Kada je Koka-Kola 2015. godine, započela trend personalizacije flašica sa ovim gaziranim pićem, a zatim su se brojne druge kompanije priključile tome – niko nije mogao da sanja koliko će ova ideja postati popularna među kupcima.

Od pića (Koka-Kola sa najčešćim ženskim i muškim imenima na flašicama), preko personalizovanih modnih aksesoara sa inicijalima influensera, pa sve do škotskih sokova sa printom šara različitih klanova, koji su postali pravi hit u ovoj evropskoj zemlji – trend personalizacije dizajna je jedan od vodećih i ne postoji ni najmanja naznaka da će se nešto promeniti u tom smislu u skorije vreme.

Šta kažu analize ponašanja potrošača o ovome? Oni su spremni da plate više, sačekaju malo duže na isporuku personalizovanog proizvoda i mnogo više svoju pažnju poklanjaju upravo ovako brendiranim proizvodima. Po percepciji modernih potrošača, personalizacija proizvoda donosi povezanost sa brendom na nekom novom nivou, koji ih čini bližim i delom celokupnog brend narativa.

Brojke govore više od reči

  • 35% kupaca je spremno da plati više kako bi dobili personalizovani proizvod.

– Sve starosne grupe i podjednako ženski i muški pol cene osećaj jedinstvnosti koji im daje personalizovan proizvod.

  • 50% milenijalaca i mlađih od njih (generacija Z) izražavaju želju za posedovanjem ovakvih proizvoda.

– Jedinstvenost, drugačiji stav i izgled su prerogativi kojima milenijalci teže, tako je i želja za posedovanjem neke stvari sa njihovim inicijalima logičan odgovor na tu potrebu. Oni žele da učestvuju u kreiranju proizvoda, koji će biti napravljen samo za njih. Žele da daju svoj pečat svemu što nose.

  • 48% kupaca je spremno da čeka duže na isporuku personalizovanog proizvoda.

– Za njih iskustvo personalizovanog proizvoda je nešto što je vredno čekanja i ništa ne može da zameni trenutak sreće kada taj proizvod konačno stigne na kućnu adresu.

  • 25% potrošača će rado podeliti svoje lične podatke sa brendom u zamenu za personalizovane proizvode

– Imejl adresa, broj telefona, ime i prezime ili bilo koji lični podatak, koji potrošači rado dele predstavnicima omiljenih brendova, kasnije se koriste u svrhu retargetovanja i promocije. Ništa od toga ne predstavlja problem, naročito mlađima, sve dok na kraju dobiju dugo željeni proizvod sa svojim imenom, inicijalima ili printom posebno napravljenim za njih.

Koje zaključke možemo izvesti iz ovih brojki? Poslednja statistika nam najviše govori o tome kako je trend personalizacije postao važan za potrošače. Apetit potrošača za personalizovanim proizvodima eksponencijalno raste, donoseći sve veće izazove, kako malim tako i srednjim preduzećima.

Čini se da podjednako mali brendovi, kao i velike korporacije mogu da dobiju u ovoj igri brojki, samo su ciljne grupe kojima se obraćaju potpuno različite. Mali brendovi, koji proizvode luksuzne proizvode ili barem one više cenovne kategorije, mogu imati računicu kada je personalizacija u pitanju. Sa druge strane, velike korporacije mogu da se obrate i široj ciljnoj grupi (baš kao što je slučaj sa Koka-Kolom) jer oni imaju i veće kapacitete za proizvodnju i izradu personalizovanih proizvoda.

Primer dobre komunikacije sa kupcima

Mi, marketeri, moramo biti svesni potencijala koji personalizacija proizvoda ima. Svoja znanja i načine primene toga onda prenosimo na naše saradnike – grafičke dizajnere, u nadi da ćemo zajedno kreirati zanimljiva rešenja, koja će kupci rado kupovati, šerovati na društvenim mrežama i njima se hvaliti.

Da bi personalizacija, kao trend, bila što uspešnija važno je da uključimo i same kupce u proces jer oni ,pre svega, to jako vole a zatim na taj način sama kampanja postaje vidljivija. Odličan primer nam stiže iz regiona (Hrvatska), kompanija Podravka koja je prošle godine iskoristila uključivanje kupaca u proces personalizacije i uz to uvezala još nekoliko marketinških alata i postupaka.

Hajde da vidimo šta su oni sve povezali. Proslava 60 godina od početka proizvodnje čuvene Vegete, kompanija je obeležila i tako što je omogućila svojim kupcima da sami kreiraju izgled etikete, koristeći onlajn platformu i alate dostupne na njoj. Dodavanjem stikera, poruka, menjanjem boja pozadine i drugim dostupnim opcijama, kupci su mogli da kreiraju jedinstven dizajn.

Dodatno povezivanje sa kupcima, postignuto je kroz kreiranje takmičenja na kome su se takmičila različita dizajnerska rešenja. Verni fanovi brenda su bili dodatno motivisani da učestvuju u takmičenju, ali i da podele svoj dizajn sa drugima, čime je vidljivost kampanje na društvenim mrežama dodatno porasla.

Zar ovo nije sjajan primer kako uraditi integrisano rešenje kampanje u digitalu? Personalizacija, social media, dizajn, viralni marketing. Sve na jednom mestu u slavu velikog brenda.

Nijedna strategija nije previše mala: Targetiranje na mikro nivou

Sve više malih kompanija usvaja strategije pakovanja za različite ciljne grupe ili tržišta. Kao primer možemo uzeti recimo proizvođača jastuka, koji mogu isti proizvod upakovati u različite ambalaže, a sve u skladu sa tim kojoj generaciji kupac pripada. Tako jedna boja može biti za milenijalce a sasvim druga za bebi-bumere. Ovakav način razmišljanja i planiranja dizajna ambalaže, može biti podignut na viši nivo, zahvaljujući digitalnoj štampi.

Mnogi brendovi već koriste personalizaciju, kada pakuju svoje proizvode, tako što štampaju ime kupca direktno na kutiji ili prave stiker sa njegovim imenom koji zalepe na pakovanju.

QR kod – stara strategija za nove kupce

Neki će verovatno reći: Hej, pa to nije ništa novo. I, da bićete u pravu, ali koliko puta ste videli dobar primer QR kod kampanje kod nas? Stavljali su ih na najčudnija mesta (bilbordi npr.) i tako pokazali da ne shvataju kako ovaj alat funkcioniše, a ako se stavi na ambalažu proizvoda može imati odličan odgovor od strane kupaca.

Važno je da QR kod bude pri ruci kupcu i da on shvati šta dobija time što će ga očitati na svom telefonu. Poruku o tome gde ga kod vodi, možemo jasno komunicirati na pakovanju, kao i da li će npr. dobiti nešto ukoliko kameru svog telefona sa čitačem koda uperi ka ambalaži.

Različite nagradne igre, promotivni kodovi sa popustima i slične akcije mogu biti komunicirane na ovaj način. Pored toga, QR kod može poslati kupca i na određenu landing stranicu ili da ga odvede do neke aplikacije koju treba da skine.

Nama se dopao primer velikog proizvođača viskija, koji je za svoje kupce u Brazilu osmislio kampanju, u kojoj je stavio QR kod na pakovanje ovog pića i ohrabrio sve sinove da kupe očevima flašu ‘Diagea’. Sinovi bi tada snimili personalizovanu poruku svojim očevima a oni bi skeniranjem QR koda, na svojim telefonima mogli da aktiviraju i pogledaju mini video za ovaj praznik.

Još jedna odlična ideja :)

Imamo i mi nekoliko naših. Pišite nam ukoliko vam je potreban dizajn ambalaže i podelite ovaj tekst sa onima kojima bi se mogao svideti.