Veb-sajt je vaš digitalni bilbord

Postoji mnogo načina da se definišu kriterijumi koje treba ispuniti da bi se veb-sajt mogao okarakterisati kao dobar i funkcionalan, bilo u tehničkom ili marketinškom smislu. Moglo bi se reći da je veb-sajt digitalni bilbord koji ostavlja prvi i najvažniji utisak kod posetilaca i potencijalnih klijenata. Kao što je neophodno raditi na samoedukaciji, i nadograđivanju znanja, veština, usluga, tako je važno da i veb-sajt koji predstavlja vaš biznis, i vaše usluge, konstantno ide u korak sa savremenim izazovima, i zahtevima. 

Ulaganjem u dizajn veb-sajta ulažete u imidž kompanije

B2B kompanije stvaraju proizvode ili pružaju usluge koje prodaju drugim kompanijama, odnosno, biznisima. Kompanije koje proizvode automobile su jedan od najstarijih primera za B2B poslovanje. Automobil je samo finalan proizvod ali je on zapravo sinteza mnogih drugih proizvoda. Giganti kao što su Ford, Mercedes, poznati su širom sveta. Njihov prihod, vrlo teško može da uđe u bilo kakvu krizu, i pored velike konkurencije ili nepredviđenih erupcija u svetskoj ekonomiji.

Međutim, kompanije koje prodaju određene delove za automobile, obično su manje poznate i mnogo više truda i promocije treba da ulože da bi zadržali trenutne i pridobili nove klijente.

Veb-sajt svakako igra veliku ulogu u kreiranju i održavanju dobrog imidža kompanije i neophodno je osvežavati ga u skladu sa aktuelnim potrebama tržišta.

Jedna od najvećih grešaka je zanemarivanje dizajna veb-sajta. Bez obzira koliko se uloži u marketinške promocije, ako posetioci, podstaknuti dobrom promocijom posete veb-sajt i naiđu na bilo koje navigacione probleme, budite sigurni da će za manje od 60 sekundi, napustiti sajt.

Na primer

 • skrolovanje ne funkcioniše
 • ne mogu da ispune neku formu zato što ne radi ispravno, pokazuje grešku
 • ne mogu jednim klikom da se vrate na prethodnu stranicu
 • Polje pretrage (search) ne funkcioniše

Dakle, loš dizajn praćen lošom navigacijom rezultira gubitkom kredibiliteta i klijenata.

Karakteristike uspešnog dizajna za B2B kompanije

 

B2B kompanije koje shvataju značaj dobrog dizajna i koriste ga vešto kao pouzdano oružje u borbi za osvajanje i održavanje stabilne pozicije u moru konkurencije, prate sledeće principe:


 • Jednostavan, minimalistički dizajn, lak za navigaciju

Primeri dobre prakse

Grammarly

Na prvoj, homepage stranici ovog sajta, šalje se sasvim jasna i konkretna poruka posetiocima o usluzi koju mogu dobiti. Na vrhu stranice je naslov koji ukratko ali efektno pruža informacije o uslugama, zatim call-to-action dugmekoje poziva na jasnu akciju i pruža objašnjenje o tome šta će se dogoditi nakon klika. Vrlo zanimljiv i koristan dodatak je i animacija koja demonstrira usluge koje Grammarly nudi, tako da za one koji ne vole da čitaju, dovoljna je i ova animacija.

Trello

U ovom primeru, dizajn je zamišljen kao jedna dugačka stranica, s tim da je fokus na signup formi.  Prva stranica je minimalistička kao i u prethodnom primeru,ali još jednostavnija zato što Trello nema animaciju. Ova ultra jednostavna stranica nije opterećena bilo kakvim drugim, uobičajenim dodacima kao što su meni, linkovi, reference klijenata. Zanimljivo je da se meni nalazi na dnu sajta. Odabir boja je takođe minimalistički, jedino što je sa razlogom naglašeno ali opet ne previše agresivno, u smislu odabira boja je call-to-action dugme, koje poziva na besplatno registrovanje naloga.

Speechly

Vrlo intuitivan, Speechly prati sve trendove dobrog dizajna, kao što su

 • jednostavan, funkcionalan dizajn
 • jasna navigacija

Zanimljiv dodatak koji ovaj veb-sajt ima je API za prepoznavanje govora (speech recognition API).

Dark Mode verzija veb-sajta je popularan trend, kojim su svoj dizajn oplemenile kompanije poput Apple, Instagram, Facebook, i Twitter

Trend je nastao iz praktičnih razloga, ali ispunjava i estetske kriterijume. Prednosti su sledeće:

 • daje moderan izgled sajtu
 • omogućava slabiji, prijatniji ljudskom oku kontrast svetla kada se korisnik nađe u uslovima slabe svetlosti, i/ili mraku. Istraživanja sprovedena u Americi, pokazala su da preko 65% odrasle populacije provodi značajno vreme u korišćenju mobilnih uređaja pre odlaska na spavanje. Dark Mode pomaže ljudskom oku zato što smanjuje naprezanje usled izloženosti svetlosnom izvoru u mračnoj sredini. Apple korisnici mogu da zakažu automatsko prebacivanje svog uređeja na dark mode. 
 • Naglašavanje i/ili omogućavanje nekim drugim dizajn elementima da dođu do izražaja

Trendovi se konstantno menjaju, treba ih pratiti ali ne beskomromisno i po svaku cenu primenjivati kao svoje idejno rešenje. Za svaki sajt, pa tako i za one koji predstavljaju B2B kompanije, prioriteti su bili i ostaće

 • Minimalistički pristup dizajnu
 • Jasna navigacija
 • Brzina (koja delimično zavisi od dizajna)
 • Konzistentnost
 • Prilagođena verzija za mobilne telefone i tablete

Ukoliko mislite da je vreme da osvežite svoj veb-sajt novim dizajnom, kontaktirajte nas, i zakažite konsultaciju. U međuvremenu, možete pogledati naš portfolio i dizajne koje smo kreirali za naše klijente. Nadamo se da će se i vaše novo dizajn rešenje naći na našoj Portfolio stranici.