Uvek kada počinjemo da osmišljavamo koncept za budući dizajn ambalaže za čokoladu, pokušavamo da se vratimo samoj suštini ovog procesa i zapitamo se šta je i kako treba da izgleda ambalaža. Za nas pakovanje proizvoda od čokolade treba da bude pre svega praktično i funkcionalno a zatim i lepo, da ispriča priču i ostane u sećanju kupca. Od izuzetnog je značaja da slika proizvoda izgleda perfektno na ambalaži.

Priprema i istraživanje su ključ svega

Pre nego što počnemo da pravimo prve skice, postavljamo 3 najvažnija pitanja sebi.

  1. Šta je proizvod?
  2. Ko kupuje taj proizvod?
  3. Gde i kako kupci kupuju ovaj proizvod?

Odlučili smo da ovaj case study uradimo na primeru Daria Gold čokolada, koje čine jedinstvenu liniju raznovrsnih ukusa (od klasične mlečne, preko čokolade sa lešnikom pa sve do neočekivane divlje kupine).

Domaća čokolada vrhunskog kvaliteta

Pre odgovora na pitanja, da se osvrnemo na našeg klijenta – Swiss Lion. Poznati konditor na našem tržištu, koji godinama gradi reputaciju kroz proizvodnju različitih vrsta slatkiša, neizostavan je deo svake trpeze za proslave, rođendane ili nedeljni ručak. Već godinama sa njima sarađujemo i dizajniramo izgled pakovanja za veliki broj proizvoda a ovog puta u fokusu je ‘Daria Gold’ čokolada.

prikaz dizajna ambalaže daria gold čokolade i facebook post

Spremili smo odgovore

Dakle, da odgovorimo na prvo pitanje, koje je samo naizgled jednostavno. Šta je proizvod? Čokolada u više ukusa, ali… ima tu još nekoliko važnih informacija. Pošto je čokolada u pitanju a njoj je utisnut određeni tekst, ne bi bilo dobro da se proizvod polomi tokom transporta i zbog toga smo vodili računa o izboru materijala od koga će biti napravljeno pakovanje.

Zatim, pošto je reč o čokoladi, treba voditi računa i o odabiru unutrašnjeg pakovanja – folije, koja će sačuvati svežinu proizvoda ali i sam izgled, kako ne bi došlo do oštećenja delova na kojima je utisnut tekst.

Sada dolazimo do odgovora na pitanje – ko kupuje proizvod? U našem slučaju, ovo je idealan proizvod za sve sladokusce ženskog roda, koje cene lepo upakovanu čokoladu i imaju između 20 i 60 godina. Dakle, Daria podjednako osvaja i mlađe i starije kupce.

No, kada je ciljna grupa u pitanju, ne želimo da se ograničimo samo na žene, već smo sigurni da i jači pol voli našu čokoladu i rado je poklanja svojim devojkama, posebno ako se zovu kao i čokolada – Darija ili Daria.

Treće pitanje je takođe veoma važno jer nas upućuje na to da treba razmisliti o mestu na kome će se proizvod izlagati, pre toga u kakvim prodavnicama će se prodavati i na kraju gde će ga kupci najčešće kupovati. Swiss Lion čokoladu Daria najpre možete pronaći u njihovim ‘Slatkim kućama’ a zatim i u svim većim marketima.

Upravo zbog toga smo se trudili da napravimo luksuzno pakovanje i upečatljiv dizajn, koji će odmah privući kupca željnog kvalitetne domaće čokolade, koja pored toga ima i lepo pakovanje.

Ciljevi i zadaci

Cilj, kada je kreiranje izgleda serije Daria Gold čokolada u pitanju, bio je stvoriti ekskluzivan, raskošan i luksuzan izgled ambalaže, koji će pratiti kvalitet proizvoda a kupcu pružiti uživanje u atraktivnom pakovanju.

Kako bismo ostvarili ovaj cilj, podelili smo zaduženja u timu na nekoliko zadataka.

  1. Sakupiti sve potrebne informacije o brendu – logo, korporativne boje i fontovi

Sve ove informacije su nam bitne, ne samo kako bismo u startu imali neke zadate okvire, već kako bismo znali i u kom pravcu treba usmeriti inspiraciju. Vektorski logo je prva važna informaciju koju tražimo od klijenta a zatim i to da li koriste neke posebne boje i fontove za sve svoje proizvode.

  1. Sakupiti informacije o izgledu pakovanja

Klijenta smo pitali koje su to najvažnije informacije koje treba staviti na ovo pakovanje čokolade. Dobili smo odgovor da pored logoa svakako treba komunicirati sastojke proizvoda, gramažu i  slične tehničke detalje.

  1. Kreativni proces može da počne

Biramo boje, font i odlučujemo kako ćemo poređati elemente. Odlučili smo se da pozadina bude u neutralnoj bež boji, kako bi svi ostali elementi došli do izražaja. Četiri boje (crvena, zelena, braon i plava) označavaju različite ukuse čokolada i dodatno ističu natpis na vrhu ‘exclusive’, koji ističe premijum kvalitet proizvoda.

Nežna tekstura mlečne čokolade nas inspiriše da izaberemo zakrivljene fontove za naziv proizvoda a kako bismo dodali dodir luksuza ovom pakovanju, reči ‘Daria i Gold’, ispisujemo zlatnim slovima.

Sada je potrebno da ubacimo glavni element ovog vizuala u igru a to je prikaz samog proizvoda.

  1. Fotografisanje proizvoda u foto studiju

Kao i uvek kada radimo dizajn ambalaže za neki proizvod, proces fotografisanja je jedan od najvažnijih trenutaka, jer želimo da na što bolji i verniji način prikažemo sam proizvod, ističući njegove najbolje atribute. Kada je čokolada u pitanju, znali smo da je najvažnije pokazati unutrašnje punjenje i bogatstvo fila, kako bi kupci već na prvi pogled stekli utisak o strukturi čokolade i poželeli da je probaju.

  1. Raspoređivanje elemenata i fina podešavanja

Kada smo konačno prikupili sve potrebne informacije, odabrali boje, fotografisali proizvod, bilo je vreme da sve to zajedno upakujemo u vizual koji će predstavljati novu ambalažu ‘Daria Gold’ čokolade.

Kako smo mi to zamislili.. Već smo ranije pomenuli da ekskluzivnost proizvoda ističemo odmah na vrhu, zatim dodajemo logo klijenta, naziv proizvoda u zlatnoj boji na četiri različite pozadine, u sredini je opis proizvoda i o objašnjenje o kojoj se čokoladi radi a zatim u donjem delu se nalazi retuširana fotografija proizvoda. Na samom dnu pakovanja smo dodali prikaz, u levom uglu, gde se može videti čime je punjena čokolada (jagoda, kupina, mlečna čokolada ili lešnik) i pored toga tekstualno objašnjenje.

Titanova rešenja za ‘Daria Gold’ čokoladu

Na kraju nam ostaje samo još da vam pokažemo kako izgleda finalni dizajn ambalaže Swiss Lion Daria čokolade. Nama je to jedan od najdražih projekata, na kojima smo radili i uvek ga se rado setimo kada prođemo pored rafa u marketu, na kome dominira ova čokolada.

Novi case study vas čeka uskoro a do tada pošaljite ovaj blog nekome za koga mislite da će mu biti koristan. I… ako vas interesuje ova tema, ne propustite naš prethodni blog, u kome smo pisali o nekim od najvažnijih trendova za 2020. godinu.

prikaz daria gold čokolade
cokolade
cokolada daria
cokolada
dizajn cokolade