Notifikacije za instagram na rozoj podlozi
Notifikacije za instagram na rozoj podlozi

U prethodnim blog postovima smo pisali o važnosti grafičkog dizajna u kreiranju jedinstvenih i pamtljivih postova na društvenim mrežama. Pre toga smo pojasnili nekoliko strategija za male biznise koje provereno rade i daju nam sasvim jasnu perspektivu za komunikaciju sa potencijalnim kupcima putem ovih platformi. U ovom postu želimo da se osvrnemo na značaj reči i pisanja i kakav efekat imaju na kupce, jer ipak moramo priznati da su vizuali na prvom mestu, ali da bez reči  ne čine celinu.

U zavisnosti od cilja, koji smo postavili prilikom kreiranja određenog posta- caption, copy ili na srpskom opis ispod slike treba da prati zacrtani cilj i jasno stavi do znanja onom ko taj post vidi, šta se očekuje od njega. CTA (Call to Action) neizostavni je deo svih postova i on može da poziva kupce da urade različite stvari – od lajkovanja, preko šerovanja i komentarisanja, do odgovaranja na pitanja ili tagovanje prijatelja.

Ipak, ako niste neko ko se društvenim mrežama bavi svaki dan i bar jednom nedeljno pročita neki blog o novinama na njima ili promeni algoritma, onda vam je sve to verovatno vrlo zbunjujuće i ne znate gde biste počeli. Iako neki koriste samo par najpopularnijih društvenih mreža (ni na njima nije lako napisati caption) ponekad je potrebno potražiti publiku i na drugim, manje poznatim mrežama, što dodatno usložnjava istraživanje koncepta opisa, stila, tona i jezika.

Na sreću, mi smo za vas pripremili nekoliko najboljih taktika za pisanje captiona, koji vam mogu biti od pomoći i na koji možete gledati kao na svojevrsnu formulu za sastavljanje opisa koji će svi lajkovati. Hajde da vidimo šta jedan caption čini dobrim.

Ruka koja drži hamburger
Ruka koja drži hamburger

1. Pripremi smernice za svoj brend na društvenim mrežama

Krenimo od najvažnijeg – smernice o brendu i za brend. Na početku je od najvećeg značaja da donesete odluku o tome kako će se vaš brend predstaviti na društvenim mrežama. Ako o brendu razmišljamo kao o individui (što je odličan pristup) onda treba dobro razmisliti o tonu kojim ćete se obraćati kupcima, da li želite da zvučite korporativno, opušteno ili kreativno. Zapitajte se – da li ću imati jedinstven pristup na svim kanalima ili ću ipak na društvenim mrežama imati drugačiju strategiju?

Profili na društvenim mrežama, kao i sama publika na njima, koja želi da vidi nešto zabavniji pristup, mogu biti odlično mesto da svoj brend pokažete u drugačijem svetlu. Copy može biti zabavan, vizuali mogu biti u jarkim bojama, storiji na Instagramu mogu prikazati vaše zaposlene u nešto opuštenijem svetlu ili se možete odlučiti za dobri stari ‘take over’ pristup. Šta god da izaberete, reči su potrebne da upotpune svaku objavu.

Mobilna aplikacija Instagram
Mobilna aplikacija Instagram

2. Postavi jasan cilj za svaki post

Iako je vrlo lako odrediti cilj kada je oglašavanje na društvenim mrežama i kreiranje postova za tu svrhu u pitanju, čini se da je ipak malo teže to učiniti kada su organski postovi u rasporedu objava. No, mi se trudimo da razmišljamo u potpuno istom pravcu i biramo između sledećih opcija:

  • postovi koji za cilj imaju podizanje svesti o brendu
  • postovi koji imaju za cilj da donesu što veći broj klikova na određeni link
  • postovi koji podstiču na šerovanje sadržaja
  • postovi koji će nas odvesti do sajta klijenta i krajnji cilj im je konverzija
  • postovi kojima povećavamo broj folovera na profilu
  • postovi koji podstiču folovere da lajkuju
  • postovi kojima je CTA usmeren ka što većem broju komentara ili slanja poruke u DM

Jednom kada postavite cilj, onda ćete moći i da procenite učinak konkretnog posta, ali i onog ključnog elementa zbog koga su određeni parametri rasli.

Devojka u pokretu, obučena u roze, čupavi džemper
Devojka u pokretu, obučena u roze, čupavi džemper

3. Piši za ciljnu grupu na svakoj mreži posebno

Zapamtite ovo: svaka mreža je kreirana tako da odgovori na potrebe svoje ciljne grupe i one su posve različite od društvene mreže do društvene mreže. Nikada se ne obraćate istim ljudima na svim mrežama, jednostavno je tako – nismo svi aktivni na svim mrežama. Ovo je i osnovni razlog zašto biste morali da razmislite o pisanju različitih copija za Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.

Sećate se smernica koje smo pominjali iznad? Obavezno u njima definišite koliko ‘ozbiljni’ želite da budete na mrežama i to recimo iskoristite za LinkedIn, a zatim odredite koliko ćete biti neformalni i to prenesite na Instagram, negde između će biti Facebook, dok za Twitter treba dobro proučiti zajednicu.

Hajde da uzmemo za primer neku korporativnu novogodišnju zabavu i da kroz nju naučimo kako treba komunicirati na svakoj od pobrojanih društvenih mreža.

LinkedIn: Uvek nam je veliko zadovoljstvo da ugostimo @klijenat1, @klijenat2 itd. Naša novogodišnja korporativna zabava je uvek odličan povod da nazdravimo novim poslovima i budućim uspesima. Dakle obavezno ih tagujte i stavite jednu fotografiju.

Facebook: Copy sa LinkedIn-a može i ovde da prođe, samo možete da tagujete više ljudi i stavite veći broj fotografija.

Twitter: Pošto je ovo mreža na kojoj treba pisati šta se dešava u realnom vremenu, onda postavite fotografiju, dve već tokom događaja i napišite nešto u stilu: Godišnja zabava naše kompanije je počela. Radujemo se svim ovogodišnjim uspesima i nazdravljamo sledećoj godini. Vidimo se u 2021.

Instagram: Srećna Nova 2021. i neka nam bude najuspešnija do sada! Kao i Twitter i ovu mrežu možete koristiti za postovanje u relanom vremenu, pa je jedan karusel najlepših fotografija sa zabave sasvim ok izbor. Obavezno se potrudite da IG story učinite što življim, pa uključite u koverzaciju svoje pratioce i povećajte interakciju kroz stikere sa kvizovima, pitanjima itd.

Mobilni telefon i šest strelica
Mobilni telefon i šest strelica

4. Podstakni engagement

Društvene mreže volimo zato što nam omogućavaju dvosmernu komunikaciju i trenutni odgovor naših folovera na sadržaj. Sve što drugi kanali ne mogu, društvene mreže i te kako umeju, smeju i mogu. Zato, uključite publiku u svoje objave – postavljajte im pitanja, podstičite ih na komentarisanje, okrenite se njima i njihovim interesovanjima, umesto da samo promovišete svoj brend. Reklamiranje brzo dosadi i foloveri počnu da odlaze, a da se to ne bi desilo dajte vrednost svakom postu i dopustite foloverima da se upuste u ćaskanje sa vama.

Sive Nike patike
Sive Nike patike

5. Upotpuni vizual odgovarajućim copijem i dobićete savršenu objavu

Ono što bi većina B2B brendova mogla da uradi je upravo ovo – da povežu vizuale i copy na bolji način. No, nije da i brendovi koji se obraćaju direktno kupcima nemaju problem sa ovim :)

Rešenje ovog problema može biti u saradnji dizajnera i copywritera, kako bi radili zajedno na jednoj poruci koja će biti komunicirana i kroz vizual i kroz opis istog. Jedno bez drugog ne čini privlačnu objavu, jedno bez drugog je samo lep vizual bez upečatljivog copija.

6. Koristi heštegove i emotikone pametno

Heštegovi još uvek funkcionišu kao što su i na početku. Čini se samo da ih neki koriste na pogrešan način, pa nam zato izgleda da oni ne rade ništa konkretno. Osmislite svoje heštegove, delite sadržaj po kampanjama i grupišite objave u okviru tih kampanja baš kroz njih. Tako će i ostali kada kliknu na taj hešteg videti sadržaj koji im može biti koristan.

Obavezno budite dosledni, kada je upotreba heštegova u pitanju i nemojte u jednom postu staviti 20, a već u sledećem samo tri ili zaboravite i na njih. Važno je da se držite nekih pravila, koja ćete takođe definisati u smernicama iz naše prve tačke.

Što se tiče emotikona, oni mogu takođe biti sjajan način da folovere podstaknete na interakciju i komentarisanje. Naravno, ovde ne govorimo o pukom slanju srca i ostalih tipičnih emotikona, već o smislenom izražavanju mišljenja u komentaru, koje samo dodatno dobija na važnosti ako se upotpuni emotikonima.

Bonus savet: Samo počnite da pišete strategiju već jednom

Na kraju, kao i svaki copywriter, vaše je da pišete, pa neka tako i bude. Osmislite strategiju i bacite se na posao. Napišite nekoliko verzija copija pre objave. Ponudite sebi i drugima alternative između kojih ćete birati najbolju verziju. Planirajte, planirajte bar mesec dana unapred i onda ćete imati vremena da lagano radite na copiju bez pritiska.

Ako ipak želite da vam mi pišemo copije za društvene mreže, pravimo upečatljive vizuale i vodimo profile na društvenim mrežama, znate gde nas možete pronaći.

Do sledećeg posta, obavezno pročitajte i naše ostale tekstove na blogu i podelite ih sa kolegama.