Komunikacija je sama esencija svega što radimo u kreativnim industrijama, a posebno u marketingu i grafičkom dizajnu. Čak 93% komunikacije, koje svakodnevno obavimo, vodi se preko neverbalnih komunikacionih elemenata i kanala. Ovo je i više nego tačan podatak, ako ga stavimo u kontekst brendova i logo dizajna, gde se kreativci trude da prenesu vrednosti, poruke i ideje jedne kompanije ili pojedinca, kroz što je moguće jednostavniju formu.

Dok je psihologija boja uglavnom svima već dobro poznata, kao i značenja svake boje pojedinačno, to se ne možemo reći i kada su fontovi u pitanju. Odabir pravog fonta i njegovog oblika može biti vrlo važno za vizuelni identitet određene kompanije, jer na taj način se mogu popuniti i nedostaci u tonu jednog brenda i svim važnim delovima koji ga čine.

Bilo da dizajniramo logo, koji sadrži ‘ozbiljan’ font kojim želimo da naglasimo profesionalnost kompanije ili želimo da dizajniramo logo sa nešto ‘opuštenijim’ linijama, koje će naglasiti karakter brenda – u oba slučaja fontovi mogu biti ključan element po kome se određeni brend prepoznaje.

Jednom kada naučite koje karakteristike sa sobom nosi svaka ‘vrsta’ fonta, lako ćete doneti odluku koji treba da koristitite za logo svoje kompanije.

Hajde da vidimo koji ‘tip’ je vaš.

Psihologija tipografije – 6 različitih stilova fontova

‘Nije važno samo šta kažemo, već i kako to činimo’ – poznato je pravilo koje koristimo u marketingu i svim vidovima komunikacije. Baš zato je ovo i glavni princip kojim se vodimo kada je odabir fontova u pitanju.

Na primer, ako ste u potrazi za nekom konsultantskom kompanijom u oblasti finansija, i naiđete na njihov logo koji je ispisan ‘Comic Sans’ fontomverovatno nećete steći dobar prvi utisak, već ćete smatrati da ne vode računa o važnim elementima poslovanja, kao što je logo. Korišćenjem tog fonta, takva jedna kompanija pokazuje neoziljnost i ne uliva poverenje. Ako bi pak takva jedna kompanija imala logo ispisan ‘Serif’ fontom, onda biste istog trenutka osetili visok stepen poverenja.

Možda vam svi ovi nazivi fontova nisu baš najjasniji i zato nam se čini da je sada pravo vreme da objasnimo nekoliko ključnih stvari.

1. Psihologija iza ‘Serif’ fonta

Upoznavanje sa fontovima započinjemo od najtradicionalnije opcije, koja ostavlja utisak klasičnog, sofisticiranog fonta sa puno nasleđa i tradicije u sebi. Zbog svih ovih epiteta, dobro ga je koristiti za sve one kompanije, koje žele da u svoj logo inkorporiraju ‘osnovan određene godine’ ili ‘postojimo xy’ godina. Zbog svoje klasične prirode, serif fontovi sa sobom nose osećaj poverenja, što ih čine idealnim za logo kompanija koje su veliki autoriteti u industriji. To su npr. kompanije iz oblasti finansija, obrazovanja ili izdavačke delatnosti, ali takođe i društveno-politički nedeljnici.

Najpopularniji su:

 • Times New Roman
 • Georgia
 • Garamond

2. Psihologija koja stoji iza ‘pločastog Serif’ fonta

Obično ga ubrajaju u podvrstu serif fontova, i jako su slični bez sumnje, međutim ovi pločasti se upravo po tome razlikuju od prethodnih – imaju taj pločasti segment u sebi. Kupce obično asocira na samopouzdanje, solidnost i čvrst stav.

Obično se preporučuje kompanijama, koje žele da ostvare snažan uticaj na tržištu, bilo sa inovativnim idejama ili intuitivnim proizvodima. Često ih koriste proizvođači automobila ili inovativnih modernih gedžeta, kako bi kod kupaca od početka izgradili poverenje ali im pokazali i da su moderni i kreativni.

Neki od najčešće korišćenih fontova iz ove grupe su:

 • Courier
 • Rockwell
 • Museo

3. ‘Sens serif’ fontovi i njihova psihologija

Ovo su jasni i moderni fontovi, koji vrlo lako uspostavljaju komunikaciju sa kupcima. Koriste se za brendove koji imaju jasan pravac, usmeren pravo prema kupcima i ispunjenju ciljeva. Upotreba ovih fontova treba da nas asocira na pošten pristup kupcima i osećaj da brend ima razumevanja za potrebe potrošača. Nema nikakvih dekorativnih elemenata, koji mogu da nam skrenu pažnju ili da ‘zamagle’ poruku.

Obično kompanije iz modne industrije koriste ovaj font za svoje brendove, ali pored njih i one koje se bave modernim tehnologijama.

Najpopularniji fontovi iz ove grupe su:

 • Arial
 • Century Gothic
 • Helvetica

4. Fontovi sa pisanim slovima

Ovi fontovi deluju mnogo prefinjenije nego što su to prethodne tri grupe serif fontova. Oni se mogu koristiti za promovisanje osobina kao što su: ženstvenost, elegancija i kreativnost, zahvaljujući tome što izgledaju kao da su rukom pisani. Ako je cilj klijentovog brenda da ostavi utisak povezanosti sa kupcima, stvaranja lične veze – onda ćemo odabrati baš ovu grupu fontova u kreiranju logoa.

Kada je psihologija, koja stoji iza upotrebe ovih fontova u pitanju, onda nam postaje jasno da su oni ti koji će najpre probuditi inspiraciju i kreativnost kod svih onih koji će ih videti. Posebno ih je korisno koristiti kod onih brendova, koji žele da se prikažu kao vrlo kreativni i koji žele da kupce podstaknu na avanturu. Iako su vrlo umetnički, fontovi pisani rukom mogu biti i vrlo teški za čitanje, pa tu treba voditi računa i ne zaigrati se previše.

Nekoliko fontova iz ove grupe, koji se rado koriste su:

 • Lucida Script
 • Lobster
 • Zapfino

5. Moderni fontovi

Ovo ‘moderni’ ćemo tumačiti uslovno, jer niti su najmoderniji i stvoreni u 21. veku, niti imaju najfuturističkiji oblik. Realnost je da su tu još od 18. veka. Dizajnirani su da budu jednostavni i čitnjivi, moderni fontovi, uključuju tanke i deblje prelaze između slova.

Kada ih koristimo za dizajn logoa, onda oni treba da predstave ekskluzivnost, inteligentan pristup kompanije poslovanju, kao i osećaj da je stil važan. Postiže vrlo dobre rezultate u privlačenju pažnje milenijalaca, zahvaljujući tome što je korišćen za izradu logoa Facebooka.

Neke od ovih fontova možete istražiti:

 • Politica
 • Klavika
 • Matchbook

6. Dekorativni fontovi

I na kraju, ako tražite kreativan font za svoj logo, sigurni smo da nećete naći ništa kreativnije od ove grupe fontova. Ovo su jedinstveni fontovi i često pravljeni za određenu priliku. Oni krše sva ustaljena pravila i norme, a najčešće ih koristimo upravo u izradi logoa.

Pre svega jedinstveni i visoko stilizovani, ovi fontovi daju poseban karakter svakom logou a brendu donose personalizaciju i posebnu povezanost kupaca sa njim. Uvrtanjem određenih delova na logou, tipografija urađena u ovom stilu, dodaje poseban izgled logou i predstavlja kompaniju kao zabavnu, jedinstvenu i neponovljivu.

Neki od najradije korišćenih fontova iz ove grupe su:

 • Bombing
 • Gigi
 • Jokerman

Kako biramo font

U svetu, gde je logo često prvi korak u komunikaciji ili prvi stepenik na koji nailaze budući kupci, ne smete propustiti priliku da izaberete pravi font, koji će vam pomoći da se povežete sa svojom ciljnom grupom na što bolji način. Birajte sa pažnjom, jer to može biti ona jedna razlika, u odnosu na konkurenciju, koja će vas postaviti na prvo mesto među kupcima u jednoj industriji.

Iako možda ne razmišljaju svi prvo o tipografiji, već su im boje možda važnije, ne treba zanemariti važnost fontova za logo dizajn i treba pažljivo birati i jedno i drugo. Pogledajmo primer Koka-Kole, jer njen logo odlično ilustruje važnost i boje i fonta. Slaganje ova dva elementa je jako važno i na primeru omiljenog gaziranog pića, vidimo kako to može značiti uspeh i prepoznatljivost.

Birajte pažljivo, a ako vam je potreban logo dizajn ili kreiranje vizuelnog identiteta – tu smo za vas, zakažite sastanak i porazgovarajte sa našim dizajnerima.

Ako vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa nekim kome može biti koristan.