Prvi podaci istraživanja tržišta, za industriju proizvodnje različitih vrsta ambalaža, ukazuju na to da će ova delatnost zabeležiti rast u narednih pet godina za 3% godišnje. Prethodni petogodišnji period je takođe beležio rast u ovoj industriji i on je uglavnom bio najveći u manje razvijenim zemljama, gde se stanovništvo selilo  u urbane sredine i usvajalo ‘zapadnjačke’ modele življenja.
2020. međutim donosi brojne izazove po globalnu ekonomiju, od #COVID19 pandemije, preko recesije zbog tromesečnog karantina pa sve do brojnih promena koje će ova ‘nova normalnost’ doneti. U svemu tome ambalaže proizvoda treba da nađu svoje mesto, da se sve više ide ka upotrebi održivih materijala za tržište i što većoj personalizaciji i stvaranju čvrste veze sa kupcima.

Šta diktira trendove u ovoj oblasti?

  1. ‘Anti-packaging’ trend i ekologija – dizajn ambalaže postaje moderniji i dinamičniji, jer su i materijali od kojih se ambalaža pravi, nešto drugačiji nego što smo navikli. Naime, reciklirani karton i pluta su među najtraženijim materijalima i sve češće se plastika izbacuje iz upotrebe. Ako je, nekim slučajem, ipak i dalje ima – to je onda reciklirana verzija. Poseban trend predstavlja ambalaža, koja se ili može pojesti ili koristiti više puta, u skladu sa težnjama da ekologija preuzima primat u svim oblastima ljudskog delovanja.
  1. Ciljne grupe – dizajn treba prilagoditi potrošačima i njihovim potrebama a u današnje vreme, ako želimo da što više uopštimo podelu na ciljne grupa… onda ćemo reći da imamo dve vrste kupaca: oni koji se bore i oni koji biraju. Prvi su manje platežno sposobni i oni traže jednostav i funkcionalan dizajn, koji pritom neće puno ni koštati. Druga grupa pak želi personalizaciju, ekskluzivnost, jedinstvenost proizvoda i ne pita za cenu. Svi želimo ove druge, zar ne? :)
  1. Onlajn kupovina – istraživanja su pokazivala da je onlajn kupovina bila na svom vrhuncu pre dve godine. Međutim, desila se globalna pandemija u kombinaciji sa karantinom i ovo je, za mnoge, bio jedini a svakako najbezbedniji način da dođu do željenih proizvoda. Iščekivanje paketa sa garderobom, zdravom hranom ili sitnicama za uređenje doma, bio je možda i najuzbudljiviji deo ovog perioda. Baš zbog toga je dizajn kutije u kojoj će stići proizvod, jako važan, jer treba da predstavlja brend na pravi način i da bude nešto na šta će kupac dodatno obratiti pažnju.
  1. Jasna poruka, veliki font – pažnja kupaca nije baš na zavidnom nivou i zato se, kao dizajneri moramo potruditi da se izborimo za nju. Upečatljivi fontovi nam i te kako mogu pomoći u tome. Naglašavanje određenih ključnih reči boldiranim fotovima, dodatno se skreće pažnja i u kombinaciji sa jednostavnim dizajnom to može biti pun pogodak.

Potrošački trendovi

Čini se da je poslednjih godina vodeći trend među kupcima, ali i proizvođačima okretanje ka zdravom životu i proizvodnji ili osmišljavanju proizvoda i usluga, koje će takav način života podržavati.

Šta to znači kada je ambalaža u pitanju? Još pre globalne pandemije, primećeno je da zbog bržeg načina života, veliki broj mlađih kupaca često uzima hranu i pića ‘za poneti’. To nam je odmah jasna smernica za dizajniranje održivog pakovanja, sa jednostavnim dizajnerskim rešenjem izgleda ambalaže. Materijal i dizajn su ovde ključni, budući da se takva hrana ili piće konzumiraju ‘s’ nogu’ i na brzinu Čest je slučaj i da zbog interesantnog izgleda završe onlajn ako su inovativna i drugačija. O tom potencijalu ‘besplatne’ reklame treba razmišljati i nikada na njega ne treba zaboraviti.

Još na nešto treba obratiti pažnju, kada je dizajn u pitanju a u vezi je sa zdravom hranom. Naime, kao što smo već negde u tekstu spomenuli, kupci na pakovanju traže jasno ispisane ključne reči koje su njima važne (u ovom slučaju to je recimo ‘bez glutena’ ‘organski ili bio proizvod’ ‘domaće’ itd.) zato treba voditi računa da se dizajn prilagodi njihovim potrebama.

Uticaj #COVID19 krize na potrošače, njihove navike i industriju ambalaže

Nije tako jednostavno predvideti u kom pravcu će se menjati potrebe i navike potrošača u narednim godinama, no ovih nekoliko meseci, koliko živimo sa koronom dobar su pokazatelj trendova i uspostavljanja nekih novih modela ponašanja.

Da li sećate scene iz drugog dela filma ‘Sex and the city’ kada Keri sedi sa prijateljicama, negde u dalekim Ujedinjenim Emiratima i posmatra tradicionalno obučenu ženu sa burkom, kako pokušava da pojede pomfrit?! Mi, sada sa maskama u restoranima izgledamo nekako tako… Želimo da uživamo u hrani ali nas maske sprečavaju.

Pitate se kakve to ima veze sa ambalažom? Jednostavno je… kada smo u pokretu i naručujemo hranu koju ćemo jesti ‘u hodu’, tada nam je potrebno da hrana bude upakovana na bezbedan način, da pored nje dobijemo i maramice za brisanje ruku (evo još jednog proizvoda zgodnog za brendiranje) i da materijal od koga je napravljeno pakovanje bude prilagođeno jednokratnoj upotrebi a da to nije plastika. Mnogo zahteva, znamo…ali je zato i kreativnost pred još većim izazovom. A, to… volimo.

Upravo te maramice, kašičice, poklopci, čaše i slična ambalaža mogu biti sjajno ‘platno’ za sve kreativce – dizajnere, da na drugačiji način privuku kupce. Zanimljivim i upečatljivim dizajnom i porukama na ambalaži ćemo privući pažnju, steći verne fanove brenda i dobiti bespalatan publicitet na društvenim mrežama. Mislimo da je ovo dovoljna motivacija za neke nove i drugačije kreativne procese.

Šta se promenilo? Ukratko SVE!

Sećate se kada smo početkom februara pisali o vodećim trendovima u dizajnu ambalaže za 2020. godinu? Baš nas zanima kako će sve to izgledati do kraja ove godine i da li se više iko seća trendova ili je sada funkcionalnost na prvom mestu.

Nama se čini da će ovogodišnja dešavanja ostaviti značajne tragove u svim oblastima ljudskog delovanja, pa će se to neminovno odnositi i na dizajn. Naša želja je da iz ovih teških vremena, dizajn proizvede jedan sasvim nov koncept, da resetuje sve prethodno i vrati se na osmišljavanje novog, svežeg i minimalnog koncepta.

Solidarnost i ovde mora da bude glavna vodilja, kako bi kupci od brenda dobili dodatnu vrednost i podršku, koju očekuju u ovom trenutku. Samo jasne poruke, upečatljivi fontovi, minimalan dizajn i mnogo funkcionlanosti mogu doneti obostrano zadovoljstvo, kako za kupce, tako i za dizajnere.

Ako vam se dopao naš tekst o dizajnu ambalaže, podelite ga sa svojim kolegama ili prijateljima i obavezno nam pišite ukoliko vam treba novi logo, vizuelni identitet ili pak redizajn pakovanja vašeg proizvoda.