prikaz responziv web sajta na monitoru, laptopu tabletu i telefonu
prikaz responziv web sajta na monitoru, laptopu tabletu i telefonu

Organska hrana na klik od vas je web shop sajt klijenta, organske prodavnice i veb šopa ‘Piazza Organica’, jedan je od projekata na kome radimo već nekoliko godina, čiji smo dizajn, funkcionalnost i prilagođenost kupcu razvijali od samog početka. To nam je dalo prostora da studiozno radimo na razvijanju sajta po pitanju svih najvažnijih parametara koji čine jedan dobar sajt. U ovom blog postu smo odlučili da sa vama podelimo našu priču o tome kako smo razvijali i unapređivali jedan od najvećih i najposećenijih onlajn šopova za organsku hranu u Srbiji.

O klijentu i njegovim potrebama

No, pre toga, hajde malo da se upoznamo sa klijentom. Piazza Organica prodavnica organske hrane već nekoliko godina oduševljava stanovnike Vračara i posetioce Kalenić pijace, svojim asortimanom, uvek svežim voćem, povrćem, jajima i drugim zdravim proizvodima. Uporedo sa građenjem maloprodajne mreže, odlučili su da svoje proizvode predstave i korisnicima interneta.

Statistike posete sajtu su pokazale da kupci organske hrane ne dolaze samo iz Beograda, kako se pretpostavljalo, već da ih ima u svim delovima Srbije. Baš zbog toga, naš klijent se odlučuje da sva svoja marketinška ulaganja usmeri ka onlajn šopu i dostavi organske hrane na kućnu adresu.

Tu smo na scenu stupili mi i predložili kako najefikasnije organizovati internet prodavnicu, kako bi se kupci brzo i lako snalazili u velikoj i raznolikoj ponudi.

Ciljevi i ciljne grupe

Cilj koji smo želeli da postignemo, bio je da kategorije za pretragu proizvoda budu jasne, precizno utvrđene i prilagođene kupcima sa različitim željama i potrebama. Pored toga, trudili smo se i da proces kupovine bude što je moguće jednostavniji i da ga objasnimo kupcima kroz nekoliko koraka.

Ciljna gupa kojoj se obraćamo na ovom sajtu, može se podeliti u nekoliko kategorija ali neka osnovna podela bi bila na mlade, uspešne ljude, koji vode računa o svom zdravlju i znaju koliko je organska hrana zdrava za organizam. Pored njih posebno smo targetirali mame, čije interesovanje za zdravu ishranu dece samo najkvalitetnijim voćem i povrćem, prevazilazi sva naša očekivanja. Na kraju, obraćali smo se i svima koji već imaju izvesne zdravstvene probleme, sa željom da im izmenjena ishrana donese boljitak i unapredi zdravlje u što većoj meri.

Hajde sada da vidimo ko će šta da radi…

Zadaci – kako bismo ispunili ciljeve, koje smo postavili našem timu, celokupan posao smo podelili na nekoliko zadataka:

  1. Osmišljavanje kategorija i funkcionalnosti na veb šopu – ovde je trebalo dobro sesti i razmisliti o kategorijama i podkategorijama u koje ćemo podeliti proizvode. To je, na kraju se ispostavilo, bio lak zadatak, koji je naš tim obavio bez većih problema. Svakako, osmišljavanje i dodavanje kategorija je proces koji još uvek traje, jer je svaki veb šop sistem koji se neprestano unapređuje i menja.

Sa preko 20 kategorija ukupno, čini nam se da svako može pronaći nešto za sebe. Proizvode smo podelili prvo, prema kategoriji kojoj pripadaju (kao što su recimo organski slatkiši, organska jaja, organsko meso itd.) a zatim i po načinu ishrane i sastojcima, koje određene grupe izbegavaju (kao što je gluten npr.). Tako su vegani, zatim ljubitelji sirove hrane, kao i oni koji ne jedu proizvode sa glutenom ili šećerom, dobili svoj kutak na sajtu, koji bez razmišljanja mogu da posete i brzo obave kupovinu proizvoda namenjenih baš njima.

Poslednja kategorija, na koju nam se čini svi obraćaju pažnju kada uđu na neki sajt, AKCIJA, osmislili smo tako da stalno bude aktivna, aktuelna i pregledna.

  1. Opis proizvoda i sve najvažnije informacije – ovaj proces još uvek traje i svaki novi proizvod, koji se doda ponudi, dobija svoj opis, detaljan spisak sastojaka, da li postoji u nekoliko varijanti i ukoliko je potrebno način upotrebe (kao što to imamo npr. kod kozmetičkih proizvoda). Našem timu se ovaj zadatak učinio veoma važnim, pa su mu se posvetili u potpunosti. Bacili su se na istraživanje voća i povrća, koje se može kupiti u ‘Piazza Organica’ internet prodavnici, i u opise dodali neke zanimljivosti o njima, kao i zašto su važni za naš organizam.
  2. Treći zadatak je bio da osmislimo najefikasniji put za obavljanje kupovine. Sigurni smo da niko ne voli da onlajn kupovina traje beskonačno dugo, jer sve te informacije koje moramo da ukucamo, znaju da budu malo naporne kupcima. Zbog toga smo se trudili da što više pojednostavimo čitav proces.

Počinje se od registracije, gde smo budućim kupcima tražili osnovne podatke za kreiranje naloga na sajtu. Zatim bi oni pretražili sam veb šop i ubacili namirnice u korpu. Još jednom bi proverili da li su odabrali sve namirnice koje su im potrebne. Nakon toga ide korak gde kupac upisuje podatke o sebi, svojoj adresi i načinu dostave naručene hrane. I na kraju, kupac bira način plaćanja (što je u ovom slučaju, plaćanje pouzećem) i time se završava internet kupovina.

  1. Vizuali koji privlače pažnju – u ovom delu nam je pored praktičnosti bila potrebna i kreativa, pa smo zamolili dizajnere u našem timu da osmisle rešenje, koje će pratiti vizuelni identitet kompanije i njene korporativne boje. Primetićete da je zelena glavna boja koja dominira celim sajtom i da fontovi, koje smo odabrali posebno za ‘Piazzu’, krase sve vizuale koji prate blog, infografike i sličan sadržaj na sajtu.

Držali smo se pravila ‘što jednostavnije, to bolje’ pa smo na prvu stranu sajta stavili pored vizuala sa porukama o akcijama i sl, neke od najprodavanijih proizvoda i različite kategorije za pretraživanje.

Čini nam se da smo ispratili veći deo zahteva i trendova, koji se postavljaju pred moderne, funkcionalne i dobro posećene veb šopove, o tome smo vam pisali u prethodnom blog postu, gde smo iz našeg iskustva naveli pet najboljih saveta kako pokidati izradu veb prodavnice.

Case study: organska hrana na klik od vas (web shop 'Piazza Organica')
prikaz responziv web sajta na monitoru, laptopu tabletu i telefonu

Kako smo dodatno obogatili sadržaj?

Kako bi kupci uvideli prednosti kupovine organske hrane preko interneta, bez guranja u marketima i višesatnog traženja proizvoda u prodavnicama, napisali smo i blog post o razlozima zašto treba kupovati na ovaj način. Tako smo budućim kupcima olakšali donošenje odluke o kupovini i podsatkli ih da razmisle o uštedi vremena.

Pored toga, blog sekcija na sajtu je razvijana više od šest meseci, kako bi svojim sadržajem doprinela povećanom broju poseta. Teme su birane u skladu sa ciljnim javnostima kojima smo se obraćali, pa je tu bilo tekstova za ljubitelje sirove hrane, bezglutenske ishrane, za mame i uopšteno za sve one koji vode računa o zdravoj ishrani. Za one koji vole brojke i sažet sadržaj, osmislili smo i nekoliko infografika o zdravim navikama, voću i povrću.

Ako se iko od kupaca zapitao: A zašto baš ovde treba da kupujem? Dali smo mu, ne jedan nego pet odgovora i na to pitanje.

I na kraju, kako da pričamo o hrani a da ne spomenemo recepte? Oni su važan deo sajta i jedan od sadržajno intersantnih koncepata koji privlače dosta poseta na sajt, od kojih se neki odluče i za kupovinu zdravih namirnica.

Titanova rešenja za ‘Piazza Organica’

Stigli smo do kraja ove uspešne priče o onlajn prodavnici organske hrane. Sada je vreme da sa vama podelimo finalna rešenja veb dizajna sajta ‘Piazza Organica’ i pozivamo vas da podelite ovaj tekst sa svima kojima bi mogao da bude koristan.