Koja je svrha logotipa

Koja je svrha logotipa? U današnje vreme bitna tema za razmatranje. Da li se u današnje vreme logo dizajnira samo jednom i više nikad? Koliko je sve to važno? Da li se logotip pamti ili brand name ili samo brend? Koliko su važne inovacije? Pokušaću da odgovorim. Ukoliko je inovacija deo vašeg brenda, onda će ponavljanje u dizajnu, bazirano na prethodnim radovima, korisnicima reći nešto potpuno drugačije.

– Ponavljanje – Pravljenje istih stvari samo bolje
– Inovacija – Pravljenje novih stvari
– Prekid – Pravljenje novih stvari, koje čine stare stvari zastarelim

Logotip je namenjen da bude lice kompanije. Cilj logotipa je da preko njega kompanija komunicira unikatan identitet brenda i delatnosti koju odgovarajući brend predstavlja. Zavisno od filozofije dizajna, najteže je kreirati jednostavan logo, sastavljen od osnovnih elemenata i učiniti ga uspešnim.

Studije demonstriraju da ljudi prepoznaju i uočavaju brže sliku nego tekst. To je najviše izraženo u svetu modernih i mobilnih tehnologija.

#WDYSF (What do you stand for)

Nećemo dovoditi u pitanje izvor inspiracije za neke od novijih logotipa, jako je bitno oslikati svrhu dizajna i iskomunicirati vrednost svrhe i suštine logotipa, njegovog dizajna i pouzdanosti.

Navešćemo primer logotipa AirBnb i truda i energije koja je uložena u logotip koji je nazvan “belo”, suštinu logotipa i njegovu priču. Ovaj logotip je udahnuo novi život kompletnom brendu u svakom aspektu kompanije.

Logotip je dizajniran tako da brend može izgraditi jednu kompletnu zajednicu koju čine ugostitelji, gosti, zaposleni u Airbnbu. Takođe je napravljen kompetan balans između Brend iskustva (BX – Brand Experience), korisničkog iskustva (UX – User Experience) i iskustvo klijenata (CX – Customer Experience).

Naravno, identitet je mnogo više od simbola. Tako da je redizajnirano kompletno dosadašnje iskustvo i utisak Airbnba, pošto je bilo neophodno bolje oslikati članovi zajednice. Jer ništa ne reprezentuje bolje identitet od samih članova zajednice.

Suština je u zajednici. A zajednica je mnogo više od pripadnosti nečega – to je rad na nečemu što čini svrhu postojanja. Tako da je logično pitanje koje se postavlja – Za šta se zalažete?

Bez svrhe i suštine, logotip je samo dizajn. Sličan je prethodnom, originalnom, nema nikakve razlike i prazan je i bezličan.

Na kraju, svrsishodan logotip je simbol iza kog kompanija stoji i koji postoji da bi privukao pažnju krajnjih korisnika.