Od svih oblasti marketinga, u kojima pratimo nove tendencije i trendove na godišnjem nivou, content marketing se čini kao jedan od onih koji se najviše prilagođava realnosti i donosi novine možda i češće nego jednom godišnje. Treba naglasiti da je isti slučaj i sa Social Media marketingom, no o njemu drugi put. Mnoge od tih promena prolaze nezapaženo, dok su druge vrlo uočljive svima i donose odlične rezultate. Ako izuzmemo činjenicu da content strategija zavisi od toga kojoj industriji kompanija pripada, koje je ciljeve postavila, koju vrstu proizvoda ili usluge prodaje; top 3 content marketing trenda za 2022. su:

  • Veća ulaganja u content marketing,
  • Pisanje za ljude, a ne za algoritam,
  • Naglašavanje značaja kreiranja novog, ali dužeg sadržaja nego pre.

Šta content marketing znači u 2022. godini?

Davno su prošli dani kada je bilo dovoljno imati standardan veb-sajt, platiti po koju Google reklamu i očekivati da će klijenti dolaziti do nas. Content marketing planovi za 2022. su mnogo složeniji i višeslojni. Pa je tako nemoguće više ulagati polovično u content marketing. Umesto toga, za uspeh su potrebni i video sadržaj i hibridni događaji i sve druge poznate vrste sadržaja.

Potrebna je i kvalitetna blog sekcija na sajtu, zatim vizuelni i video sadržaj, solidna e-mail strategija i svakako ništa bez sjajne social media strategije da se zaokruži planiranje. A pored svega toga, investiranje u veb-sajt i dobro iskustvo kupaca dok borave na njemu, nikako ne sme da bude zaboravljeno. I sada, kada smo utvrdili činjenično stanje o tome gde je content marketing u ovoj godini, hajde konačno da pređemo na top content marketing trendove za 2022.

Veća ulaganja u content marketing

Ako ste kao preduzetnik ili vlasnik malog, srednjeg ili velikog biznisa mislili da je moguće ignorisati content marketing u 2022. godini i ne uvrstiti ga u svoj marketinški plan- onda svakako treba da nastavite sa čitanjem ovog teksta. Nemoguće je ignorisati content marketing zato što podaci pokazuju da konkurencija to ne čini i da sve više kompanija uvećava svoje budžete za sadržaj i to čak za 2/3 u odnosu na prethodne godine.

Zbog čega se povećava ulaganje u content marketing? Pre svega, zbog toga što je tokom pandemije smanjena mogućnost komunikacije sa kupcima uživo, pa kompanije moraju da to nadomeste na drugi način. To je razlog što sada ulažu u redizajn veb-sajta i kvalitetan sadržaj, koji će na bolji, ličniji i efikasniji način preneti poruku kupcima.

I još jedan važan razlog zbog koga kupci dobro reaguju na relevantan sadržaj je taj što su odavno prevazišli isprazne priče, postove na društvenim mrežama u stilu „hvalite me usta moja“ i potrebno je nešto mnogo više od toga. Potrebna im je vrednost, praktičnost, razumevanje njihovih problema i zato mnogo bolje reaguju na kvalitetan sadržaj nego na reklame.

Pisanje za ljude, ne za algoritam

Ranije je mnogo lakše bilo rangirati se dobro na Google pretraživaču, jer je bilo potrebno samo pažljivo odabrati nekoliko ključnih reči (uz neki od ova 3 najbolja SEO alata), ubaciti ih u tekst i to je moglo da prođe kao optimizovan tekst. Međutim, danas, kada content writeri pišu potrebno je još nešto. Google se fokusira ne samo na ključne reči, već i na sadržaj koji zadovoljava potrebe pretrage koju korisnici ukucavaju u pretraživač (na engleskom „search intent“).

Zbog toga je potrebno napisati tekst koji je mnogo više od ključnih reči. Važno je da se sa njim čitaoci mogu poistovetiti, da u njemu pronađu inspiraciju ili odgovor na neko, za njih, važno pitanje. Dobar sadržaj treba u procesu kreiranja da zadovolji dva kriterijuma – da razume i fokusira se na potrebe ciljne grupe.

Sledeće na šta usmeriti pažnju je pisanje u e-mail kampanjama. Istraživanja su pokazala da ako u nazivu kampanje, odnosno subjectu e-maila upotrebimo reč „video“, to može uticati na povećanje stope njegovog otvaranja za čak 19%. I ti videi ne treba da imaju prizvuk visoke produkcije, već treba da budu autentični, „prirodni“ i nešto sa čim će se svi poistovetiti. Baš kao i tekstovi, uostalom.

Kreiranje novog sadržaja, koji ima više reči nego pre

Davno su prošli dani kada se sa sadržajem od 300 reči moglo postići mnogo, odnosno pozicioniranje na prvoj strani Google pretraživača. Pošto smo već naglasili da je cilj kreiranja sadržaja da pruži odgovore na pitanja koja korisnici ukucavaju u pretraživač, logično je onda da oni cene dobro napisan duži tekst. I ne samo oni, Google takođe više ceni duži sadržaj, koji je kvalitetno napisan, nego clickbait naslove i tekst koji nema nikakvu vrednost.

Šta to onda znači za sve nas koji se bavimo kreiranjem pisanog sadržaja? To jasno govori da je potrebno pisati tekstove od najmanje 1.000 reči, jer je to minum dovoljan da se neka tema objasni na jasan i ne previše suvoparan način. Tema treba da bude dobro istražena, pa je bolje pisati manji broj dužih članaka mesečno, nego nekoliko manjih koji ne donose rangiranje. A pre svega toga važno je razmisliti o temama i uredničkom planu u kome će biti pobrojane dobro osmišljene teme.

Vaša content marketing strategija za 2022. uz tim Titan dizajna

Trendovi u marketingu su nešto što dolazi i prolazi, iako ova tri koja smo naveli ne moraju nužno da se smatraju kratkoročnim trendom. Ono što ostaje, kao konstanta, su konkretne potrebe vaše firme, sa jedne i vaših kupaca sa druge strane. Vaš glavni cilj u svemu tome je da povežete ova dva u jednu celinu i svojom content strategijom pokažete na koji način pomažete da se potrebe vaših kupaca zadovolje.

To znači da TikTok možda jeste „trendy“ platforma poslednjih godinu dana, ali ako ciljate na populaciju između 35 i 45 ili starije, teško da ćete sadržajem na ovoj platformi privući veliki broj novih kupaca. Dakle, ne treba bacati vreme i novac na bilo koje trendove, već se fokusirati na ciljnu grupu i platforme na kojima se oni nalaze.

Kreiranje content strategije i „merenje“ koliko čega je potrebno za uspeh na mrežama je veština koja se uči godinama kroz rad u agenciji i sa velikim, malim i različitim klijentima. Zato ponosno možemo da kažemo da su naši stručnjaci „ispekli“ svoj zanat kreiranja i plasiranja sadržaja radeći sa raznovrsnim industrijama i tačno znaju koje vrste contenta mogu „najbolje raditi“ za koju ciljnu grupu. Dozvolite nama da vam predložimo najbolji content plan za vaš brend, koji ćemo kreirati na osnovu analize vašeg dosadašnjeg nastupa na društvenim mrežama i internetu uopšte. Pre nego što nas kontaktirate, saznajte 5 benefita saradnje sa full-service marketinškom agencijom, jer će vam taj tekst približiti način na koji odnos klijenta i agencije funkcioniše.