Hajde prvo da se podsetimo kako je sve počelo. Fejsbuk grupe su nastale u 2010. godini i osmišljene su tako da se u njima povezuju korisnici ove društvene mreže koji imaju slična interesovanja. Tokom vremena svi su prepoznali potencijal i mogući uticaj grupa na FB zajednicu. Fejsbuk grupe su prepoznate i od strane biznis zajednice kao najbolji način da se brend poveže sa ciljnom javnošću na značajniji i autentičniji način. Prema nekim istraživanjima, oko 1,8 milijardi korisnika Fejsbuka je na mesečnom nivou aktivno u grupama. Ako i vi želite da saznate šta se krije iza ovog hajpa, obavezno nastavite da čitate naš blog.

Fejsbuk stranice vs. Fejsbuk grupe

Nemoguće je započeti priču o Fejsbuk grupama bez odgovora na ovu važnu dilemu. Ako se i vi pitate na koji način se Fejsbuk grupe ističu u odnosu na stranice, u nastavku sledi objašnjenje. Glavno pitanje klijenata je uvek: šta je bolje, da li da se usmerim ka građenju jake stranice ili stvaranju jake zajednice u grupi? Odgovor, naravno, nije tako jednostavan i glasi- zavisi!

Stranice su dobro poznati alat za promociju i građenje prepoznatljivosti malih biznisa. Plaćene reklame i dobro osmišljen sadržaj na Fejsbuk stranicama, mogu doneti ogroman uspeh malom biznisu. S druge strane, Fejsbuk grupe nude drugačiji pristup, koji je mnogo više usmeren ka zajednici i gradi sa na potpuno organski način.

Podsetimo se da je trenutak kada su grupe postale mnogo popularnije nego ikad pre  2018. godina, kada je Fejsbuk najavio promenu u algoritmu. Oni su tada naglasili da će fokus više biti na zajedništvu, odnosno na povezivanju porodica i prijatelja, uz dodatak da će biznis i brendovi biti u drugom planu. Uz nove alate i strategije, došao je trenutak da Fejsbuk grupe budu u glavnom fokusu.

Po čemu su još Fejsbuk grupe u prednosti u odnosu na stranice i kada je bolje birati jedno, a kada drugo- odgovori slede u nastavku.

Interakcije

Na našim Fejsbuk stranicama možemo pronaći najrazličitije ciljne grupe. To mogu biti i korisnici koji su zainteresovani za vaš biznis, ali takođe mogu biti i neki korisnici koji su sasvim slučajno naišli na vaše proizvode i sada samo skroluju kroz sadržaj. I jedni i drugi (i oni koji vas obožavaju i oni koji nikad nisu ni čuli za vas) postoje na vašoj stranici. To, naravno, ne mora biti loše, jer svaki lajk i šer se računaju i mogu doneti novog kupca.

Ipak, treba biti svestan jedne činjenice- interakcija na Fejsbuk stranici je mnogo manja nego u grupama. Fejsbuk grupe su mesto za vaše kupce ili korisnike usluga, koji stvarno vole to što radite i imaju čak i neku vrstu strasti koju dele sa vama.

U grupama oni mogu sa drugim korisnicima, sličnih interesovanja, da razmenjuju mišljenja i iskustva. Zato, za sve vaše kupce, koji žele iz prve ruke, da nauče i informišu se o trikovima, pročitaju iskrene preporuke drugih korisnika- Fejsbuk grupe su najbolje mesto za to. Ako želite da koristite organsku strategiju za podizanje biznisa, onda je grupa najbolje mesto za to.

Sadržaj

Na Fejsbuk stranicama uglavnom objavljujemo sadržaj namenjen ciljnoj grupi bez dubljeg ulaženja u targetiranje, pa je on prilično uopšten. U takav sadržaj spadaju objave o novim modelima proizvoda, započetim kampanjama promocije, novostima u okviru kompanije i posebnim ponudama. Naravno, postovi nisu uvek samo prodajnog karaktera, pa tu ima i sadržaja koji nudi vrednost i sl.

Grupe su mesto, na kome možete pokazati više kreativnosti i promovisati nešto ličniji ton komunikacije. Storiteling, lične objave, saveti za članove grupe o nekim tajnama biznisa ili proizvoda- samo su neke od opcija. S druge strane, za članove grupe, ovo je mesto na kome mogu da izraze svoje mišljenje slobodno i da se, pored toga, osete kao da ih je neko čuo. Oni raspravljaju o temama koje su im bliske, što ovaj prostor čini sigurnim. A opet, uključivanjem članova u kreiranje objava u grupi, daje im se osećaj da učestvuju u nečem važnom i da su deo zajednice.

Pristup

Što se tiče Fajsbuk stranica, najveći broj njih je javan, odnosno vidljive su u pretrazi (to je valjda i smisao promocije). No, kada su Fejsbuk grupe u pitanju, one mogu biti i javne i privatne. Pre nego što neko postane član zatvorene grupe, pred njim može da se nađe zahtev da odgovori na nekoliko pitanja. Nakon toga, ako odgovori zadovolje administratore, taj korisnik može učestvovati u radu grupe.

Nedavno je Fejsbuk omogućio grupama i monitezaciju, odnosno naplaćivanje članstva u njima. Nije nam poznato da li to funkcioniše na našem tržištu, ali mi do sada nismo naišli na takve grupe.

Ukoliko želite da osigurate ekskluzivitet i da od svog ličnog brenda npr gradite nešto posebno, onda je otvaranje jedne ovakve zatvorene grupe neophodan potez. Takođe, građenje zajednice i osećaj pripadnosti brendu se najlakše stvara kroz interakciju u ovakvim grupama.

Doseg

Organski doseg postova na Fejsbuk stranicama je znatno niži nego što je to slučaj sa grupama. Fejbuk grupe služe za povezivanje korisnika i stvaranje čvrstih veza. Notifikacije i sami postovi iz grupa, postaju deo nešeg fida, pa samim tim i saobraćaj ka tim objavama postaje veći kada korisnici vide diskusiju u kojoj žele da učestvuju.

Nažalost, doseg na Fejsbuk stranicama zavisi od algoritma, pa ga nije moguće u znatnoj meri kontrolisati. Jedini način da se doseg, na stranicama, poveća je plaćanje Fejsbuk reklama. Ako želite da naučite nešto novo o Fejsbuk metrikama i šta nam brojke govore, obavezno pročitajte naš blog na ovu temu.

Obratite pažnju na odličan primer Fejsbuk grupe

Sigurno ste bar jednom gledali neki Tasty video na Fejsbuku, sa ukusnim i jednostavnim receptima. Svi znamo kako ljubitelji hrane vole da podele fotografije svojih obroka na društvenim mrežama, a ovo je još jedno mesto koje nudi tu priliku. Pored odličnih video recepata, za sve gurmane na ovoj mreži, tu je i Tasty Fejsbuk grupa, u kojoj ljubitelji hrane dele sa ostalim članovima slike svojih specijaliteta. Ono što grupu čini posebnom je upravo taj osećaj zajedništva i povezanosti članova, ali i edukativna komponenta, gde oni koji ne znaju mnogo o kuvanju, mogu lako da nauče nekoliko jednostavnih recepata.

Titani glasaju ZA Fejsbuk grupe

I, za kraj, ako se pitate da li grupe vrede i da li ih treba koristiti kao jedan vrlo vredan alat u Fejsbuk zajednici, naš odgovor bi definitivno bio- DA! Svakako treba da posvetite vreme izgradnji zajednice na Fejsbuku ili bilo kojoj drugoj društvenoj mreži, jer je to najvažnija komponenta za uspeh. Bez čvrste zajednice nema uspeha i zato obavezno uvrstite Fejsbuk grupe u svoj kalendar objava na društvenim mrežama.

Ali ne zaboravite i da se podsetite čemu nas je naučio veliki pad popularnih društvenih mreža. Nikada i baš nikada „ne držište sva jaja u jednoj korpi“ već gradite uspešne zajednice na nekoliko mreža i okrenite se i drugim kanalima komunikacije.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko kreiranja i vođenja Fejsbuk grupe, mi vam stojimo na raspolaganju. Spremni ste za sledeći korak? Kontaktirajte nas i naš tim će osmisliti najefikasniju online strategiju nastupa za vaš brend.