blog-ambalaza
blog-ambalaza

Mnogobrojne su vrste ambalaža. Svakodnevno smo u kontaktu sa velikom brojem raznih ambalaža. Gledamo ih svuda, naročito u prodavnicama na rafovima.

Ljudi nisu oduvek pakovali svoje proizvode u ambalažu. Nisu koristili nikakava pakovanje već su robu želeli da prodaju odmah svežu. Razvojem znanja i tržišta čovek je počeo da shvata da robu pre svega mora da zaštiti od spoljnih uticaja, a zatim je uvideo i druge prednosti koje mu ambalaža pruža. trgovci su poželeli da im roba bude lepše upakovana, primamljiva kupcima i izdržljivija.

Dakle ambalaža je pre svega namenjena da zaštiti proizvod. To je njena osnovna uloga a zatim dolazi ono što je najviše krasi a to je dobar dizajn koji prodaje proizvod. Zato ambalaža svojim dobrim dizajnom postaje sredstvo promocije proizvoda.

Kreirati danas atraktivan i moderan dizajn ambalaze pravi je izazov, naročito sa novim trendovima, kada nam nova industrija nudi bioregradibilna pakovanja. Ovo je pravi izazov kako za trgovce tako i za dizajnere i kreativne agencije. Izuzetno je zanimljiv ekološki spoj koji ima danas ambalaža i kreativni koncept koji stoji iza nje.

Minimalnistički dizajnirano pakovanje može da prikaže veću eleganciju i prefinjenost, čistotu i jednostavnost. Kao rezultat te prefinjenosti dizajna, može se osetiti sam kvalitet sastojaka unutar ambalaže. Tako dizajn ambalaže odaje i ukus proizvoda.

Najvažnije, manje komplikovan dizajn može da bude efikasniji u komunikaciji sa potrošačem, čineći da proces pri kupovini proizvoda bude brži i lakši. Prenatrpanost u dizajnu odvlači pažnju potrošača, dok vizuelno čist i elegantan dizajn može privući pozitivna zapažanja kod potrošača.

Vrste ambalaža.

Ambalažu delimo prema sledećim kriterijumima.

1) Prema osnovnim funkcijama na:

 • Transportnu ambalažu
 • Komercijalnu ambalažu

2) Prema načinu i dužini upotrebe, odnosno trajnosti, postoji:

 • Nepovratna ambalaža
 • Povratna ambalaža

3) Prema materijalu od kog je izrađena ona može biti: papirna, kartonska, plastična, metalna, staklena, drvena, tekstilna, od kombinovanih materijala.

4) Prema obliku razlikujemo: kutije, kese, tube, vreće, bačve, sudove, listove, folije i dr.

Prema vrsti proizvoda koji se pakuje u ambalažu:

 • ambalaža za prehrambene proizvode
 • ambalaža za hemijske proizvode
 • ambalaža za farmaceutske proizvode
 • ambalaža za kozmetičke proizvode

Kartonska Ambalaža

Ova vrsta ambalaže je izuzetno zanimljiva jer ima naveću primeni. Veoma se lako grafički oblikuje, ima dobra mehanička svojstva i ono što je veoma važno laka je i odlična za štampu. Šta znači lako oblikuje? Možete kaširati (lepiti) papir na papir različite gramaže, foliju na karton, takođe papir možete premazati uv lakom ili štampati svim vrstama štamparskih boja itd. Papirna ambalaža je odlična ako radite zlatotisak ili blindruk.

Koje su mane? Osetljiva je na vlagu, svetlost, zapaljiva…
Primena ove vrste ambalaže je ogromna i koristi se u gotovo svim industrijama, a naročito prehrambenoj, zatim u konditorskoj industriji itd. Da bi se dobila kvalitetna vrsta ambalaže potreban je određeni kvalitet papira ili kartona koji su određenih dimenzija. Na tržištu danas možete naći ambalaže raznih oblika veličina i kvaliteta.

Šta se može od papira praviti?

 • vrećice od običnog ili oplemenjenog papira sa ravnim ili četvrtastim dnom,
 • vreće od „natron“ papira,
 • jednoslojne ili višeslojne lepenke ili
 • kartoni različitih veličina