Najčešće SEO greške zbog kojih može biti ugrožen saobraćaj
Najčešće SEO greške zbog kojih može biti ugrožen saobraćaj

SEO je najbolji način da dugoročno i kvalitetno ulažete novac u poboljšanje rangiranja vašeg biznisa na pretraživačima. Optimizacija sadržaja i svake pojedinačne stranice će vašem sajtu doneti veći saobraćaj sa pretraživača i tako će uticati na veću vidljivost vašeg biznisa i potencijalno povećanje zarade.

Podatak da se čak deset puta više klikće na organske rezultate pretrage, nego na Google Ads, dovoljno govori u prilog tome da se ulaganje u SEO dugoročno više isplati. To znači da SEO sasvim sigurno donosi najbolji ROI, pa zato i treba da uložite sredstva u optimizaciju. Korisnici pretraživača više veruju neplaćenim rezultatima pretrage, jer ih smatraju autentičnim u odnosu na one koji im se pojavljuju sa oznakon Ad.

Međutim, da bi ulaganje u optimizaciju donelo rezultate, treba izbegavati tipične SEO greške zbog kojih može biti ugrožen saobraćaj na vašem veb-sajtu. U nastavku vam pišemo o najčešćim greškama.

Pogrešno istraživanje i korišćenje ključnih reči

Kako bi se optimizacija sajta i bloga posebno, uradila na najbolji način, glavni alat u tom procesu su ključne reči i njihovo istraživanje. Ipak, čini se da dosta biznisa preskače ovaj korak i traži pisanje bloga bez prethodnog istraživanja ključnih reči koje će ih najbolje pozicionirati na društvenim mrežama.

Treba imati meru sa ključnim rečima. Ukoliko se one previše puta ponavljaju u tekstu ili pisac ubaci u tekst više ključnih reči nego što je potrebno- onda pretraživači neće dobro reagovati na takav sadržaj i neće ga visoko rangirati. Keyword spamming je pojam koji treba da znate i koji treba da zapamtite, a on upravo označava ono o čemu smo pisali u ovom pasusu.

Istraživanje ključnih reči i pravljenje specifikacije za pisanje bloga– u kojoj je jasno navedeno koliko puta sme da se ponovi primarna ključna reč, a koliko puta sekundarne, pa zatim pitanja koja korisnici pretraživača traže i sl- je kompleksan proces koji zahteva znanje i korišćenje SEO alata. Zato je jako važno da se pronađe prava mera u korišćenju ključnih reči kako blog post ne bi bio penalizovan od strane Google pretraživača.

A gde bi trebalo da se nađe primarna ključna reč?

  • U naslovu– ovo je obavezno mesto u kome treba da se pojavi primarna ključna reč,
  • U tekstu– ako želimo da preciziramo ovo, to znači da makar jedan podnaslov treba da sadrži ključnu reč, ali i da se ona nađe još najmanje tri puta u samom tekstu,
  • U URL-u– ključna reč se već nalazi u naslovu, pa možete samo da prekopirate naslov bloga i na taj način ćete povećati relevantnost teksta na pretraživaču,
  • Meta description– ovo je najbolje mesto da se u nešto više od 100 karaktera ukratko opiše tema teksta, pa je ovde i odlično mesto za primarnu ključnu reč.
Neoznačavanje i nekorišćenje H1 naslova i podnaslova
Neoznačavanje i nekorišćenje H1 naslova i podnaslova

Neoznačavanje i nekorišćenje H1 naslova i podnaslova

Content writeri vole da istaknu kako se sadržaj kreira za čitaoce, a ne za algoritam. Međutim, to je samo delom tačno. Kako bi ti isti čitaoci bloga ili nekog drugog sadržaja na sajtu, uopšte došli do njega, važno je da tekst bude dobro postavljen u osnovi. A ta osnova je njegova struktura. Kada je ona dobro postavljena, onda je lako prepoznaje i algoritam, ali i čitaoci.

Dobra postavka teksta znači da pravilno budu postavljeni H1, H2, H3, H4 i dr. podnaslovi. Ako tekst nije podeljen, onda nije ni čitljiv. Monotoni tekstovi, koji nemaju podnaslove ili fotografije neće privući čitaoca da ostane dugo na sajtu i pročita ga do kraja.

Glavni naslov, koji označavamo sa H1 može da se koristi samo jednom i on ima najveću veličinu fonta. Podnaslovi su tu kako bi nam pomogli da lakše imenujemo određene veće i manje celine u okviru teksta i kako bi čitalac jednostavno mogao da pročita baš ono što ga zanima. Za SEO su takođe važne i boldovane reči, jer na taj način algoritam pretraživača prepoznaje šta je posebno istaknuto u tekstu.

Izostavljanje meta opisa i ALT teksta

Izostavljanje meta opisa i ALT teksta

Već smo pomenuli meta description kada smo pisali o ključnim rečima i objasnili smo da on sadrži kratak opis suštine teksta. Baš zato je i važan, kako za algoritam, tako i za čitaoce. Algoritam će u njima potražiti ključne reči, koje se poklapaju sa upitom nekog ko pretražuje određeni pojam na Google-u. Dok će meta opis korisnicima pretraživača dati kratak uvid u to da li je tekst njima koristan.

Algoritam samo donekle, uz pomoć mašinskog učenja, može da prepozna šta se nalazi na određenoj fotografiji. Međutim, on često greši. Zato je potrebno napisati opise fotografija ili vizuala koje stavljate u okviru bloga ili na stranice sajta. Kada algoritam može da svrsta fotografiju u određenu kategoriju, onda će mu biti lakše da je prikaže na pretraživaču. Svaki opis treba da sadrži ključne reči, kako bi pretraživač povezao njeno značenje i upit korisnika Google-a.

Odsustvo interbuilding-a
Odsustvo interbuilding-a

Odsustvo interbuilding-a

Unutrašnje povezivanje na sajtu je jako važno za SEO, jer označava kreiranje unutrašnje mreže linkova koju algoritam prepoznaje. Ali, on će je samo prepoznati ukoliko je ona izgrađena na logičan način. Ukoliko niste baš sigurni kako se to radi, uvek možete da kontaktirate stručnjake, koji će kreirati kvalitetan optimizovan sadržaj za vas.

Jedan veb-sajt se sastoji iz nekoliko stranica, poput O nama, katalog proizvoda, blog, kontakt i sl. Ključ svega je da linkovi vode što dublje u neku stranicu, a ne da se recimo linkuje na početnu stranicu. Treba pogurati druge sadržaje na sajtu, pa je linkovanje različitih landing stranica i blog postova odličan način da se uradi to. Što pozvezivanje više ima smisla, što je relevantnije, to će ga i algoritam bolje prepoznati.