Storytelling u različitim dizajnerskim disciplinama
Storytelling u različitim dizajnerskim disciplinama

Ovo je naš treći blog koji u fokusu ima storytelling u dizajnu. Koliko je ovo važna tehnika za sve dizajnere govori činjenica da o njoj pišemo u trećem blogu po redu. Možda ćemo napisati i četvrti, jer sigurno ima još mnogo toga da se kaže o pripovedanju u dizajnu.

Pre nego što krenemo sa pojašnjenjem pripovedanja u različitim dizajnerskim disciplinama, da se podsetimo prethodnih blogova. U prvom smo pojasnili kako uz pomoć storytellinga kreiramo efektivne brand narative. Ali, ovo je samo bio uvod za dalje produbljivanje ove teme.

Kako da kreiramo uspešne brand narative bez tehnika vizualnog storytellinga koje provereno donose uspeh? Nikako, pa smo baš zbog toga odlučili da neke od tehnika koje najviše koristimo dodatno pojasnimo u drugom blogu koji se bavi pripovedanjem u dizajnu.

U ovom, trećem blogu, trudićemo se da pojasnimo kako se storytelling tehnike koriste širom dizajnerskog spektra. U pet kategorija, u koje smo poređali dizajnerske discipline, svaka ima svoj način integrisanja pripovedanja u svoj svakodnevni rad.

Tehnike pripovedanja širom dizajnerskog spektra
Tehnike pripovedanja širom dizajnerskog spektra

Tehnike pripovedanja širom dizajnerskog spektra

Storytelling je tehnika koja ne trpi ograničenja i baš zato lako briše granice, zbog čega je pronalazimo u svim dizajnerskim disciplinama. Uz pomoć pripovedanja možemo da oblikujemo iskustva i kreiramo brand narative koji imaju dublji i trajniji uticaj. Hajde da se upoznamo sa storytellingom u različitim dizajnerskim disciplinama.

Veb-sajt dizajn i development

Kada je veb-sajt dizajn u pitanju, storytelling je tehnika koja usmerava posetioce da se povežu sa sadržajem. Na tom njihovom putu, od razgledanja do kupovine, storytelling je ključna komponenta koja će im privući pažnju.

Dobro osmišljen veb-sajt donosi brand priču koja zaokuplja pažnju kupca i lako ga uvlači u svet njegovog omiljenog brenda od trenutka kada je ušao na sajt. Da bi se ovo desilo važno je da vizuali budu upečatljivi, copy da bude kratak i pogađa metu i da važni elementi budu strateški raspoređeni.

Već smo pominjali koliko su navigacija i vizualna hijerarhija važni za svaki veb-sajt. Uz pomoć njih lakše prenosimo poruku, usmeravamo pažnju posetioca i na kraju ih dovodimo do toga da donesu očekivanu odluku o kupovini, pretplati na newsletter ili nešto treće.

Dizajn ambalaže

Pričanje zanimljivih i efektnih priča moguće je izvesti i na pakovanjima proizvoda. Priča koja je dobro isplanirana i ima svoj jasan tok, može se naći u centru dizajna ambalaže proizvoda. Ponekad, ako je zaista dobro osmišljen dizajn, ambalaža će ostati dugo zapamćena a kupci će je rado i sačuvati.

Kolor paleta, atraktivna tipografija i drugi elementi mogu preneti poruke i vrednosti brenda na pravi način. Pored toga, samo gledanje u ambalažu omiljenog proizvoda za neke kupce znači buđenje jakih emocija i isčekivanja. To je uspešno dizajnirana ambalaža i ono što svi želimo.

Svaki detalj, izbor materijala, način na koji su poređani elementi- sve ovo doprinosu načinu na koji je priča ispričana. Ponekad dizajn ambalaže treba da donese priču o dugogodišnjem nasleđu brenda, a ponekad je to priča o novom, aktuelnom i svežem brendu koji je spreman da pomera granice.

Brendiranje i logo dizajn

Šta mislite da treba biti osnova vašeg brandinga i logo dizajna? Do sada ste verovatno shvatili- to je storytelling. Kako logo predstavlja vizualno otelotvorenje vašeg brenda, važno je da što bolje ispriča priču o njemu.

On mora biti usklađen sa suštinom brenda i da prenosi njegov narativ. Tipografija i simboli su važan deo ovog procesa, jer će oni nagovestiti posmatraču o čemu se radi i čime se brend bavi.

I da, logo možda jeste najvidljiviji element vizualnog identiteta, ali nije i jedini. Od kolor palete pa do fontova, svaki element doprinosi uspešnoj brand priči. Uniformnost kod izrade vizualnog identiteta branda je važna, jer šalje koherentnu poruku kroz sve kanale kojima brand komunicira.

Reklamiranje i marketinške kampanje

Da pojednostavimo- ključ svake uspešne marketinške kampanje ili reklame je storytelling. Bilo da je reč o reklami na bilbordima, društvenim mrežama ili u tradicionalnim medijima, tehnike storytellinga se koriste u svima njima. Cilj korišćenja je efikasno prenošenje poruke branda i privlačenje pažnje kupaca.

Ono na čemu počivaju uspešne reklamne kampanje, osim na pripovedanju, je i razumevanje ciljne grupe i njenih potreba. To podrazumeva da se obraćamo njihovim osećanjima, da razumemo njihove probleme i težnje. I na kraju, da im ponudimo rešenje za sve to.

Product design i user interface

Pripovedanje u ovom segmentu dizajnerskog spektra je prilično jedinstveno. Toliko da se proteže mnogo dalje od fizičke strukture i funkcije. Pa tako imamo dizajniranje   korisničkog interfejsa (UI) i korisničkog iskustva (UX) koji vode posetioca sajta kroz narativ.

Kreiranje intuitivnog puta kroz sadržaj sajta je posao UX dizajnera. Kako bi uključio posetioce sajta u ono što se na njemu „dešava“, dizajneri treba da kreiraju koherentan i zanimljiv put od početka do kraja.

Dizajneri će storytelling uključiti u proces kreiranja posebnog iskustva, tako što će uzeti u obzir motivaciju, ciljeve i emocije posetilaca. Od priče kojom kupac upoznaje proizvod do interaktivnih elemenata- uz pomoć kojih dizajneri dobijaju povratnu informaciju o onome što su kreirali- pripovedanje je tu da unapredi sveopšte iskustvo posetilaca sajta.

Pripovedanje je moćan alat koji treba znati koristiti na pravi način
Pripovedanje je moćan alat koji treba znati koristiti na pravi način

Pripovedanje je moćan alat koji treba znati koristiti na pravi način

Nakon tri blog posta, u kojima smo opisali koliko je značajan i moćan storytelling, sigurni smo da ste i vi došli do istog zaključka. A ako još uvek ne koristite ove tehnike u svom svakodnevnom radu, a želeli biste da i vaš brend napreduje uz pomoć njih, onda je vreme da se obratite stručnjacima. Kontaktirajte naše brand stručnjake i dizajnere ukoliko želite makeover vašeg brenda za 21. vek.