VET kataloge suplemenata za pse i mačke.

Mi smo uživali radeći na celokupnom vizuelnom identitetu ovog klijenta, osmišljavajući prepoznatljive elemente, koje smo kasnije koristili i primenili u nekoliko različitih situacija.

Sledeće nedelje vas očekuje još jedan blog post a do tada podelite ovaj sa svojim kolegama dizajnerima.