Case-study-–-content-writing-za-blog-online-shopa-Piazza-Organica
Case-study-–-content-writing-za-blog-online-shopa-Piazza-Organica

U ovom blogu smo odlučili da sa vama podelimo naša iskustva i znanja o još jednoj usluzi koju naša agencija pruža svojim klijentima. Reč je o planiranju strategija sadržaja bloga, pisanju tekstova na različite teme i osmišljavanju tekstualnog sadržaja za infografike. Pored svega ovoga, za ovog konkretnog klijenta, rađena je i strategija za ‘native’ tekstove na najčitanijim sajtovima važnim za klijentovu nišu.

O onlajn šopu ‘Piazza Organica’ smo već pisali u jednom od prethodnih blogova, u kome smo vam objasnili kako je napravljena internet prodavnica za kupovinu svežeg voća, povrća i drugih proizvoda organskog porekla. U tom blogu smo takođe pomenuli da je sadržaj sajta dodatno obogaćen blogom i sekcijom „recepti“, kako bi posetioci sajta pored kupovina dobili i dodatnu vrednost kroz čitanje kvalitetnih tekstova, brzih i jednostavnih recepata i korisnih infografika.

U ovoj studiji slučaja, pokušaćemo da dodatno objasnimo kako je kreirana strategija za blog, na koji način su osmišljavane teme za tekstove i infografike. No, prvo ćemo se upoznati sa klijentom.

Case-study-–-content-writing-za-blog-online-shopa-Piazza-Organica
Case-study-–-content-writing-za-blog-online-shopa-Piazza-Organica

Blog o zdravom životu i organskoj ishrani

Kao jedna od najvećih internet prodavnica organskih proizvoda i organskog voća i povrća, ‘Piazza Organica’, predstavlja izvor zdravlja za mnogo porodica u Srbiji. Ona nije samo mesto gde se oni snabdevaju, već je tokom vremena postala i mesto gde se informišu i edukuju o najnovijim trendovima u ishrani i zdravom životu. Kao agencija smo prepoznali taj potencijal njihovog sajta i odlučili da klijentu predložimo pokretanje bloga, čija uloga će biti da posetiocima pruži kvalitetan sadržaj i odgovori na sva pitanja koja ih interesuju.

Pored informativne i edukativne uloge, blog je trebalo da ima i još jednu a to je da dodatno pomogne sajtu da se još bolje kotira na pretraživačima. ‘SEO friendly’ tekstovi, sa ključnim rečima koje pomažu da se sajt pozicionira na prvoj strani Google pretraživača, doneli su dodatnu vrednost čitaocima, ali i samom sajtu.

Kako smo to postigli? Pre svega efikasnim planiranjem tema, koje su rezultat obimnog istraživanja konkurencije, industrije i stranih blogova.

Case-study-–-content-writing-za-blog-online-shopa-Piazza-Organica

Planiranje sadržaja i dinamike objava

Kada smo dobili ovaj zadatak, odmah smo sa članovima našeg tima počeli planiranje ‘content’ strategije. Prvo je bilo potrebno uraditi istraživanje ključnih reči i najprisutnijih tema na postojećim blogovima, a zatim i utvrđivanje sadržaja koji plasira konkurencija. Nakon toga smo inspiraciju potražili i na stranim blogovima, kako bismo utvrdili koji su trendovi u industriji organske hrane.

Posle sakupljanja svih tih informacija započeli smo planiranje strateškog pristupa budućem blogu. Želeli smo da unapred odredimo njegov pravac, glavnu poruku koju šaljemo posetiocima sajta, ali i to koje teme želimo da obradimo u narednom periodu.

Tek nakon svega ovoga pristupili smo konkretnom planiranju tematskih celina, po principu „jedna celina u četiri bloga mesečno“. Ipak je bilo potrebno napisati prvi, uvodni blog, koji je govorio o prednostima onlajn kupovine. Odmah sledeće nedelje, započeto je sa prvom serijom tekstova, koja je obrađivala temu sirove ishrane. Neki od naslova u ovom serijalu su bili: ultimativni vodič za upoznavanje sirove hrane, izazov i plan – sedam dana jede se samo sirova hrana i raw izazov: šta popiti uz ručak, večeru ili na pauzi?

Sledeća tematska celina se odnosila na čišćenje doma organskim proizvodima i na zdrav način, zatim je došlo leto pa smo želeli da čitaocima bloga damo nekoliko ideja o zdravim obrocima na kampovanju ili izletu ali takođe i kako da se ne ugoje kada su na letovanju.

Naravno kako bi čitaoci ostali uz blog, iako im neka tematska celina nije bila u potpunosti zanimljiva, između celina smo ubacivali i edukativne tekstove koje je pisala saradnica bloga – lekarka. Pored toga neki od edukativnih tekstova su govorili i o određenim namirnicama iz svakodnevnog života i njihovim lekovitim svojstvima (5 super moći organskog meda u borbi za zdravlje).

Kada smo počeli da dobijamo sve bolje brojke i posećenost bloga je počela da raste, odlučili smo da dodatno obogatimo sadržaj i počeli smo da pravimo infografike. Ova forma je osmišljena tako da komunicira kratke i jasne poruke prema čitaocu, uz plasiranje dosta statističkih podataka i brojki. Ovaj deo sadržaja trebalo je da edukativnog karaktera i da sadrži niz kratkih i jasnih poruka. U tome smo i uspeli pišući o magnezijumu, jabukama, vlaknima i batatu.

Case-study-–-content-writing-za-blog-online-shopa-Piazza-Organica

Ciljna javnost kojoj smo se obraćali

Grupacije kojima smo se obraćali kroz pisanje tekstova za blog ‘Piazza Organica’ nisu uvek bile iste. Upravo to je i bio razlog zašto su postojale tematske celine i serijali tekstova. Svaka pojedinačno celina je privlačila jednu ciljnu grupu i obraćala se recimo mladima između 20 i 30 godina, kada su tekstovi o kampovanju i zdravoj ishrani u pitanju, zatim jedna celina je bila posvećena mamama i ishrani dece (što beba, što one u školskom uzrastu) i poslednjih nekoliko tekstova je bilo za nešto užu ciljnu grupu koja je osetljiva na gluten. Dakle, što uža ciljna javnost i što konkretnije targetiranje.

Case-study-–-content-writing-za-blog-online-shopa-Piazza-Organica

‘Native’ tekstovi na lifestyle portalima

Ovaj deo strategije se više odnosi na SEO i naše ‘tajne’ načine kako da učinimo blog i sam sajt ‘Piazza Organica’ internet prodavnice što bolje kotiranim na pretraživačima. Ponovo smo uradili istraživanje, ovog puta tema koje su već prisutne na određenim portalima i u odnosu na njih osmislili niz naslova koji su doneli nov sadržaj tim sajtovima.

Kako je suština ‘native’ tekstova ta da se tema, stil i sadržaj u potpunosti prilagode sajtu na kome će biti objavljeni, naš zadatak je bio da osmislimo što kreativnije tekstove koji će doneti sadržaj sa dodatnom vrednošću uz jedva vidno pominjanje našeg kllijenta – internet prodavnice organske hrane.

Case-study-–-content-writing-za-blog-online-shopa-Piazza-Organica
Case study slika sa sloganom

Ne pisanje radi pisanja, već pisanje radi deljenja

Upravo nam je ovo bio glavni cilj dok smo osmišljavali ‘content’ strategiju za blog o organskoj ishrani i zdravom životu. Teme i tekstovi koje smo kreirali za našeg klijenta nisu bili napisani tako da se dopadnu klijentu (što naravno nije bilo na odmet) već tako da ciljna grupa u njima pronađe nešto novo, informativno i pre svega korisno. Jedino ovo poslednje garantuje da će tekst dobiti širu publiku i da će biti podeljen više puta i kao vredan sadržaj u okviru ciljne grupe. Tako je jedan od najčitanijih tekstova pogodio u cilj i ponudio rešenje svim mamama čija deca ne vole brokoli. Naslov tog teksta je bio „Ne terajte decu da jedu brokoli, nučite ih da ga zavole„.