Intervjui za posao mogu da nam iskidaju živce i da od nervoze ne znamo gde se nalazimo i kako da svoj rad predstavimo u najboljem svetlu. To se dešava svima i nije ništa neuobičajeno, ali ukoliko se dobro pripremiš manja je mogućnost blokade. Važno je da dobro upoznaš budućeg poslodavca i pripremiš pitanja za njega, kako bi komunikacija tekla dvosmerno i kako se ne bi osećao kao da si u kvizu.

Kao što znaš, naša agencija s vremena na vreme raspisuje konkurse za prijem novih kolega u tim i imamo puno iskustva u intervjuisanju novih talenata u marketinškoj industriji. Zato smo rešili da pretočimo sva naša iskustva u jedan tekst na blogu, kako bi svi budući kandidati mogli da se dobro pripreme za razgovor i znaju koje vrednosti i znanja cenimo.

Ako si se odlučio da budeš deo kreativne industrije, ili to već jesi neko vreme, ovo je sasvim sigurno tekst koji ćeš želeti da pročitaš. Bez obzira koliko godina iskustva imaš, uvek je dobro imati na jednom mestu sve smernice za odlazak na razgovor za posao.

Pre intervjua- priprema

Pre nego što dođeš kod nas, dobro se pripremi! Budi spreman da odgovaraš na pitanja, ali i da ih postavljaš. Pitaćemo te o prethodnim iskustvima u marketingu, dizajnu i dr. Zanimaće nas zašto želiš da radiš sa nama i šta ti se najviše dopalo u vezi sa agencijom. Ovo pretpostavlja da si uradio malo istraživanje o nama, što ti mi i preporučujemo. A evo i liste koje treba da se držiš kada se pripremaš za razgovor u marketinškoj agenciji:

  • Upoznaj agenciju i poziciju za koju se prijavljuješ (ovo će nam pokazati da si zainteresovan za posao i da si se pripremio),
  • Pripremi pitanja za nas (na ovaj način možeš da saznaš sve ono što nismo naveli u oglasu, a možda ti je važno),
  • Planiraj kako ćeš stići do nas i budi tačan (svojom tačnošću ćeš nam pokazati da možemo da računamo na tebe i da si ozbiljno zainteresovan za saradnju),
  • Isprintaj CV i još jednom pređi sve što si u njemu napisao (veći deo intervjua će biti baziran na tvojim prethodnim iskustvima),
  • Izaberi šta ćeš obući (dress code kod nas je business casual, tako da se ne moraš previše potruditi).

Intervju- izbegni ove greške!

Čak iako si siguran da u potpunosti ispunjavaš sve kriterijume koje smo naveli u konkursu za posao, može se desiti da ipak budeš nervozan kada uđeš na intervju. Kako bi izbegao potencijalne greške, zbog nervoze, važno je da zapamtiš sledeće naše savete.

Obrati pažnju na neverbalnu komunikaciju

Obraćamo pažnju na tvoje odgovore i oni su nam jako važni, ali isto tako nam je važan način na koji nam prezentuješ informacije. Da li gledaš sagovornika pravo u oči, kakav stisak ruke imaš i da li držiš ruke prekrštene dok razgovaraš? Sve ovo govori o tvom karakteru i može biti jedan od odlučujućih faktora na kraju procesa selekcije. Zato se potrudi da pokažeš svoju zainteresovanost na razgovoru za posao, tako što ćeš sedeti pravo i blago nagnuto ka sagovorniku. Iskren osmeh uvek prija sagovorniku i opušta atmosferu tokom intervjua, dok naglašavanje ključnih reči gestikulacijom može da pokaže samouverenost.

Nemoj da dođeš nepripremljen

Dizajn, digitalni marketing, brending i ostalo čime se bavimo u okviru agencije, podrazumeva da poznaješ određenu terminologiju. Od tebe očekujemo da razumeš i budeš spreman da naučiš, ukoliko ne znaš, određene termine koji su svojstveni agencijskom okruženju. Naravno da ne treba da se izbacuješ 100 stručnim žargonskih reči u sekundi tokom intervjua, ali je važno da poznaješ osnovne marketinške pojmove i skraćenice ili najčešće korišćene dizajnerske termine. Tako ćeš moći sa dovoljno samopouzdanja da razgovaraš sa našim kolegama.

Nemoj biti skroman u vezi sa prethodnim uspesima

Intervju za posao je tvoj trenutak da zasijaš, pa iskoristi ga i pokaži nam kako tvoji odlični rezultati iz prošlosti mogu da budu tvoja najbolja preporuka za budućnost i uklapanje u naš tim. Otvoreno govori o svojim veštinama, kursevima koje si završio i poznavanju alata, jer je to ono što nas interesuje. Slobodno reci na čemu do sada nisi radio, zato što ćemo tako znati da ti je potrebna pomoć kolega. Verujemo u tebe da ćeš na kraju savladati sve nepoznanice, samo je važno da znamo na čemu treba da radimo.

Nakon intervjua- ostanimo u kontaktu

Intervju je prošao i sada je vreme da budeš strpljiv i sačekaš odluku. Međutim, to ne znači da treba da budeš tih i da više nikada ne čujemo ništa od tebe. Jako je važno da se zahvališ agenciji na sastanku i pošalješ jedan uljudan imejl u kome možeš da sumiraš ukratko kako je sve prošlo. Probaj da ubaciš nešto iz intervjua, kako bi se izdvojio u odnosu na druge kandidate i kako bi te zapamtili.

Nemoj slati više poruka, imejlova ili zvati nekoliko puta nakon intervjua, jer to može da se učini previše poslodavcu. Balans je sve! Jednostavno ponekad ima mnogo kandidata, pa je potrebno nekoliko dana da se donese odluka, a kako mi nismo profesionalni HR stručnjaci, nama je često potrebno i malo više.

Još jedan važan savet- ako ti se učini da neki posao nije za tebe, nemoj samo da ne odgovaraš na pozive i imjelove, već jasno stavi do znanja agenciji da si se predomislio. Kolege odvoje svoje vreme da se pripreme za intervju i za svakog kandidata, pa je najmanje što možeš uraditi da se javiš na poziv ili imejl i objasniš kako se povlačiš iz procesa.