Kada prodajete proizvode online, dobre fotografije su sve i nema razgovora o tome da li treba uložiti vreme i novac u njih. Ako želite da ubedite kupce u to da je baš vaš proizvod najbolje što se nudi na tržištu, onda to možete učiniti putem fotografija. Uostalom, one su i jedini način da im dočarate izgled proizvoda, jer ga kupuju na daljinu i ne mogu sami da ih osete pod prstima. U našem vodiču, koji možete pročitati u nastavku, odlučili smo da sa vama podelimo najvažnije savete o fotografisanju proizvoda. No, hajde prvo da krenemo od početka.

Šta je fotografisanje proizvoda?

Product photography ili e-commerce fotografija se odnosi na fotografije koje se prave za e-commerce veb-sajtove ili društvene mreže, a čiji je cilj da privuku kupce i povećaju kupovinu vaših proizvoda ili usluga. Sa obzirom na to da se sve više kupaca odlučuje za online kupovinu fotografije, koje vide na sajtu ili u sekcijama za kupovinu na društvenim mrežama, su ključne za njihov izbor. Zbog čega će neko odabrati baš vaš proizvod u moru sličnih, u velikoj meri zavisi i od fotografija.

Zašto je važno obratiti pažnju na fotografije?

Poenta fotografisanja proizvoda nije samo u tome da ih prikažete kupcima. Važan je i kontekst u kome se proizvod nalazi ili što bi marketeri rekli „contex is a king“. Dakle, stavljanjem proizvoda u određenu prespektivu, može se pomoći kupcima da zamisle kako bi on izgledao u njihovom životu i koju bi svrhu imao. Istraživanja jasno podupiru ovu činjenicu i govore da detaljna i živa fotografija navodi kupca da se zamisli u ulozi vlasnika određenog proizvoda. Snimanje ovakvih fotografija, ponekad ne mora da znači i posedovanje skupe fotografske opreme, ali činjenica je da one mnogo bolje izgledaju kada profesionalni fotograf promišlja o svetlu i kadru.

Top 3 stvari o kojima morate da vodite računa kada fotografišete proizvode

  1. Svaki tip fotografije ima svoju svrhu. Zapamtite da ne može jedna fotografija da se uklopi u sve prilike. Šta više, za jedan proizvod će vam biti potrebno nekoliko tipova fotografija: standardna fotografija na beloj pozadini za veb prodavnicu; brendirane fotografije za sajt ili duštvene mreže; lifestyle fotografije koje prikazuju proizvod u inspirativnom okruženju ili kako ga model nosi; fotografije detalja, uz pomoć kojih ćete prikazati ključne prednosti proizvoda; fotografije iz proizvodnje, koje prikazuju kako nastaje proizvod.
  2. Fokus mora biti na svetlu. Osvetljenje, odnosno svetlo je ono što jednu fotografiju čini lepom i drugačijom. Fotografska oprema može dodatno da pomogne u tome da fotografije još bolje izgledaju, no i prirodno svetlo ima svoje prednosti. Ako se opredelite za prirodno osvetljenje, onda čekajte najsvetliji deo dana i pronađite najveći prozor u prostoriji.
  3. Doslednost je važna. Kako bi kupci što bolje prepoznali neki vaš proizvod i povezali ga baš sa vašim brendom, važno je da fotografije budu slične i imaju dosledan izgled. Ovo se npr. odnosi na ugao iz koga se proizvodi fotografišu, zatim na daljinu, kolor paletu i ton. Svi ovi parametri će dati jednu posebnu, prepoznatljivu notu vašim fotografijama i proizvodima na njima. Važno je da odmah na početku imate jasan cilj i znate šta želite da postignete, a da to kasnije provlačite kroz fotografije.

Konačno, evo dela koji ste najviše čekali „Kako da… fotografišete proizvode“

U ovom delu bloga želimo da podelimo sa vama naših 5 najkorisnijih saveta, koji će vam sigurno pomoći da napravite dobre fotografije vaših proizvoda.

  • Pravljenje mood board-a je odličan način da započnete svaki, pa i ovaj kreativni proces. Važno je na jednom mestu povezati sve ono što želite da se nađe na vašim fotografijama. Kakav osećaj želite da prenesete, pod kojim uglom da fotografije budu, koje boje i tonove želite da vidite na njima, kao i koji dezeni ili rekviziti treba da se nađu na fotografijama- odgovore na ova pitanja čuva vaša tabla inspiracije.
  • Sastavljanje spiska tipova fotografija koje su vam potrebne je neophodan i važan korak, kako biste znali koliko posla vas čeka. Napravite takav spisak za svaki proizvod. Od nekoliko fotografija na beloj pozadini, preko lifestyle snimaka, zaključno sa fotografijama proizvoda u ambijentu koji će se odlično poklopiti sa vašim brendom- ovo je minimum.
  • Biranje lokacije za snimanje može imati vrlo značajnu ulogu u celokupnom izgledu fotografija. Ovo je posebno slučaj sa lifestyle fotografijama, jer ako želite da prodate kupaći kostim ili letnje sandale, glavni cilj treba da bude da dočarate leto, plažu i lakoću života na moru uz vaš savršeni proizvod koji se u taj ambijent uklapa.
  • Kvantitet dovodi do kvaliteta, što u ovom slučaju znači da treba napraviti što više snimaka, kako bi se došlo do fotografija koje će se naći na veb-sajtu ili društvenim mrežama. Ponovo treba voditi računa o svetlu i uglu iz kog će nastati fotografije i treba probati nekoliko opcija dok se ne dođe do one prave. Zatim sledi selekcija i odabir najboljih u svakoj kategoriji.
  • Optimizacija fotografija za sajt je ključna kako bi one u najboljem svetlu prikazale vaše proizvode. Dakle prilagodite veličinu fotografija i rezoluciju. Kada su društvene mreže u pitanju, potrebno ih je dodatno prilagoditi, kako bi se uklopile u standarde. Za SEO je važan naziv fotografija koje se ubacuju na sajt, pa neka on bude deskriptivan, a ne generički.

Titani znaju sve tajne dobre product fotografije

S obzirom na činjenicu da često radimo veb prodavnice, imamo dugogodišnje i bogato iskustvo sa fotografisanjem proizvoda. Nakon što napravimo set fotografija iz svake potrebne kategorije sledi obrada istih u programima za obradu fotografija.

Ovo je, ujedno i omiljeni deo posla naših dizajnera, koji se trude da proizvod zadrži svoj autentičan izgled. To nam je jako važno, jer kupci žele autentičnost i radije kupuju proizvode koji izgledaju prirodno i nisu provučeni kroz mnogo filtera.

No, fotografije su samo jedan deo ukupnog iskustva kupca na sajtu. Ako želite da znate kako dizajn utiče na vaš e-commerce veb-sajt, obavezno bacite pogled na naš blog. A ukoliko ipak smatrate da je bavljenje product fotografijom posao za profesionalce, kontaktirajte nas i naš tim će vam predložiti najbolji vizuelni plan za predstavljanje vaših proizvoda.