Kada kupac bira određeni proizvod, to čini na osnovu mnogo kriterijuma, ali onaj prvi koji ostavlja najjači utisak na njega je – ambalaža. Upravo je ona ‘odgovorna’ za prvi kontakt i ne čudi zašto proizvođači ulažu puno truda u praćenje trendova koji će biti aktuelni u tekućoj godini.

U svetu je već nekoliko godina unazad glavna tendencija, kada je odabir materijala za pakovanje u pitanju, eksperimentisanje sa novim materijalima koji će zameniti plastiku i podstaći održivi koncept pakovanja proizvoda. Tako se sve češće umesto plastike koriste alge, pečurke i slični bio razgradivi organizmi.

Dakle, pažnju više ne privlače samo izgled, praktičnost i funkcionalnost već i materijal od koga je pakovanje napravljeno. Sve su to signali, koje kupci traže, kao i skrivene poruke na koje obraćaju pažnju pri odabiru pakovanja proizvoda koji im je potreban.

Koji trendovi su nama privukli pažnju, skrolajte na dole i pročitajte a obećavamo da ćemo krajem godine posvetiti jedan blog post reviziji onih trendova koje smo mi u Titanu koristili za dizajn ambalaže u 2020. godini.

1. Minimalizam nastavlja dominaciju

Iako je ovaj trend dominantan već nekoliko godina, ne čini se da će se skoro nešto promeniti po tom pitanju. Sve više brendova svoj proizvod pakuje u minimalističko izdanje, što se širi i dalje i ima uticaj na čitav vizuelni identitet.

Prateći ovaj trend, dizajneri sa pakovanja uklanjaju višak elemenata i ostavljaju samo one koji su zaista neophodni kako bi se valjano prenela poruka brenda.

Kada je dizajn ambalaže u pitanju, ovaj trend je pomogao u velikoj meri, da se u prvi plan stave najvažniji elementi, koji predstavljaju srž dizajna – tipografija i boja. Kao rezultat toga, na pakovanjima možemo videti jednostavan i pročišćen dizajn, koji ne skreće pažnju sa proizvoda.

Možemo reći da je za mnoge dizajnere ‘manje-više’ i da se oni drže ovog principa kada kreiraju izgled ambalaže proizvoda. Ovaj trend je posebno popularan u industriji organske hrane, proizvodnje predmeta za kuću i kod najpoznatijih skandinavskih modnih brendova.

PORUKA ZA 2020. Pročišćen dizajn, bez suvišnih elemenata.

2. Providno pakovanje

Kupci danas ne žele samo da čitaju etiketu i sastav proizvoda, već žele da vide kako taj proizvod izgleda. Žele ekskluzivan uvid u ono što je ispod etikete, kako bi odmah na licu mesta odlučili da je to za njih.

Za ovaj trend možemo biti zahvalni modnoj industriji, u kojoj je dizajn providnih torbi jedan od glavnih trendova prošle sezone. Transparentnost je tako postala poželjan trend, koji se svima dopao, jer nam štedi vreme i novac a dozvoljava kupcu da ima uvid u to kako izgleda proizvod ili da li npr. vidi da li je svež (ako je hrana u pitanju).

Upravo u industriji proizvodnje i prerade hrane, sokova i sličnih proizvoda, možemo sresti najviše providnih ambalaža. Ovakva vrsta pakovanja je idealna za proizvode, koji se pakuju u flaše, PET ambalažu, staklene tegle ili providne vrećice. Dizajneri tada biraju boju, koja na najbolji način ističe svežinu proizvoda i dodatno ‘mami poglede’ kupaca.

PORUKA ZA 2020. Providno, pa (da) se vidi.

3. Zlatotisak i metalik efekat

Ove godine, dizajneri će više eksperimentisati sa metalik nijansama i prelazima. Ovakvi efekti na ambalaži, daju proizvodu drugačiji izgled i prizvuk liksuza, premijum proizvoda i kvaliteta. Metalik, roze zlatna i klasična zlatna, mogu čitavu kompoziciju da podignu na novi nivo, koji će izazvati ‘wow’ efekat kod kupaca, jer hteli to da priznamo ili ne… svi volimo da vidimo blago svetlucave stvari ili ako je mat završni efekat u pitanju, ponovo će nam to mnogo više privući pažnju od nekih pastelnih boja.

Sve, kako ih dizajneri popularno zovu, ‘kraljevske’ boje, treba očekivati u povećanom broju na pakovanjima, jer ih oni na vešt način koriste za skretanje pažnje. To su ona pakovanja, koja jednostavno želimo da zadržimo i u njima čuvamo neke drage sitinice.

PORUKA ZA 2020. Luksuz je svima dostupan

4. Fluidni i geometrijski oblici

Iako, naravno ovo nisu oblici koji se pojavljuju po prvi put u dizajniranju, 2020. oni se koriste za skretanje pažnje i dizajn koji se ističe po modernim, drugačijim ali opet jasnim linijama.

Kombinovanjem nekoliko geometrijskih elemenata, kao što su recimo krugovi, trouglovi ili jednostavne linije, u više boja, dobijamo predimenzionirani, višeslojni efekat, koji prija našem oku, pomalo ga hipnotiše i svakako ga ne ostavlja ravnodušnim.

Asimetrija je, pored geometrije, takođe veoma popularna, pa nije retkost videti pakovanja sa asimetrično postavljenim elementima, koji svakako ne prijaju ljubiteljima reda i simetričnosti, ali zato uspevaju da isprovociraju i privuku pažnju. U moru istih, treba na neki smislen način privući pažnju a ovo je svakako trend, koji u tome uspeva.

PORUKA ZA 2020. Više je više.

5. Upečatljiva tipografija

Ovo je već jedan od vodećih trendova u grafičkom dizajnu a sada je sve više zastupljen i u dizajnu ambalaže.

Za izgradnju brend identiteta, privlačenje pažnje (ponovo) i ostavljanje snažnog utiska na kupce, ovo je trend koji će brendovima doneti toliko željeni ‘all eyes on me’ efekat.

Ukoliko dizajner, ne želi da stavi sastav ili izgled samog proizvoda u prvi plan, onda su velika slova odličan način da se ‘slike’ zamene nečim drugim. Dakle, ako žele da svoj umetnički i kreativni potencijal iskažu na nešto drugačiji način, onda su slova pravi i verovatno najbolji put do kupca.

PORUKA ZA 2020. Slova govore više od ‘slika’.

Ukusi su različiti, zato sa svakog po nešto

Ovo je samo top 5 trendova, koji su nama zapali za oko, ali nekako nam se čini da su i oni dovoljno raznoliki da svako može pronaći nešto za sebe. Ciljne grupe, kojima se obraćamo dizajnom ambalaže, su zaista raznovrsne i danas je najvažniji pristup pronaći što užu nišu za koju kreiramo dizajn.

Mi ćemo se truditi da što više pratimo trendove i budemo uvek aktuelni, ali nam se već sada čini da će tipografija i minimalizam biti dominantni u našem radu, mada se jako radujemo i izazovu koji donose metalik nijanse.

Delite naš blog sa kolegama i javite nam koji su vaši omiljeni trendovi za 2020.