korporativni-identitet

Korporativni identitet sastoji se od logoa, jednostavnih, jedinstvenih i nezaboravnih grafičkih elemenata i paleta boja koje vizuelno predstavljaju osnovne vrednosti, filozofiju i poslovne principe. Jedan od najvažnijih atributa efikasne kampanje identiteta je stalna primena ovih elemenata u svim oblicima komunikacije, od vizit-karti, brošura, kataloga, korporativnog materijala, web sajta do prezentacija na računaru i uniformi zaposlenih.

Identitet nije brand

Poslednjih godina, izraz ’’korporativni identitet’’ koristi se uz izraz ’’brending’’, posebno od strane previše posvećenih marketinških konsultanata, stručnjaka za odnose sa javnošću, pa čak i nekih kreativnih agencija. Osnovna razlika je u tome što je identitet vizuelni sistem koji se koristi za definisanje ciljeva, vrednosti i osobina kompanije, dok je brend utisak koji tržište ima o kompaniji.

Doslednost i korporativni identitet

Kada se započinje novi projekat korporativnog identiteta, najvažnije je da dizajner održi doslednost.
Doslednost igra najvažniju ulogu u tome kako kupci doživljavaju kompaniju ili organizaciju. Dok će na kraju pre svega kvalitet proizvoda i usluga organizacije odrediti njen uspeh, korporativni identitet trebalo bi da bude direktan odraz tih kvaliteta.

Ako se identitet značajno razlikuje od slučaja do slučaja, ili ako se samo delimično pojavljuje na marketinškom materijalu, prenosi se zbunjujuća poruka. Ova nedoslednost može učiniti da se publika zapita o legitimnosti kompanije.

Trenutak u kojem se mnogi identiteti spotaknu u pogledu doslednosti, jeste trenutak kada se prelazi sa starijeg – utvrđenog identiteta na novi. Umesto da koriste slične šeme boja, tipografiju ili grafičke elemente, neke organizacije naglo pokušavaju da promene izgled, i time u potpunosti uništavaju svaku sličnost sa starim identitetom.

To vodi burnom prelazu i zbunjuje kupce. Umesto neplanske primene atributa, novi identitet trebalo bi da se menja postepeno tokom vremena i da na taj način prenese jasnoću, složenost i različitost.

Korporativni identiteti bi trebalo da se dizajniraju na duže staze, za periode ne kraće od pet do deset godina. Najuspešniji identiteti ostaju relativno nepromenjeni tokom decenija, na primer ABC /American Broadcasting Company/, Westinghouse, United Airlines i AT&T. Neki identiteti, kao što su AEG (Allgemeine Elektricitats Gesellschaft), London Underground i GE (General Electric) postoje više od 100 godina.

Koja je svrha logotipa?

Jako važna tema za razmatranje je ta – da li je važnije ponavljanje od inovacije. Oba su podjednako bitna. Ukoliko je inovacija deo vašeg brenda, onda će ponavljanje u dizajnu, bazirano na prethodnim radovima, korisnicima reći nešto potpuno drugačije.

–Ponavljanje – pravljenje istih stvari samo bolje.

–Inovacija– pravljenje novih stvari.

–Prekid– pravljenje novih stvari, koje čine stare stvari zastarelim.

Logotip je namenjen da bude lice kompanije. Cilj logotipa je da preko njega kompanija komunicira unikatan identitet brenda i delatnosti koju odgovarajući brend predstavlja. Zavisno od filozofije dizajna, najteže je kreirati jednostavan logo, sastavljen od osnovnih elemenata i učiniti ga uspešnim.

Studije demonstriraju da ljudi prepoznaju i uočavaju brže sliku nego tekst. To je najviše izraženo u svetu modernih i mobilnih tehnologija.

#WDYSF (What do you stand for)

Nećemo dovoditi u pitanje izvor inspiracije za neke od novijih logotipa, jako je bitno oslikati svrhu dizajna i komunicirati vrednost svrhe i suštine logotipa, njegovog dizajna i pouzdanosti.

Navešćemo primer logotipa AirBnb i truda i energije koja je uložena u logotip koji je nazvan “belo”, suštinu logotipa i njegovu priču. Ovaj logotip je udahnuo novi život kompletnom brendu u svakom aspektu kompanije.

Logotip je dizajniran tako da brend može izgraditi jednu kompletnu zajednicu koju čine ugostitelji, gosti, zaposleni u Airbnbu. Takođe je napravljen kompetan balans između Brend iskustva (BX – Brand Experience), korisničkog iskustva (UX – User Experience) i iskustvo klijenata (CX – Customer Experience).

Naravno, identitet je mnogo više od simbola. Tako da je redizajnirano kompletno dosadašnje iskustvo i utisak Airbnba, pošto je bilo neophodno bolje oslikati članovi zajednice. Jer ništa ne reprezentuje bolje identitet od samih članova zajednice.

Suština je u zajednici. A zajednica je mnogo više od pripadnosti nečega – to je rad na nečemu što čini svrhu postojanja. Tako da je logično pitanje koje se postavlja – za šta se zalažete?

Bez svrhe i suštine, logotip je samo dizajn. Sličan je prethodnom, originalnom, nema nikakve razlike i prazan je i bezličan.

Na kraju, svrsishodan logotip je simbol iza kog kompanija stoji i koji postoji da bi privukao pažnju krajnjih korisnika.