katalog
katalog

Stiži i saveti za dizajn kataloga i brošura. Hajde odmah da ciljamo pravo i držimo se činjenica. Svi ćemo se složiti da dobro dizajniran katalog može učiniti čuda za klijentov posao i može dovesti puno novih kupaca. Moćno dizajnirana brošura ili katalog, mogu edukovati onog ko je čita, etablirati kompaniju kao autoriteta na tržištu, proširiti potencijalni doseg ciljne grupe i na kraju da podstakne kupca na akciju.

Na drugoj strani stoji činjenica da nedovoljno kreativna i generička brošura, koju možete videti na još hiljadu drugih mesta, neće doneti nove kupce, već će ih potencijalno oterati na stranu klijentove konkurencije.

Zamislite situaciju, u kojoj smo svi bili. Recimo, sajam turizma. Dobijate jednu za drugom brošuru na štandovima, držite ih u rukama i na kraju kada dođete do izlaza iz sajamske hale, uspete da napunite kantu za smeće u roku od pola minuta.

Međutim, dve brošure ostaju na samom kraju i vi razmišljate koju od te dve zadržati. Jedna je puna prelepih fotografija sa plaža Tajlanda pa sama više liči na monografiju sa neke izložbe fotografija i zato i želite da je zadržite. Podaci o putovanjima su takođe tu ali lepo upakovani u dnu. Druga, na prvoj strani ima neku ‘stock’ fotografiju plaže sa Halkidikija a zatim samo nepregledne excel tabele sa cenama i podacima o smeštaju.

Naravno da ste odabrali prvi katalog jer osim što vas je očarao fotografijama na prvi pogled, nudi vam i dovoljnu količinu informacija, taman dovoljno da poželite da posetite i sajt agencije.

Kako bi vaš posao bio u prvoj kategoriji (katalog koji se čuva) a ne u drugoj (katalog koji ubija raspoloženje i slabi vid) nastavite da čitate ovaj blog i naše najbolje savete za dizajn kataloga.

1. Napravite brošuru ili katalog koji će svi poželeti da sačuvaju

Svrha kvalitetnog dizajna je da postoji što duže. To znači da klijent bude zadovoljan dizajnom i  nakon određenog perioda (jer biće klijenata koji će praviti kataloge ili publikacije i samo jednom u nekoliko godina). Tako će klijent i njegova kompanija biti u mogućnosti da pokažu, recimo neki godišnji izveštaj i da budu ponosni na rezultate ali i njihov prikaz u publikaciji.

Da bi neko sačuvao katalog ili brošuru, bitno je da sadržaj ima vrhunsku vrednost i da je edukativno-informativan, zatim da papir na kome se štampa bude kvalitetan i da izbor boja, elemenata i fontova bude u skladu sa vizuelnim identitetom kompanije.

Naravno da bi jedna ovakava brošura bila zanimljiva ciljnoj javnosti, potrebno je da neki deo dizajna bude izveden na inovativan i drugačiji način. Mesta za eksperimentisanje ima puno, od načina na koji se savija i preklapa brošura do načina na koji se pozicionira i formira tekst tako da recimo formira skraćenicu od naziva firme itd.

2. Uvek imajte na umu svrhu brošure ili kataloga

Dok razmišljamo kako će izgledati jedna brošura ili katalog, uvek u toku tog procesa konsultujemo klijenta i tražimo od njega da nam odgovori na nekoliko pitanja. Važno nam je da znamo zbog čega je klijentu potrebna izrada ovakvog štampanog materijala, zatim gde će on biti distribuiran i naravno kome je namenjen.

Budući kupci nekog proizvoda, posetioci izložbe ili stakeholderi u nekoj fondaciji – oni su ciljna grupa, njima su namenjeni katalog ili brošura. Da li će i kako reagovati na sadržaj, izazov je na koji samo dizajner može da odgovori i prepozna najvažnije informacije i istakne ih na pravi način.

Mi uvek dizajniramo za osobu, za ‘buyer personu’ a ne za klijenta. Na taj način, neposredno činimo i pravu stvar za klijenta, jer će njegova kompanija stići do pravih i lojalnih kupaca. Biti u potpunosti posvećen onome ko će sadržaj konzumirati je najvažniji cilj u jednom ovakvom procesu.

3. Jednostavne a efektne ideje su uvek najbolje

Ponekad su najjednostavnije ideje, najbolje ideje. Često govorimo da je ‘manje-više’ i da nam je ta ‘mantra’ u velikom broju slučajeva donela najbolje ideje, koje su se podjednako dopale i kupcima i klijentu.

Ljudi su vizuelna bića i reaguju na lepe fotografije. Zato treba pažljivo odabrati one na koje će ciljna grupa reagovati. Moraju biti relevantne za određenu industriju, originalne (fotografisane profesionalnom opremom) prilagođene temi kataloga ili brošure.

Ako dizajnerski tim ima više dobrih ideja (raspoređivanje slova, savijanje papira ili jedna dominantna boja u katalogu), trudimo se da fokus stavimo samo na jednu, kako više njih ne bi skretalo pažnju sa proizvoda. Zapamtite, samo jedna drugačija, inovativna ili kreativna ideja je dovoljna za ‘wow’ efekat.

4. Kvalitet papira je izuzetno važan

U poslovnoj komunikaciji jako vodimo računa o neverbalnoj komunikaciji i kakav utisak ostavljamo na sagovornika u prvih nekoliko minuta razgovora. Ono što je za dobar utisak čvrst stisak ruke, to je u izradi kataloga kvalitetan papir. Jednostavno, prvi utisak je sve i ne želimo da neko iz naše ciljne grupe ima neprijatan osećaj pri prvom kontaktu sa katalogom.

Sledeća rečenica je posebno upućena svim sadašnjim i budućim klijentima. Korišćenjem visoko-kvalitetnog papira poručujete svojim budućim kupcima da brinete o njima, da vam je važno šta oni misle ali i da vam je važan vaš brend, dragi naši klijenti. Uračunajte ovu stavku u budžet i budite ponosni na rezultate.

5. ‘Call to action’ je MUST

Koliko god jedna brošura bila dobro dizajnirana, ako ne sadrži poziv na akciju, onda njena svrha neće biti u potpunosti postignuta. To što je brošura lepa, neće biti dovoljan razlog za kupovinu.

U marketingu ništa ne pretpostavljamo i ne podrazumevamo. Zato je važno da kupcima jasno kažemo šta očekujemo od njih. Ako je to očekivanje da kupe proizvod ili da posete neku izložbu, pronađu korisne informacije o kompaniji na njenom sajtu ili bilo šta slično, onda to treba jasno komunicirati.

Ako lepota nije sve, a u ovom slučaju stvari zaista tako ne funkcionišu, već je potrebno dodatno ohrabriti kupce da preduzmu nešto (kupovinu, posetu događaju ili sajtu) onda bez toga nema kvalitetne brošure ili kataloga.

Titan voli izazove, javite nam se

I da na kraju zaključimo, kreiranje brošure ili kataloga proizvoda i usluga je veoma kreativan i odgovoran posao. Mi ga volimo i uvek uživamo u njemu. U nastavku pogledajte naše rešenje za ‘DR VET’ katalog suplemenata za mace i kuce, a sledeće nedelje očekujte još jednu studiju slučaja koja će biti povezana sa dizajnom kataloga ili brošura.

Ukoliko vam se dopao ovaj blog, podelite ga sa kolegama i prijateljima, kojima ova tema može biti korisna.