make the purchase process smooth
make the purchase process smooth

Svi pokušavaju da nešto prodaju preko web shopova, ali kako pokidati izradu web prodavnice je ključno pitanje za sve koji se bave marketingom. Jedno je sigurno, rezultati nas čine uspešnim. Danas svi volimo da kupujemo preko interneta jer nam je tako brže, lakše i efikasnije. Iako, u vreme kada smo mi počeli da predlažemo klijentima ovu vrstu usluge, veb prodavnice nisu bile previše zastupljene (mi bismo rekli, ne toliko poznate) na našem tržištu, u poslednjih nekoliko godina situacija se menja.

Cilj kreiranja jedne online prodavnice, od strane klijenata, je uvek da kupcima ponude još jednostavniji i pristupačniji način kupovine a cilj agencije je da napravi sajt koji će u tome pomoći klijentu. Upravo zbog toga, naš zadatak je da prilagodimo sadržaj sajta svakom klijentu, učinimo da se kupovina što brže obavi, bez suvišnih koraka, traženja prevelikog broja informacija i jednom rečju – komplikovanja.

Uz sve to, prodavnica mora da funkcioniše besprekorno, stranice da se učitavaju što brže a da podaci, koje kupac ostavlja na sajtu, budu zaštićeni.

Puno je elemenata, na koje treba obratiti pažnju, zbog čega smo mi odlučili da napišemo ovaj blog post i na jednom mestu podelimo sa vama, sve one savete koji su proizašli iz našeg dugogodišnjeg rada sa klijentima na unapređenju njihovih veb prodanica.

Hajde da vidimo šta je tu najvažnije…

#1 Veb dizajn koji pleni

Nije važno da li klijent ima najbolji proizvod u svojoj niši, pa povrh toga još i najbolju službu za kupce, ne vredi. Ukoliko je veb dizajn neupečatljiv, niko neće posećivati klijentov sajt. Kako istraživanja navode, čak 93% kupaca smatra da je izgled sajta najvažniji kada kupuju preko interneta.

Da pređemo na konkretne savete.

Elementi na sajtu treba da privuku pažnju kupca. Svi smo više vizuelna bića i obraćamo pažnju na fotografije, mnogo više nego na tekst. Iskoristite ovu činjenicu i stavite proizvod u prvi plan.

Zamislite sada ovu situaciju: ušli ste na sajt recimo Nike-a, kad tamo neke male fotografije, niske rezolucije i previše teksta. Patike nisu u prvom planu, već previše objašnjenja.

Ok, ovo se ne može desiti čak ni 1. aprila, ali ilustruje važnost kvalitetnih fotografija, u punoj širini, koje prodaju i dominiraju a tekst je tu da pruži samo osnovne informacije o proizvodu.

Ovo je najvažnije što treba da zapamtite.

Offer an impeccable online support

#2 Ponudite besprekornu onlajn podršku

Kupci moraju znati da ako kupe nešto onlajn, da će imati odličnu podršku, koja će im biti dostupna i koja će brzo odgovoriti na sve njihove upite. Da bi kupac od ‘jednokratnog’ postao ‘lojalan’ brendu, važno je da na svakom koraku oseti kako se brend, koji on kupuje, trudi da ostvari komunikaciju sa njim i pruži mu vrhunsku uslugu.

Najefikasnija vrsta podrške je svakako 24/7 ‘live chat’. Praksa pokazuje da se na ovaj način konverzija može povećati za čak 10%. Ukoliko klijent ne može da obezbedi ovakvu vrstu podrške, onda je drugo najbolje rešenje da je obezbedi tokom radnog vremena. Mali prozor, u kome kupac može da dobije dodatne informacije, treba da bude dostupan tokom svih faza kupovine.

Offer an impeccable online support
Offer an impeccable online support

#3 Što više popularnih opcija za plaćanje

Čak i kada je plaćanje u pitanju, treba pratiti trendove i izaći u susret kupcima sa što više popularnih opcija. Pored uobičajenih opcija, kao što su različite vrste kreditnih i debitnih kartica, stidljivo ali ipak u sve većem broju, brendovi se odlučuju i za PayPal kao jednu od opcija.

Takođe, kako bi kupcima bilo što jednostavnije da i sledeći put obave kupovinu lako i efikasno, uvedite opciju kreiranja profila i dodavanja svih najvažnijih informacija za što brže plaćanje.

Useful and SEO-friendly blog page
Useful and SEO-friendly blog page

#4 Koristan i ‘SEO friendly’ blog

Kada na sajtu klijenta postoji i blog, to je odlična prilika da se generiše još više poseta na sajtu. Tekstovi na blogu, koji sadrže ključne reči relevantne za određenu nišu, bolje će se pozicionirati na Google pretrazi a samim tim će i broj korisnika koji ih vide biti veći. Blog postovi sa dobrim kotiranjem na pretraživačima su odskočna daska za klijentov biznis, jer će tako sve veći broj kupaca nakon što pročita tekst, otvoriti i neki od linkova inkorporiranih u njemu i potencijalno kupiti određeni proizvod.

Osim toga, blog je i odličan način da prilagodite ‘content’ strategiju jer tu najbolje možete videti koliko je vaš sadržaj relevantan posetiocima sajta. Povezivanje na dubljem nivou sa kupcima putem bloga je najbolja strategija. Na taj način se gradi poverenje prema brendu kroz tekstove, koji na ekspertskom nivou daju objašnjenja o recimo upotrebi određenog proizvoda i tako daju veću vrednost tekstu.

Dodatni saveti: koristite SEO alate da izmerite koliko se određene ključne reči pretražuju ali i za one reči koje nisu toliko tražene, što će vam pomoći da prilagodite strategiju. Takođe obavezno pratite Google analitiku jer ćete tu doći do preciznih podataka o posećenosti bloga na sajtu klijenta, što će ponovo biti odličan pokazatelj čitanosti ali i popularnosti određenih tema.

your webshop for mobile phones
your webshop for mobile phones

#5 Prilagodite internet prodavnicu i mobilnim telefonima

Poslednja istraživanja pokazuju da je kupovina preko mobilnih telefona u stalnom porastu i da prema poslednjim podacima iznosi oko 30%. Predviđanja za 2020. godinu kažu da će u ovoj godini ta brojka porasti do čak 45% ukupne kupovine u veb internet prodavnicama.

Sa porastom upotrebe mobilnih telefona, za različite potrebe, sasvim je logično da sada sve više kupaca kupovinu obavlja preko mobilnog telefona. Baš zbog toga, svi veb šopovi treba da vode računa o dizajnu sajta, koji mora biti ‘mobile friendly’, kako bi kupci bili u mogućnosti da na što jednostavniji način kupe proizvod preko mobilnog telefona. Vodite računa o iOS i Android korisnicima podjednako, kako bi svi mogli da kupuju na sajtu vašeg klijenta.

Optimizujte sajt za vertikalni dizajn, kako bi kupci što lakše mogli da ‘skroluju’ kroz ponudu na svojim mobilnim telefonima. Isprobajte na svom telefonu kako završna verzija dizajna izgleda, kako biste bili sigurni da li ima nekih grešaka.

Individualni pristup je ključ

Kupci vole, kada im internet prodavnica i ljudi zaposleni da vode računa o određenom brendu, posvećuju pažnju. Možda to mnogo više primećujemo na društvenim mrežama, kada odgovaramo na poruke iz inboksa, ali personalizovana briga o kupcima danas je sve.

Prilagodite sadržaj na sajtu svakom kupcu, što više možete. Svakako, to je najviše moguće primeniti u direktnoj komunikaciji putem četa ili kada odgovarate na njihove upite poslate putem kontakt forme.

Što se dizajna tiče i tu je moguće primeniti ovaj savet, tako što ćete učiniti da boks za direktnu podršku kupcu, bude uvek dostupan ali ne previše nametljiv.

U nekom od narednih blog postova čeka vas priča o kreiranju Piazza Organica veb šopa.