Pre oko mesec dana, u jeku antirasističkih protesta širom planete, koji su pokrenuti kao reakcija na brutalno ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u Americi, nekoliko poznatih svetskih brendova podržalo je javno na društevnim mrežama pokret „Black Lives Matter“.

Svetski poznati brendovi generišu veliku pažnju javnosti i kupaca posebno. Zbog toga je važno da u svim prelomnim trenucima za čovečanstvo, kakav je i ovaj, oni iskažu svoj stav i daju podršku borbi protiv rasizma, kako bi sebe svrstali na pravu stranu i dodatno istakli kojim vrednostima se priklanjaju.

Snažna poruka podrške obično je mnogo važnija od dizajna, jer fokus treba da bude na rečima a ne na dizajnu. Dizajn, u ovom slučaju, treba da prati važnu poruku i bude onaj faktor koji pomaže u dodatnom pocrtavanju bitnosti situacije i samih reči.

Solidarnost pre svega

Igra reči, koju je npr. iskoristio brend ‘Nike’, modifikovavši svoj slogan za ovu priliku – odličan je primer kako kombinacija reči i dizajna, donose snažnu sinergiju i prenose vrednost brenda na smislen i dobro promišljen način. Nemojte okretati leđa kada vidite rasizam i bar jednom nemojte to uraditi – jasno su i precizno komunicirane poruke, koje nose u sebi apel svima, da ne okreću glavu kada se dešavaju nepravda, diskriminacija i nejednakost.

Rivalitet ostavili po strani zbog važne poruke

Adidas je, na društvenoj mreži Twitter, pokazao svima koliko je važno biti iznad situacije i koliko je zajedništvo moćna poruka, koja prevazilazi sve rivalitete, brojeve prodatih patika i druge sportske opreme.

Samo zajedno možemo napraviti promenu i krenuti dalje, bila je poruka Adidasa. Solidarnost i zajedništvo, su dve možda zaboravljenje društvene kategorije, ali verovatno najvažnije u teškim trenucima, i baš zato na ovaj način dva velika brenda mogu uspeti da dopru do mladih, koji u njima vide autoritete i nekog na koga se mogu ugledati.

Kako se u svemu tome menja logo?

I jedan i drugi brend su prilagodili svoje logoe aktuelnoj situaciji, stavljajući jasno do znanja svima da su diskriminacija i rasizam nedopustivi i da se protiv njih treba boriti. Korišćenjem crno-bele verzije logoa, ova dva brenda već na prvi pogled, posetiocu njihovih profila na društvenim mrežama stavljaju do znanja da ovu temu smatraju važnom, upotpunjujući izgled profila vizualom na kaveru, koji nosi glavnu poruku protesta – Black lives matter.

Kada smo već kod Twittera, ova društvena mreža je takođe aktivno učestvovala u antirasističkoj kampanji menjajući profilnu fotografiju u crno-belu verziju i postavljenjem potpuno crnog hedera u znak solidarnosti sa akcijom #blackouttuesday koji se kasnije proširio posebno na Instagramu. U okviru te akcije, veliki broj ljudi je postovao crnu fotografiju na svom profilu, kako bi iskazali bunt protiv diskriminacije na osnovu boje kože, ali i kako bi makar preko društvenih mreža pokazali solidarnost sa zajednicom Afroamerikanaca.

Zauzimanje stava

Brendovi su već dugo svesni činjenice da je zauzimanje političkog, ljudskog ili društvenog stava najbolja prekretnica za ostajanje u fokusu javnosti i za zauzimanje relevantne pozicije u okviru ciljne javnosti. To je posebno lako učiniti ako se takav stav čini široko društveno prihvatljivim, kao što je ovaj koji se suprotstavlja diskriminaciji.

Do sada su brendovi uglavnom svoju podršku izražavali kroz promenu logoa, postavljanje važnih poruka na kaverima profila na društvenim mrežama i sl. Jasno je ipak da oni moraju da komuniciraju svoj stav, po ovako važnom društvenom pitanju, ne samo kroz postove na društvenim mrežama već i na drugi način. Ono što počinje promenom logoa, ne treba da se završi samo na tome.

Ako brendovi stvarno vide svoje mesto u ovako važnim društvenim previranjima, onda u skladu sa svojom snagom i mestom koje zauzimaju u društvu, treba i da reaguju koristeći svoju moć i svoj uticaj. Promeniti logo u crno-beli ne znači ništa, kao ni donacija od milion dolara koju je dao ‘YouTube’ kao znak ‘solidarnosti protiv rasizma i nasilja’, ukoliko u drugim aspektima delovanja brend neće biti dosledan i neće sprečiti diskriminaciju.

Primer za to je upravo ‘YouTube’, koji iako na jednoj strani daje novac za borbu protiv rasizma, na drugoj strani se ne bori protiv onih koji snimaju i postavljaju rasistički sadržaj na njihovoj platformi. Na taj način njihov brend trpi jer ne pokazuje doslednost već vrlo jasno licemerje i dvostruke standarde.

„Ako ste neutralni kada je nepravda prisutna, onda ste izabrali stranu nasilnika.“ ovo je rečenica, koju je izgovorio poznati južnoafrički aktivista za ljudska prava i nadbiskup anglikanske crkve, Dezmond Tutu.

Politička korporativna društvena odgovornost

Relativno nepoznat koncept poslovanja u Srbiji ali zato široko rasprostranjen u velikim svetskim korporacijama, politička korporativna društvena odgovornost, je viši stepen u odnosu na do sada široko korišćenju CSR – korporativnu društvenu odgovornost. Odgovornost koju privatne korporacije imaju u odnosu na društveno značajne teme je velika i način na koje one reaguju na njih važan je za čitavo društvo.

CSR je onaj deo poslovanja kompanije, koji treba da ostavi neki pozitivan uticaj na društvo, dajući mu novac za društveno-odgovorne projekte, kojima se razvijaju različite oblasti društva. Tako možemo uočiti različite programe stipendiranja mladih, ulaganja u obnovu parkova, vrtića i dečijih igrališta, ali i ulaganje u istraživanja koja će unaprediti brigu o životnoj sredini.

PCSR ide korak dalje od klasične korporativne društvene odgovornosti i vodi računa o tome na koji način se brend okreće ka kupcima, lokalnim zajednicama ili dobavljačima. Tako smo tokom #COVID19 krize ali i tokom #blacklivesmatter protesta, svedočili snažnom odgovoru poznatih korporacija na ove dve, vrlo različite ali ipak po nečemu slične krize. Osim sličnog vremenskog trenutka, u kome se obe dešavaju, ove dve krize povezuje i to da nisu ograničene na samo jednu teritoriju, već su se šta više proširile na čitav svet.

Globalni kontekst obavezuje korporacije i brendove na rekaciju, ne samo zbog toga što od njih to očekuju njihovi kupci, već i zbog toga što se ovako važan momentum ne sme propustiti. Istorija 21. veka se piše u ovoj godini i sve što se sada dešava, imaće dalekosežne posledice na ekonomiju i društvo u nekoliko narednih decenija.

Brendovi su svesni toga i nikako ne žele da budu upamćeni po ćutanju, već po snažnoj i jasnoj poruci koja ih svrstava u društveno odgovorne i senzitivne kompanije.

Ako vam se ovaj tekst dopao i mislite da može biti od koristi nekom koga poznajete, podelite ga obavezno. Pišite nam i zakažite sastanak ukoliko vam potrebna izrada vizuelnog identiteta, dizajna ambalaže ili logoa.