Dizajn- Tehnike vizualnog storytellinga koje donose uspeh
Dizajn- Tehnike vizualnog storytellinga koje donose uspeh

Vizualno pripovedanje je ono što vaš brand narativ oživljava u praksi. Korišćenjem boja, tipografije i dizajnerskih elemenata mogu se probuditi emocije. Pored toga, poruka koju želite da vaš brend pošalje najbolje će stići do kupaca na ovaj način.

U prošlom blogu smo objasnili kako se kreiraju efektivni brand narativi i koliko je pripovedanje snažan alat za dizajnere. Nastavljamo da pišemo o našoj omiljenoj temi- brendovima i donosimo vam neke od najefektnijih tehnika vizualnog storytellinga, koje i sami koristimo često.

Ali, to nije sve, pa ćemo vam u drugom delu bloga pojasniti kako i zbog čega dizajn i brand priča treba da budu potpuno usklađeni.

Tri tehnike vizualnog storytellinga koje Titani najčešće koriste
Tri tehnike vizualnog storytellinga koje Titani najčešće koriste

Tri tehnike vizualnog storytellinga koje Titani najčešće koriste

Korišćenje snažnih i uočljivih grafičkih elemenata

Važno je izabrati vizuale koji se uklapaju u ukupnu brand priču i bude odgovarajuće emocije. Mnogo pišemo o emocijama upravo zato što su one odgovorne za svaku željenu akciju koju kupci naprave.

Ako, na primer, želite da vaš proizvod podseti kupce na detinjstvo, onda ćete birati tople vizuale. Ukoliko želite da se oni osete osnaženo kada vide vaš vizual, onda ćete im prikazati snažnu poruku sa upećatljivom tipografijom.

Sve u svemu, vizuali i fotografije visokog kvaliteta, ilustracije i pažljivo odabrani grafički elementi, mogu kupce da teleportuju u sasvim novu dimenziju. Ta nova dimenzija je vaš svet iz priče (brand narativa) u koji oni treba da uđu i osete ga svim čulima. A zatim i da ga dobro zapamte.

Biranje odgovarajuće kolor palete i tipografije

Boje i tipografija igraju jako važnu ulogu u određivanju raspoloženja i tona vizuala u storytellingu. Ova dva glavna elemenata, uz pomoć kojih se gradi brand identitet, predstavljaju vizuelnu osnovu na kojoj sve počiva.

Zato, uvek birajte boje koje se slažu sa ličnošću vašeg brenda i bude željene emocije kod kupaca. A ako se još uvek pitate zašto je prava kolor paleta važna za vaš brand, onda pronađite odgovor u našem blogu.

Baš kao što je važno kojim bojama želimo nešto da kažemo i prenesemo poruku branda, tako je važno i kojim slovima to radimo. Podsetite se iz našem bloga šta je i zašto je tipografija važna, a mi vas podsećamo da pravim odabirom slova možete doprineti ukupnom izgledu vizuala. Pored toga, uvek treba izabrati ona koja će biti laka za čitanje.

Vizualna hijerarhija i tok pripovedanja

Vizuali treba da budu dizajnirani tako da zaokupe kupčevu pažnju i na prirodan način je vode kroz narativ. Jako je važno da, karusel na primer, ima smisla i vodi kupca kroz priču koju je dizajner osmislio u 10 vizuala.

Uspostavljanje jasne vizualne hijerarhije, koja naglašava ključne elemente i pored toga određuje prirodan tok pripovedanja, treba da bude cilj kreiranja ovakvih vizuala. Korišćenjem određenih elemenata, poput strelica ili pokazivača smera, dajemo posmatraču smerenice u kom pravcu treba da gleda i prati priču.

Usklađivanje dizajna sa brand pričom
Usklađivanje dizajna sa brand pričom

Usklađivanje dizajna sa brand pričom

Kada kreiramo brand narative, koji zaista ostavljaju utisak na kupce i sa kojima se oni lako povezuju, tada dizajn i brand priča moraju biti u potpunosti usklađeni. Zato ćemo u nastavku pisati o tome kako uskladiti ova dva u jednu jedinstvenu celinu.

Doslednost u vizualnim elementima

Kada pričamo o brand identitetu, koji je dobro osmišljen, onda je doslednost najvažnija. Upravo onda kada nam je doslednost osnovi princip pri kreiranju vizualnih elemenata, tada smo sigurni i da je brand priča komunicirana na pravi način. Obratite pažnju na ova dva aspekta kada govorimo o doslednosti:

  • Logo dizajn i boje branda – Logo je vizualni prikaz branda i treba u sebi da sadrži esenciju brand priče a istovremeno da probudi emocije. Slično tome i boje igraju važnu ulogu u buđenju emocija i oblikovanju percepcije kupaca o brandu.
  • Tipografija – Još jednom ukazujemo na važnost tipografije, jer onda doprinosi sveukupnom izgledu branda. Bilo da se odlučite za elegantne fontove ili nešto modernije, oni moraju da prikažu suštinu branda na najbolji način.

Uključivanje storytellinga u user experience dizajn

UX ili User Experience odgovoran je za stvaranje interakcija između branda i kupaca. Kada uključite pripovedanje u UX dizajn, onda se kreira iskustvo koje će vaši kupci zapamtiti i sa kojim će se lako povezati. A kako se to ostvaruje?

  • Mapiranje puta kojim se kupac kreće – Kada mapirate put kojim se kupac kreće na sajtu i u to uključite storytelling, možete ispričati priču brenda na sjajan način. A kako to uraditi? Tako što identifikujete određenje tačke na putu kupca. A zatim koristeći njih napravite početak, sredinu i kraj priče koju želite da ispričate.
  • Korišćenje interaktivnih elemenata za povećanje engagement-a – Uz pomoć ovakavih elemenata, korisnici će aktivno učestvovati u storytellingu. Interaktivne animacije, mikrointerakcije i sveopšta gejmifikacija sajta probudiće njihovu znatiželju i povezaće ih na dubljem nivou sa brandom.

Dizajn koji podstiče emocionalnu povezanost

Emocije su te koje podstiču stvaranje dubljiv veza i imaju moć da utiču na kreiranje najdivnijih sećanja. Kada se dizajnira tako da su emocije u glavnom fokusu, brand se mnogo brže povezuje sa svojim kupcima. A kojim strategijama to postići?

  • Buđenje emocija kroz odgovarajuće vizuale i poruke – Ilustracije i videi mogu biti odličan način za izazivanje određenih željenih emocija kod kupaca. Odabirom vizualnih elemenata koji se slažu sa vrednostima branda, kupci će lakše shvatiti koji je vaš fokus i povezaće se sličnim vrednostima jer je to u šta i oni veruju. Uz propratnu poruku koja gađa suštinu i pogađa emociju, uspeh ne može da izostane.
  • Stvaranje nezaboravnih iskustava kroz pripovedanje – Prikazivanje proizvoda na drugačiji način probudiće znatiželju kod kupaca. To može biti urađeno putem interaktivnih videa o proizvodu, koji će biti prikazan kupcima na mestu kupovine. Na taj način će oni doživeti proizvod na nov i drugačiji način i zapamtiti ovu vrstu predstavljanja proizvoda.

Titani grade snažne brandove

Ukoliko su vam se neke od ovih tehnika učinile zanimljivim i želite da ih primenite na vašim brandovima ali ne znate kako- mi smo tu. Godine rada sa brandovima iz najrazličitijih industrija naučile su nas da pričamo neponovljive priče i gradimo snažne brandove iz temelja. Zato, ako je i vaš brand spreman da se o njemu ispriča bezbroj priča, kontaktirajte nas, i mi ćemo vam predložiti na koji način je to moguće uraditi.