Kako do savršenog prompta
Kako do savršenog prompta - MOB

Ovo nam je treći tekst u kome nam je glavni fokus na mogućnostima ovog sjajnog alata. To je zato što nam je ChatGPT svakog dana sve bliži i sve ga više koristimo. Upravo je ovo i razlog zbog kog želimo da podelimo neke od naših najboljih saveta o pisanju prompt-ova sa vama.

Pre svega toga, hajde da se podsetimo na naš prvi blog o ChatGPT alatu u kome smo obajsnili čemu služi. Od tada smo ga isprobali za nebrojano mnogo zadataka, jer ima odgovore na veliki broj pitanja i pokriva mnogo tema. Od pisanja poslovnih projekata, preko pripreme putovanja, pa sve do poezije- AI je tu za nas.

A kako biste bili što uspešniji u korišćenju ovog alata, važno je da znate kako da mu postavljate pitanja i mnogo važnije kako da napišete uputstvo za ono što želite da bude krajnji proizvod njegovog rada. Dakle, kako se pišu promptovi? Sledi objašnjenje.

Šta su promptovi
Šta su promptovi - MOB

Šta su promptovi?

Ako još uvek niste čuli za promptove, onda ste u ozbiljnom zaostatku, jer su vam oni jako važni za pravilno korišćenje ChatGPT-a. Dakle, promptovi su uputstva koja dajemo veštačkoj inteligenciji. Uz pomoć ovih uputstava ona zna kako da postupi i da nam najbolje rešenje.

Ključno je da ova uputstva budu što preciznija, ali i detaljnija. Možete ih pisati u jednoj rečenici, ali to verovatno neće doneti iste rezultate kao kada biste napisali nekoliko redova.  Zato dodajte što više detalja, setite se svega onoga zbog čega bi tekst mogao da bude još bolji i dobićete rezultate kojima ćete biti zadovoljni.

Zašto je važno da napišemo dobar prompt
Zašto je važno da napišemo dobar prompt - MOB

Zašto je važno da napišemo dobar prompt?

Verovatno ste se zapitali: Kako to da ChatGPT ne razume naša jednostavna uputstva, ako je treniran na osnovu ljudskih jezičkih modela? I to jeste logično pitanje. A odgovor glasi: Oni su ipak SAMO mašine. Zato su im potrebna precizna uputstva kako bi znali šta se od njih očekuje.

Kada pišemo jasna uputstva veštačkoj inteligenciji, naš prompt će proizvesti jedan od sledećih rezultata:

  • Tekst će zaista ličiti na ljudsku konverzaciju i imaće detalje koje mi želimo da se tu nađu,
  • Perspektive i sagledavanja koja ChatGPT ima biće mnogo drugačija ako mu precizno damo instrukcije kako da razmišlja i donosi zaključke,
  • Što preciznije napišemo prompt, to će i tekst (kao završni produkt pisanja veštačke inteligencije) biti jasniji, pa nećemo gubiti mnogo vremena za njegovo dorađivanje.
5 saveta kako da napišete savršen prompt
5 saveta kako da napišete savršen prompt - MOB

5 saveta kako da napišete savršen prompt za ChatGPT

Eksperti za ovu oblast kažu da je pisanje promptova lako ako znaš šta radiš. Slažemo se sa njima i dodajemo da ako želite jasan rezultat pisanja alata, dajte jednako jasna uputstva.

1. Budite jasni od prve reči

Umesto da zamolite veštačku inteligenciju da uradi nešto za vas, odmah jasno zatražite ono što želite od nje. Reči poput: Kreiraj, napiši, napravi ili generiši su mnogo bolji izbor od „možeš li?“ Sa prvim dobijamo jasne korake kako nešto da uradimo, dok kod drugog modela postavljanja pitanja dobijamo generički odgovor.

2. Kontekst je kralj

To uvek objašnjavamo klijentima, jer je ona poznata rečenica „content je kralj“ ipak odavno prevaziđena. I ovde kada stavimo stvari u određeni kontekst, to nam donosi mnogo bolje rezultate.

Zato kada recimo planirate neko putovanje, jako je važno da objasnite kontekst u kome će se ono desiti. Npr. ovako nekako: Idem na biznis konferenciju u Pariz na kojoj ću biti pet dana. Prva tri dana ću imati predavanja u trajanju od 6 sati, a druga dva dana su mi slobodna. Napravi plan za obilazak 5 najvažnijih turističkih znamenitosti i odlazak na kafu, ručak i večeru u tri instagramična kafića na Monmartru.

Kontekst-je-kralj

3. Dodelite mu ulogu

Ako želite da tekst bude što bolje napisan iz ugla određene profesije ili ekspertske pozicije, onda je važno da to naglasite ChatGPT-u. Ako, na primer, želite savet content menadžera o tome kakav sadržaj na društvenim mrežama kreirati za nov proizvod koji vaša konditorska kompanija lansira u roku od mesec dana, onda je poželjno to da naglasite.

Treba da kreirate prompt koji će glasiti ovako: Ti si (ili ponašaj se kao…) senior content menadžer, sa preko 10 godina iskustva. Do sada si već napravio niz strategija za društvene mreže, uz pomoć kojih si lansirao na tržište neke od najpoznatijih konditorskih proizvoda kod nas. Koristeći to iskustvo, daj mi savet kako da plasiram moj novi proizvod (mlečne štapiće sa ukusom marakuje) na tržište Srbije.

4. Pružite mu primer

ChatGPT može da kreira sadržaj koji je sličan nekom već postojećem. Ako vam se sviđa određeni tekst koji ste već negde pročitali, onda ga navedite kao primer veštačkoj inteligenciji.

Prompt za to može da glasi ovako: Ovo je blog o zdravoj hrani koji mi se dopada. Napiši mi sličan tekst o prednostima unošenja vitamina kroz organsko povrće. Neka ton i stil bloga budu slični.

5. Zadajte tačnu dužinu teksta

Chat GPT može da nam napiše duži ili kraći tekst, ali to ne zavisi od njega već od nas. Mi moramo da preciziramo dužinu teksta. Kako ne bi tražili dva, tri puta da skraćuje dužinu teksta, već u prompt-u treba navesti koliko reči i karaktera očekujemo.

Pored tačnog broja reči, možemo mu se obratiti i sa neodređenijim zahtevom da kreira tekst. Recimo, možemo samo da napišemo: Napiši ukratko o čemu se radi u romanu „Čovek po imenu Uve.“ Tako ćemo dobiti tekst od manje-više 200, 300 reči koji daje pregled romana sa najvažnijim činjenicama.

Nije previše teško napisati promptove
Nije previše teško napisati promptove - MOB

Nije previše teško napisati promptove za ChatGPT

Nadamo se da ćete i vi ovo pomisliti sledeći put kada budete koristili ovaj alat. Takođe, nadamo se i da ćete primeniti sve naše savete kako biste dobili što precizniji i jasniji tekst. Još ako dobro upoznate najnoviju ChatGPT-4 verziju alata, sigurni smo da ćete biti uspešni u korišćenju ovog veštačkog jezičkog modela.

Činjenica je da mnogi, još uvek, ChatGPT vide kao kreatora generičkih tekstova, a istina je da oni samo ne znaju da ga koriste na pravi način. Ako budete direktni, ubacite kontekst i napišete iz čije perspektive očekujete da tekst bude napisan- već ćete biti na dobrom putu da kreirate kvalitetan tekst. Srećno!