Vodič-za-brendiranje-u-onlajn-svetu-kako-izabrati-ime-za-domen-pc-02
Vodič-za-brendiranje-u-onlajn-svetu-kako-izabrati-ime-za-domen-mobilni-02

U prošlom blogu smo pisali o važnim koracima, na koje treba obratiti pažnju kada je brendiranje malih biznisa u pitanju. Kao prve korake na putu do postavljanja temelja za uspešan biznis, naveli smo odabir imena za brend, kao i dizajniranje logoa. U ovom tekstu, želimo da se bliže pozabavimo biranjem imena za domen i onlajn brendiranju koje treba da bude isto kao i ime brenda, zbog čega se o tome treba ozbiljno razmisliti još na početku celokupnog procesa.

Istraživanja pokazuju da, najpoznatija imena u onlajn svetu – Gugl, Epl, Fejsbuk, Tviter (Google, Apple, Facebook, Twitter) povezuju neke zajedničke karakteristike. Ona su kreativna, prepoznatljiva, laka za izgovaranje i pisanje jer su kratka.

Iako su ključne reči važne za bolje pozicioniranje na pretraživačima, ne treba preterivati sa njima kada je osmišljavanje naziva domena u pitanju. Bolje je napraviti modifikaciju već postojeće reči ili smisliti potpuno novu reč i frazu. Ako koristite ključne reči, onda odaberite samo jednu i tako pomozite pretraživačima da vas bolje rangiraju.

Najpoznatiji sajtovi, obično imaju kratke i pamtljive nazive, koji se kreću od 6 do 15 slova ili karaktera. Upravo zbog toga, oni postaju popularni kod korisnika jer se brzo i lako ukucavaju u pretraživač.

Brojeve i drugi znakove, koji mogu biti teško pamtljivi za korisnike, nije dobro stavljati u naziv domena. Isto tako, ukoliko je naziv nekog brenda dugačak, treba razmisliti o tome da se koriste samo inicijali, odnosno početna slova reči ili da se ključna reč relevantna za tu nišu kombinuje sa skraćenim nazivom brenda.

Ovo su bile samo neke od preporuka a u nastavku pročitajte 5 saveta iz naše prakse, koji su se pokazali kao najbolji, kada je biranje imena domena za klijenta u pitanju.

1. Izaberite najbolju ekstenziju domena

Deo domena, koji dolazi nakon tačke se naziva ekstenzija, a najpoznatija i najčešće koriščena je ‘com’. Iako danas možemo pronaći i mnoge druge, ova ostaje kao vodeća ekstenzija i uglavnom je prvi izbor svih, koji biraju kako će se završavati celokupan naziv njihovog internet sajta. Osim što je najkredibilnija ekstenzija, mnogi korisnici već po automatizmu ukucavaju baš nju na pretraživačima.

Svi oni korisnici, koji nisu baš previše tehnički pismeni, mogu pogrešiti kada kucaju ime vašeg sajta (ukoliko je npr. vaš sajt – imeprezime.net, a oni ukucaju sve to, pa dodaju još i com).

Takođe, imajte na umu da većina mobilnih telefona u svojim pretraživačima, automatski dodaje ‘com’ na kraju vaše pretrage, što dodatno usložnjava proces traženja nekog sajta, koji se na završava ovom ekstenzijom.

Kada je Srbija u pitanju, nije uopšte loše razmisliti o uzimanju ‘rs’ ekstenzije, ukoliko je brend namenjen domaćem tržištu i sav sadržaj na sajtu je napisan na srpskom. Pretraživači će na ovu odluku gledati sa odobravanjem i pozicioniranost na domaćem onlajn nebu će biti odlična.

2. Uradite istraživanje

Internet je mesto na kome se može pronaći više od 1,3 milijarde veb sajtova, tako da postoji šansa da su sva ‘jedinstvena’ i ‘kreativna’ imena već zauzeta. Tako je to kada je većina naziva uglavnom na  engleskom. Kada je srpski internet u pitanju, moguće je da nisu baš sva ‘super zanimljiva’ imena već  rezervisana.

Kako biste znali koja jesu ili nisu, treba da istražite potencijalne nazive na Guglu ili na samim sajtovima gde možete kupiti domen. Generatori imena domena su prvo mesto za istraživanje i nude vam više opcija sa različitim ekstenzijama i cenama. Imajte u vidu da je ‘com’ ekstenzija uvek među skupljim, dok su ‘net’, ‘info’ ‘photography’ ili ‘pizza’ nešto jeftinije.

Nakon što osmislite neponovljivo, zanimljivo i samo ‘vaše’ ime, ne zaboravite da ga kupite na nekom od sajtova predviđenih za to a zatim vam je potreban još i hosting, kako bi se vaš budući sajt imao sve potrebne tehničke elemente za postavljanje i lansiranje na Internetu.

3. Proverite da li je ime već zaštićeno

Ovo je jako važan korak, kako biste izbegli nepotrebne pravne sporove sa vlasnicima domena, koji koriste slične reči. Kao što se trgovačko ime, odnosno ime brenda može zaštiti, isto tako se može zaštiti i ime domena.

U praksi, najvažnije za vas kao vlasnika domena je to, da ukoliko zaboravite da obnovite trajanje domena, on neće automatski biti u prometu, već ćete moći da ga obnovite u roku od mesec dana ili čak nekoliko meseci. Tada se ime domena zaključava na određeno vreme i vlasnik se obaveštava da ukoliko ne uplati novac za obnovu domena, da će isti biti pušten u promet. Takođe, ukoliko se desi ova situacija, imajte na umu da niko neće automatski moći da traži pravo na otkup zaštićenog imena, čim istekne zakup.

Još jedna veoma važna stavka svih zaštićenih domena je i ta da se on štiti od prebacivanja na neke druge adrese, što se ponekad nažalost dešava usled hakerskih napada i sličnih ilegalnih postupanja.

4. Probajte da saznate šta ime vašeg brenda znači na stranim jezicima

Pozicioniranje brenda na globalnom tržištu nosi mnoge rizike sa sobom, od kojih je izbor imena samo jedan u nizu. Ipak, ne želite da vas zapamte po tome što ste brendu dali neko krajnje neprimereno ime.

Verovatno niste ni znali da tvorci nekih od najpoznatijih digitalnih brendova današnjice nisu baš mnogo razmišljali u ovom pravcu kada su smišljali njihova imena. Tako na primer, Eplova virtuelna asistentkinja ‘Siri’, zvuči dosta čudno na raznim stranim jezicima. Dosta čudno je eufemizam u ovom slučaju :) Dakle, na japanskom to znači ‘zadnjica’.

Naravno, biranje imena i konsultovanje sa jezičkim ekspertima, nije baš ni jednostavan a ni jeftin posao, zbog čega se na određenim tržištima dešava da ime proizvoda ili brenda bude modifikovano ili potpuno promenjeno.

5. Budite brzi!

Imena domena se brzo rasprodaju, jer svakodnevno postoji velika potražnja za njima širom sveta. Zato poslednji naš savet je da čim smislite ime, odmah ga i kupite, jer ko zna da li će biti slobodno već sutra. Ovo je posebno odnosi na imena domena koja su na engleskom.

Kada ste izabrali ime, kupili domen i hosting, čini nam se da je sada konačno vreme za naručivanje logoa vašeg budućeg biznisa. Da li smo u pravu? Pišite nam!